FB pixel TP pixel
Oscarový Oppenheimer už je online za předplatné. Audiovizuální kvalita je obřím zklamáním © Universal Pictures

Oscarový Oppenheimer už je online za předplatné. Audiovizuální kvalita je obřím zklamáním

Pakliže jste si nechtěli vítězný snímek letošních Oscarů, Oppenheimer, pořizovat za velké peníze například na Apple TV, případně na fyzických nosičích, konečně máte šanci zhlédnout novinku Christophera Nolana v rámci předplatného. Exkluzivní uvedení na SkyShowtime je však podle očekávání kvalitativním zklamáním.

Filmové novinky

Nolanovo životopisné drama Oppenheimer získalo před několika dny celkem 7 oscarových sošek z celkového počtu 13 nominací. Kromě ceny za Nejlepší film roku se Christopher Nolan dočkal i ceny za Nejlepší režii, přičemž herecké ceny získali představitel hlavní role Cillian Murphy a také jeho soupeř Robert Downey Jr.. Snímek uchvátil Akademii i v technických kategoriích, když získal ceny za Nejlepší kameru, střih a hudbu. O to větším zklamáním je uvedení na platformě SkyShowtime, které přichází s velkou slávou, ale technicky vůbec nepodporuje oscarové renomé Nolanova trháku.

Oppenheimer na SkyShowtime

Z hlediska vizuálu bylo dopředu jasné, že snímek natočený mimo jiné na klasické analogové IMAX kamery nebude mít na SkyShowtime imaxovský poměr stran 1.90:1, respektive 1.43:1. Plnou vizuální kvalitu si Nolan vyhradil pouze pro fyzické 4K Blu-ray nosiče, byť i zde muselo vzhledem k možnostem televizních zobrazovačů dojít u „roztažených scén“ ke kompromisnímu ořezu na 1.78:1. Na SkyShowtime je však limitů mnohem více a kromě standardizovaného poměru stran určeného pro digitální kina (2.20:1) se musíte smířit pouze s HD rozlišením (1080p), neboť služba jako taková stále Ultra HD rozlišení nepodporuje (na rozdíl třeba od HBO Max) ani u svých největších filmů.

Mnohem větším zklamáním je však zvuková složka filmu. Nolan film – stejně jako jiné své projekty – zvukově nemixoval v object-based audiu Dolby Atmos, ale v tradičním šestikanálu, jenž je typickým prvkem právě IMAX projekcí. 4K verze na Apple TV (dříve iTunes), ani jiná TVODová verze filmu tudíž Atmos nemůže obsahovat. Blu-raye jsou vybaveny 5.1 DTS-HD Master Audiem, které má nejblíž k šestikanálovým Dolby 5.1 a DTS mixům pro 70mm IMAX projekce. Na SkyShowtime se však Dolby šestikanálu nedočkáte, snímek je totiž uveden pouze ve stereu, což je u filmu oceněného Oscarem za hudbu a s nominací za zvuk skutečně bolestivé zjištění.

Nejednotná audiovizuální kvalita

Bohužel nejde o nic překvapivého. SkyShowtime je z hlediska technické kvality aktuálně jednou z nejhorších SVOD služeb a stereo nabízí i u jiných svých exkluzivních titulů jako Mission: Impossible - Odplata nebo Rychle a zběsile 10. Není přitom moc jasné, jak služba rozlišuje mezi tituly, které lepší zvukovou kvalitu dostanou. Protože zatímco Mission: Impossible Dolby Digital 5.1. nedostala, snímek Transformers: Probuzení monster od stejného studia ano.

Zdroj: Universal Pictures / SkyShowtime

Největší jarní sci-fi Netflixu je online. Velkolepost a stylovost střídá s banalitou
Největší jarní sci-fi Netflixu je online. Velkolepost a stylovost střídá s banalitou
21.03.2024 12:40:00 | Filmové novinky

Na Netflix vstupuje jedno z nejambicióznějších sci-fi letošní seriálové sezony Problém tří těles. Projekt z dílny tvůrců Hry o trůny sbírá smíšené reakce recenzentů od obdivu za opulentní vizuální zpracování po kritiku za odklon od předlohy.

První trailer nového Vetřelce je tady! Krev, facehuggeři i drsná hrdinka nadchnou fanoušky
První trailer nového Vetřelce je tady! Krev, facehuggeři i drsná hrdinka nadchnou fanoušky
20.03.2024 17:30:00 | Filmové novinky

A je to tady! Po dlouhých letech čekání a nejistoty, zda film půjde jen na streaming či do kin, přichází nový Vetřelec. První trailer zároveň potvrzuje, že půjde o krvavou podívanou, jež si svými kvalitami vysloužila premiéru v setmělých sálech. Z prezentovaného materiálu je jasné, že fanoušci budou nadšení.

Nejzábavnější akčňák roku? Trailer kaskadérského nářezu baví bláznivým Goslingem i nápady
Nejzábavnější akčňák roku? Trailer kaskadérského nářezu baví bláznivým Goslingem i nápady
20.03.2024 17:00:00 | Filmové novinky

Akční novinka kaskadér vstupuje do kin 2. května, studio Universal ale nezahálí a na očekávaný snímek se skvělými recenzemi z festivalu SXSW láká v nadupaném tříminutovém traileru. Ten srozumitelně popisuje, o co v téhle bláznivé podívané plné kaskadérských kousků půjde. A vypadá to na ohromnou letní zábavu s příměsí romantiky.

Beetlejuice 2 na prvních fotkách odhaluje démonického vymítače i Jennu Ortegu
Beetlejuice 2 na prvních fotkách odhaluje démonického vymítače i Jennu Ortegu
20.03.2024 16:20:00 | Filmové novinky

Magazín Entertainment Weekly přinesl dlouho očekávané první fotografie z pokračování hororové komedie Beetlejuice Tima Burtona. To se zaměří na novou generaci rodiny Deetzových v podobě Jenny Ortegy, kterou proslavil seriál Wednesday a slasherová série Vřískot.