FB pixel TP pixel
Odírá Disney ve streamingu umělce? Prý si nesmyslně bere moc peněz © TMDB

Odírá Disney ve streamingu umělce? Prý si nesmyslně bere moc peněz

Tento měsíc byl u amerického soudu rozhodnut spor mezi komikem Billem Nyem a Disneym, ve kterém známý popularizátor vědy viní korporát z neúměrného a zastaralého rozdělování peněz.

Streaming novinky

V USA právě doběhl jeden zajímavý spor týkající se především studia Disney a jeho rozdělování peněz získaných z digitální distribuce. Americkému komiku a popularizátoru vědy Billu Nyeovi, proslaveného především dětským pořadem Bill Nye the Science Guy, se nezdálo, jak Disney rozděluje své výnosy ze starších pořadů. Již roky totiž dává 80 % příjmů na distribuci a 20 % umělcům a producentům, což se Nyeovi zdá v dnešní době jako výrazný nepoměr. Argumentuje, že Disney při prodeji svých pořadů streamovacím službám vykazuje a klasifikuje tuto operaci jako „domácí video“, což je vzorec, který se datuje od doby zavedení videorekordérů – domácího videa – a tato odměna mu měla pokrýt relativně velké náklady, které jsou s touto distribucí spojené. V dnešní době je ale podle Nye tato aplikace nesmyslná a do kapes Disneyho tak jde neúměrně více peněz než bylo v původní dohodě.

Odírá Disney ve streamingu umělce? Prý si nesmyslně bere moc peněz © TMDB

Nye tuto praxi zpochybnil již v roce 2017 a nazval ji dalším příkladem tzv. hollywoodského účetnictví, když tímto způsobem Disney inkasuje miliony dolarů, zatímco jeho distribuční náklady pro platformy jako Netflix nebo Amazon jsou minimální. Soud ovšem tento měsíc rozhodl, že Disney i nadále může pokračovat v dosavadní klasifikaci příjmů ze streamování a stahování jako „domácího videa“ a brát i nadále 80 %. Nye a jeho právníci se rozhodli proti výsledku odvolat a i nadále kritizují Disneyho hamižnost opírající se o čtení smluv, které předcházely éře streamování a které vycházely z úplně jiných výpočtů. Streaming pak přirovnávají spíše k placeným televizím jako HBO, kde existuje prémiový licenční poplatek, než k domácímu videu, se kterým podle Nye, nemá dnešní situace moc společného. Dle jeho výpočtů by mnohem spravedlivější byl poměr 50:50. Billa Nye můžete vidět i u nás na Netflixu, kde běží již třetí řada jeho pořadu Bill Nye Saves the World.

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama  225 zobrazení   5 se líbí
Disney spouští Star, první dospělácký obsah na Disney+
Disney spouští Star, první dospělácký obsah na Disney+
23.02.2021 14:30:00 | Streaming novinky

Ve většině zemí, kde je dostupná služba Disney+, dnes startuje brand Star, který umožňuje na platformě určené pro děti a mládež vidět konečně i dospělácký obsah. Disney se tímto krokem stává ještě víc konkurenčním vůči službám jako je Netflix a HBO.

Šach mat kinům? Wonder Woman 1984 míří v dubnu na české HBO
Šach mat kinům? Wonder Woman 1984 míří v dubnu na české HBO
22.02.2021 12:00:00 | Streaming novinky

Kabelová televize HBO oznámila, že očekávaná komiksovka Wonder Woman 1984, která byla v prosince v rámci USA uvedena na HBO Max, zamíří již 15. dubna na tuzemské HBO GO. Film se tak pravděpodobně zcela vyhne stále zavřeným kinům.

Předpověď analytiků: Netflix pozici lídra streamingu neudrží, HBO selže
Předpověď analytiků: Netflix pozici lídra streamingu neudrží, HBO selže
17.02.2021 | Streaming novinky

Streamovací války jsou v plném proudu a boj o internetového diváka začíná být nemilosrdný. Poslední čísla předplatitelů streamovací platformy Disney+ byla působivá, a mnozí analytici se domnívají, že hegemonie Netflixu pomalu ale jistě končí.

HBO dobývá Slovensko. Slovenština bude na HBO již pravidelně
HBO dobývá Slovensko. Slovenština bude na HBO již pravidelně
15.02.2021 | Streaming novinky

Nedávno jsme informovali o relativně masivním rozšíření slovenského dabingu na streamovací a kabelové televizi HBO. Ta posléze tuto informaci potvrdila a dodala, že se naši východní sousedé mohou těšit z jejich rodného jazyka v mluvené či titulkové podobě i v budoucnu.