FB pixel TP pixel
Práva na Pána prstenů se prodala absurdně lacino. Nové filmy se už chystají © Warner Bros. / New Line Cinema

Práva na Pána prstenů se prodala absurdně lacino. Nové filmy se už chystají

Nový vlastník práv na Pána prstenů a tudíž i budoucí filmové, herní či komiksové adaptace díla J.R.R. Tolkiena konečně odhalil, kolik peněz musel předchozím držitelům zaplatit. A ačkoliv odhady mluvily až o 2 miliardách dolarů, reálná částka je při pohledu na tuto sumu až absurdně nízká.

21. 6. 2023 20:30 | Filmové novinky

Když společnost Embracer Group loni v létě koupila od Saul Zaentz Company práva na Pána prstenů a Hobita, ani jedna ze stran nechtěla zveřejnit sumu, za níž byla práva na budoucí filmy, videohry, stolní hry, merchandising či atrakce v zábavních parcích pořízena. Odhadovalo se však, že jejich hodnota sahala až ke dvěma miliardám dolarů. Jak se ale nyní díky výroční zprávě společnosti ukázalo Embracer Group práva na nejslavnější fantasy ságu všech dob pořídila za relativní pakatel, když Saul Zaentz vyplatila 3,5 miliard švédský korun, což při přepočtu vychází na 395 milionů dolarů.

Špatný nákup Amazonu?

Abychom absurditu a z určitého úhlu pohledu i směšnost této částky uvedli do kontextu, stačí se podívat k obchodnímu gigantu Amazonu, který jen za televizní práva na adaptaci Pána prstenů (a to ještě s velkými limity ohledně pasáží, které může použít) vysázel na bankovní účet J.R.R. Tolkien Estate monumentálních 250 milionů dolarů. Tedy více než polovinu toho, co Embracer za v podstatě kompletní balík práv, z něhož se dají dolovat peníze nejen dlouhé roky, ale i v různých odvětvích. Přesto zaplacená částka za práva značně ovlivňuje současné fungování společnosti Embrace Group, která přiznává, že aktuálně operuje s cash flow okolo 270 milionů dolarů a provedla zásadní restrukturalizační kroky (neboli propouštění) k tomu, aby se na následující měsíce stabilizovala. Ostatně Pán prstenů není jedinou velkou akvizicí v poslední době. Firma taktéž pořídila práva na značku Tomb Raider, několik herních studií, komiksového vydavatele Dark Horse a anime studio Anime Limited. Tyto nákupy však do budoucna dávají velký smysl.

Plánem Embracer Group totiž je, vybudovat si vlastní multimediální byznys, k čemuž mají samozřejmě výrazně napomoci práva, jako ta na Pána prstenů. Ostatně kromě částky za práva na Tolkienovo dílo výroční zpráva společnosti uvádí, že firma plánuje hned několik „produktů světové úrovně“, kterých se máme dočkat v následujících 20 letech. Kromě celé řady chystaných videoher (snad budou lepší než nejnovější Gollum) se totiž chystají i komiksy, animáky a především nové hrané filmy. K těm udělal Embracer Group velký krok už letos v únoru, kdy podepsal víceletou smlouvu s Warner Bros. a New Line Cinema, která má zajistit vznik vícero filmových projektů s tematikou Středozemě. Warneři už se dokonce setkali s režisérem Peterem Jacksonem kvůli konzultacím a potenciálnímu zapojení do projektů. Že se Embracer Group velkých partnerství nebojí, dokazuje i spojení s Amazon Games, které mají na bázi Pána prstenů doručit masivní multiplayerovou hru. Něco nám říká, že pokud vše půjde jako na drátkách, úvodní investice se může splatit velice rychle. Především merchandising je hotový zlatý důl, George Lucas by mohl vyprávět.

Zdroj: Variety

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Nejúchvatnější akční scéna z Vyprostění 2 měla být ještě šílenější. Podívejte se, jak vznikala
Nejúchvatnější akční scéna z Vyprostění 2 měla být ještě šílenější. Podívejte se, jak vznikala
21.06.2023 19:40:00 | Filmové novinky

Režisér Sam Hargrave odhalil, že jeho akční novinka Vyproštění 2, která zahrnuje i 21 minut dlouhou scénu ve zdánlivě nepřerušeném záběru, měla být původně ještě bláznivější. Nakonec se ale s vidinou dvou vlaků a masivního vykolejení rozloučil. I tak bylo natáčení pekelně náročné.

Zlom ve streamovacích válkách. HBO chce Netflixu prodat svoje seriály
Zlom ve streamovacích válkách. HBO chce Netflixu prodat svoje seriály
21.06.2023 11:00:00 | Filmové novinky

Zdá se, že éra budování obsahu pouze pro vlastní platformu je minulostí. Minimálně pro HBO, jehož domovská stáj Warner Bros. Discovery stále hledá příležitosti, jak přinést do účetnictví nové finanční zdroje. I kdyby to mělo znamenat prodej, respektive licencování obsahu největšímu konkurentovi.

Nové historické drama s českou stopou dobývá Netflix. Daří se i české komedii
Nové historické drama s českou stopou dobývá Netflix. Daří se i české komedii
21.06.2023 7:00:00 | Filmové novinky

Češi se po delší době opět skvěle předvádí na Netflixu. V rámci tuzemského regionu se daří hned čtyřem snímkům s českou stopou, přičemž jeden z nich by zřejmě urval i první pozici sledovanosti, kdyby zrovna Chris Hemsworth nelámal ruce gruzínským teroristům.

Za volantem v poutech a bez triků. Tom Cruise vytírá zrak dalším kaskadérským kouskem
Za volantem v poutech a bez triků. Tom Cruise vytírá zrak dalším kaskadérským kouskem
20.06.2023 17:40:00 | Filmové novinky

Tom Cruise chce divákům v každém filmu dopřát velkolepý a unikátní zážitek. A nejinak tomu bude i v sedmém dílu Mission: Impossible. Kromě toho, že Cruise bude skákat na motorce ze skály, se dočkáme také bláznivé honičky po Římě. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby Cruise neměl celou dobu na ruce pouta.