FB pixel TP pixel
První reakce: Chicagský tribunál Netflixu má kvality hodné Oscara © TMDB

První reakce: Chicagský tribunál Netflixu má kvality hodné Oscara

Scenárista Aaron Sorkin si podruhé vyzkoušel režisérský post a zahraniční recenzenti si jeho nový snímek Chicagský tribunál nemůžou vynachválit. Nejrůznější filmové ceny by jej prý neměly minout.

Filmové novinky

Chicagský tribunál je nové drama scenáristy a režiséra Aarona Sorkina, držitele Oscara za scénář k fincherovce Sociální síť. Na režisérské pozici debutoval v roce 2017 snímkem Velká hra a životopisné drama zakoupené Netflixem, jehož originální titul zní The Trial of the Chicago 7, je tak jeho druhým režisérským počinem. Snímek měl jít původně do kin, ale pandemie donutila distributora Paramount Pictures toto rozhodnutí přehodnotit a podobně jako u sci-fi Anihilace a Cloverfield Paradox, jej prodali Netflixu. Na naše obrazovky tak tento biopic dorazí již 16. října. Sorkin v něm svým typickým ukecaným stylem převypráví příběh podle skutečných událostí odehrávajících se v roce 1968 v Chicagu. Tam se konal pokojný protest proti sjezdu demokratické strany, který ale nakonec propukl v násilné střety s policií. Drama se pak soustředí hlavně na následný soudní proces se sedmi protiválečnými aktivisty, kteří byli obviněni ze spiknutí s úmyslem podněcovat nepokoje.

A jak naznačují zahraniční reakce, rozhodně se máme na co těšit. Sorkin v Hollywoodu prorazil se soudním dramatem Pár správných chlapů a mnozí recenzenti hlásí, že i tentokrát trefil do černého a takhle silný snímek tohoto žánru tady několik let nebyl, a neměly by jej minout mnohé filmové ceny. Sorkin tak opět potvrdil, že dokáže napsat a odvyprávět zábavné, srozumitelné a podmanivé drama, navíc je prý i jako režisér oproti svému debutu mnohem jistější a dokáže snadněji vyvolat kýžené emoce. Žádná recenze se navíc neobejde bez adorace skvěle sehraného hereckého ansámblu v čele s Yahyou Abdul-Mateenem II , Sashou Baronem Cohenem, Eddiem Redmaynem, Josephem Gordon-Levittem či Michaelem Keatonem. Kritické ohlasy mluví o jisté nemotornosti snímku ve vyjadřování svého postoje, nabubřelosti či chtěném zdůrazňování své důležitosti. Ale tyto názory jsou minoritní, server Rotten Tomatoes při sečtených 52 recenzích hlásí spokojenost u 92 % z nich s průměrným skóre 8 bodů z 10, což jasně naznačuje, že nám do katalogu Netflixu přibyde luxusní drámo.

 3 222 zobrazení   38 se líbí
Netflix přichází s novými trailery na hororovou pecku a historickou řežbu
Netflix přichází s novými trailery na hororovou pecku a historickou řežbu
27.09.2020 10:00:00 | Filmové novinky

Streamovací gigant nezahálí a během tohoto týdne se vytasil s dalšími třemi trailery ke svým říjnovým premiérám. Novou ukázku dostal horor Záhadné sídlo Bly, historičtí Barbaři a drama Dámský gambit.

Herci na plac! Snyder nakonec musí dotáčet scény pro Ligu spravedlnosti
Herci na plac! Snyder nakonec musí dotáčet scény pro Ligu spravedlnosti
25.09.2020 11:00:00 | Filmové novinky

Nová verze komiksového blockbusteru Liga spravedlnosti v režii Zacka Snydera, která je určena pro streamovací kanál HBO Max, potřebuje oproti původním plánům dotáčky. Herci již přislíbili svou účast.

House of the Dragon, prequel ke Hře o Trůny, bude ve slibovaném termínu
House of the Dragon, prequel ke Hře o Trůny, bude ve slibovaném termínu
24.09.2020 10:00:00 | Filmové novinky

Prequelový seriál Hry o trůny House of the Dragon, vyprávějící další příběhy z tohoto podmanivého ale krutého fantasy světa, si i nadále drží datum uvedení v roce 2022. Právě se nachází v intenzivní castingové fázi.

Disney+ představil své chystané hity. Nechybí marvelovka WandaVision
Disney+ představil své chystané hity. Nechybí marvelovka WandaVision
23.09.2020 12:00:00 | Filmové novinky

Produkce Disneyho se v důsledku pandemie koronaviru nevyhnuly několika zpožděním, to ale neznamená, že by domov Mickey Mouse neměl na následující týdny a měsíce nic v rukávu.