FB pixel TP pixel
Přišel vám poslední díl Hry o trůny příliš tmavý? Máme pár rad na zlepšení © TMDB

Přišel vám poslední díl Hry o trůny příliš tmavý? Máme pár rad na zlepšení

Bitva o Zimohrad měla být dosavadním vrcholem seriálu Hra o trůny. A po vizuální stránce nepochybně byla, ale ne pro každého. Řada fanoušků si ihned po zhlédnutí stěžovala, že velká část dílu byla příliš tmavá, kostičkovaná a místy nebylo na obraze vůbec nic vidět.

Filmové novinky

Natočení Bitvy o Zimohrad zabralo úmorných 55 nocí v mrazivém Belfastu a šlo o největší bitevní scénu v celé historii seriálu. Rozhodnutí režiséra Sapochnika použít řadu blízkých záběrů v kombinaci s nocí se však ukázalo jako perfektní mix pro odkrytí slabin světa streamovacích služeb, ve kterém dnes žijeme.

Podle některých diváků byl obraz místy tak tmavý, že neměli šanci sledovat, co se na obrazovce děje. Sociální sítě proto zaplavila také vlna ironických dotazů „Kdo zemřel ve Hře o trůny?“ z řad těch, kteří Bitvu o Zimohrad prožili ve větší temnotě než hrdinové zavření v kryptě Zimohradu. Proč obraz vypadal tak špatně?

Na úvod je nutné říct, že tmavé věci jsou již ze své podstaty špatně viditelné. Hlavním problémem v tomto případě je však především komprese. Než se Hra o trůny dostane na vaše televizní obrazovky nebo mobilní displeje, projde důslednou kompresí nejen ze strany HBO, ale i ze strany poskytovatele kabelovky/satelitu, kterého používáte. Důvod je prostý – snaha dostat seriál k co nejširšímu publiku s různě dobrým/špatným připojením k internetu. Sledování přes kabel může být ještě krapet horší, protože zde probíhá ještě další komprese, zatímco se díváte.

Přišel vám poslední díl Hry o trůny příliš tmavý? Máme pár rad na zlepšení © TMDB

Pokud si chcete Bitvu o Zimohrad zopakovat v lepší kvalitě, zkuste některé z následujících řešení:

Zkuste nejkvalitnější stream

Šířka pásma je ve světě streamování nebo stahování televizních seriálů naprosto klíčová. Chcete, aby se k vám očekávaný díl dostal v co nejlepší kvalitě. Žádný kabel ani krabička u televize vám nepomůže vyřešit tmavý, kostičkovaný obraz, pokud ho už v takové kvalitě obdrží ze zdroje.

Zatímco HBO Now/Go své seriály streamuje při šířce pásma 5Mbps, fandové streamingu (i Hry o trůny), kteří mají pro kvalitu vytříbený zrak, se na Redditu shodují na tom, že Amazon, který HBO prodává za 15 dolarů měsíčně, Hru o trůny vysílá při šířce pásma 10Mbps, což lze považovat za znatelný rozdíl. Pokud vám tedy jde o to, aby původní kvalita byla co nejlepší, bude záležet i na tom, od koho si obsah kupujete.

Přišel vám poslední díl Hry o trůny příliš tmavý? Máme pár rad na zlepšení © TMDB

HBO je v kvalitě streamingu bohužel i daleko za Netflixem. Zatímco první jmenovaná služba má problém dodat do vašeho obýváku i 1080p v uspokojivé kvalitě, druhá nabízí řadu svých seriálu ve 4K HDR, což je jiný vesmír. U většiny seriálu si toho možná ani nevšimnete, ale při potemnělém osvětlení posledního dílu Hry o trůny si přehnané komprese a nedostatečné kvality nešlo nevšimnout.

Zkontrolujte nastavení jasu na vaší televizi

Základní nastavení jasu na řadě dnešních televizí je již od výrobce nastaveno poměrně vysoko, což dělá sledování téměř čehokoliv nepříjemné na oči. Proto si většina z nás jas automaticky sníží, takže tmavé odstíny jsou méně šedé a více černé. V případě tmavého obrazu však snížením jasu ztrácíte veškerý detail ve stínech. Pokud má vaše televize mód film (cinema), kino (cinema) nebo kalibraci, bude to pravděpodobně pro tenhle díl Hry o trůny nejlepší volba, protože by měla limitovat jas a zároveň zachovat hůře viditelné detaily. Ohledně nastavení televize pak není nic jednoduššího, než skočit například na YouTube, kde řada odborníků nabízí v krátkých videích profesionální nastavení téměř každého modelu tak, abyste dostali nejlepší možnou kvalitu. Nebuďte líní!

Zvyšte podsvícení

Možná vám jde spíš o to vidět, co se proboha na obrazovce děje než jen o maximální realismus bitvy v naprosté tmě. V tomto případě zkuste zvýšit nastavení podsvícení (backlight) na vaší LCD televizi. Špatně viditelná místa by měla lépe vystoupit a být jakžtakž viditelná. U světlejších scén je pak samozřejmě na místě podsvícení opět snížit. Je to trochu nepohodlné, ale aspoň něco uvidíte. HBO můžete poděkovat později.

Zhasněte veškerá světla

Tohle by měla být naprostá samozřejmost, ale jen pro jistotu – před zapnutím Bitvy o Zimohrad zhasněte veškeré zdroje světla, které by mohly způsobovat odrazy nebo vnější oslnění na obrazovce televize. Snad už tenhle rituál dávno provozujete, ale pokud náhodou ne, je načase začít ještě před tím, než se pokusíte pustit si 3. díl znovu ve snaze konečně něco vidět.

Je čas na OLED?

OLED televize mají schopnost vykreslit perfektní černé odstíny, protože každý pixel televize je osvětlený samostatně. LCD televize používají podsvícení, které osvětluje větší části obrazu, což může tmavší scény dělat lehce mlhavé a spíš šedivé.

Přišel vám poslední díl Hry o trůny příliš tmavý? Máme pár rad na zlepšení © TMDB

Naproti tomu OLED sice v černé barvě a kontrastu exceluje, ale někdy má tendenci v tmavých scénách (jako jsou právě ty z obrovské bitevní vřavy v Zimohradu) ničit detaily. Zvlášť, pokud není správně zkalibrována.

Pár menších tipů na závěr

  • Nemáte při sledování Hry o trůny ve vedlejším pokoji vášnivého pařana, který zrovna taky spotřebovává slušnou dávku internetu pro online hraní? I to může ovlivnit kvalitu streamu, která se k vám dostane.
  • Streamujete obsah na televizi z mobilu? Anebo jedete na notebooku přes Wi-Fi? Pro kvalitní sledování bude záležet i na tom, zda máte do zařízení přímo zapojený LAN kabel, či spoléháte na bezdrátové připojení. Kabel je jistota. Pokud používáte Wi-Fi, ujistěte se, že nestreamujete napříč třemi zdmi s routerem na druhé straně domácnosti.
  • HBO je každou neděli pod slušným tlakem uspokojit miliony obrazovek z celého světa lačnících po dalším díle Hry o trůny. Pokud jste schopni to vydržet, kvalita streamu by měla být lepší už na druhý den, kdy se na seriál chce ve stejnou chvíli dívat podstatně méně lidí.
  • Na škodu není ani ověření rychlosti internetu. Někteří poskytovatelé nenavyšují rychlost automaticky a čekají, až si ho uživatel sám vyžádá. Rovněž není na škodu vyžádat si upgrade routeru. Pět let starý model vám určitě nenabídne takovou propustnost dat jako horká novinka. Výměna je navíc často bezplatná.
  • Alternativou pro opravdové fajnšmekry, kteří nesnáší, když jejich oblíbený seriál vypadá na televizi skoro jako GIF, může být později pořízení Hry o trůny na Blu-ray, kde už HBO dokáže naplno využít veškeré místo z každého disku a nemusí se tolik uchylovat ke kompresi.

I jako divák, který viděl v 3. díle úspěšně všechny důležité detaily, však doufám, že nadcházející válka o Železný trůn už se bude odehrávat za denního světla.

 2 169 zobrazení   43 se líbí
Jennifer Aniston a Adam Sandler čelí vraždě v nové komedii Netflixu
Jennifer Aniston a Adam Sandler čelí vraždě v nové komedii Netflixu
30.04.2019 | Filmové novinky

Murder Mystery je název nové akční detektivní komedie, ve které se opět setkají hollywoodské hvězdy Adam Sandler a Jennifer Aniston. Zábavný trailer láká na zběsilou jízdu a exotické lokace.

Třetí díl Hry o trůny ukončuje domnělý hlavní děj a rozpolcuje diváky
Třetí díl Hry o trůny ukončuje domnělý hlavní děj a rozpolcuje diváky
29.04.2019 14:00:00 | Filmové novinky

V pořadí již třetí Bitva o Zimohrad je za námi. A lze bez výčitek konstatovat, že předvedla spektákl, jaký v dosavadním vývoji Hry o trůny ani v seriálovém žánru nemá obdoby.

Nová videa HBO odhalují obrovskou produkci za minisérií Černobyl
Nová videa HBO odhalují obrovskou produkci za minisérií Černobyl
28.04.2019 12:00:00 | Filmové novinky

HBO zveřejnila několik behind-the-scenes videí týkajících se nově připravovaného historického drama Černobyl, která se mimo jiné zaměřují na obrovskou produkci a příběh za celým projektem.

Adaptace Hlavy 22 s Clooneym má nový trailer, minisérii u nás uvede HBO
Adaptace Hlavy 22 s Clooneym má nový trailer, minisérii u nás uvede HBO
27.04.2019 | Filmové novinky

Slavný antiválečný román Hlava 22 Josepha Hellera, který nově adaptoval George Clooney a ve kterém se hlavní role ujal Christopher Abbott, se představuje v novém traileru.