FB pixel TP pixel
Zklamání pro Primu i Novu: 8 let stará kriminálka válcuje novinky komerčních televizí © HBO

Zklamání pro Primu i Novu: 8 let stará kriminálka válcuje novinky komerčních televizí

Když v roce 2016 uvedla kabelová televize HBO původní seriál Pustina režiséra Ivana Zachariáše a režisérky Alice Nellis, byl z toho hit, o kterém se mluvilo snad úplně všude. Nyní, o osm let později, je Pustina zpátky a kraluje sledovanosti. A komerční televize se musí drbat na hlavě.

Filmové novinky 19. 9. 2024 18:20 | Filmové novinky

Středeční večery patřily dlouhodobě mezi hlavní chlubítka televize Prima, která je opanovala s povedenou a hlavně oblíbenou kriminálkou Polda s Davidem Matáskem. Jenže původní epizody Poldy skončily a během letošního léta dojely i reprízy seriálu. Prima tak nasadila nové epizody seriálu Dvojka na zabití, který před třemi lety sahal ve sledovanosti k milionu diváků. Konkurenční Nova zase vsadila na nový kuchařský formát Hell´s Kitchen Česko, který měl vyplnit mezeru mezi další řadou MasterChefa. Jenže jak se říká, když se dva smějí, Česká televize se směje.

8 let stará Pustina

Česká televize přitom ve středu po 20. hodině vůbec nenasadila žhavou novinku. Naopak, sáhla po 8 let starém projektu HBO Pustina, který ale očividně řada diváků stále ještě neviděla. Jak jinak si vysvětlit, že kriminální projekt se Zuzanou Stivínovou, Jaroslavem Duškem a Eliškou Křenkovou dokáže i po tolika letech přilákat k obrazovkám pravidelně téměř 800 tisíc diváků a nechá za sebou právě zmíněné novinky komerčních televizí.

Nutno uznat, že tuzemští diváci kriminálky milují, a ty vážné především. Ostatně připomeňme úspěchy seriálů jako Devadesátky, Stíny v mlze nebo Docent. Shodou náhod všechno kvalitně developované projekty České televize. Nova zase slaví úspěch s Policií Modrava či Specialisty. Z komerčních televizí ve středu večer vychází aktuálně nejlépe Prima s druhou řadou Dvojky na zabití. jenže ta zažívá oproti epizodám před třemi lety pokles pod 600 000 diváků, jak ukazují data ATO-Nielsen zveřejněná serverem Mediaguru. To je nepochybně zklamání, obzvlášť, když je televize dlouhé měsíce zvyklá, že jí středeční večery z hlediska sledovanosti patří.

Pro Novu pak musí být zklamáním zmíněný projekt Hell´s Kitchen Česko, který ve své premiérové řadě vůbec nedosahuje sledovanosti MasterChefa. Čísla jsou zhruba o 25-30 procent horší než v případě MasterChefa. Což je problém, protože „pekelná kuchyně“ je nový formát a ačkoli od něj nešlo čekat stejný úspěch, dá se čekat pouze slabší sledovanost u případných pokračování. Ostatně právě MasterChef v posledních dvou řadách také divácky stagnuje, i proto si nyní dává na chvíli pauzu. Možná jsou ale diváci gastropořadů již přejedení. Ostatně nezapomínejme na nezvládnutý propadák Česko na grilu, který se v rámci programu Primy musel stěhovat z prestižní soboty na jalovější pondělí.

Zdroj: Mediaguru / TV Nova / Česká televize / FTV Prima / HBO

 294 917 zobrazení   78 se líbí
Hrůzy Blitzkriegu ve skvělém traileru. Matku a syna dělí kilometry hořících trosek
Hrůzy Blitzkriegu ve skvělém traileru. Matku a syna dělí kilometry hořících trosek
19.09.2024 17:30:00 | Filmové novinky

Služba Apple TV+ představila první trailer na své očekávané válečné drama Blitz, které nás zavede do nacisty rozbombardovaného Londýna, kde se zoufalá matka bude snažit najít svého ztraceného syna. K milovanému dítěti však vede cesta skrze kilometry ohořelých trosek.

Nová marvelovka baví hororem a čarodějnicemi. Kritici chválí svérázný přístup k superhrdinům
Nová marvelovka baví hororem a čarodějnicemi. Kritici chválí svérázný přístup k superhrdinům
19.09.2024 16:00:00 | Filmové novinky

Na Disney+ se dočkal premiéry nový seriál od Marvelu Agatha: Za vším schovaná. Přestože je spin-off chváleného předchůdce WandaVision kritiky přijat rozporuplně, seriálu prý nechybí odvážný a svérázný přístup k superhrdinskému žánru.

Nejoriginálnější sci-fi roku ve skvělém traileru. Naklonovaný Pattinson nekonečně umírá
Nejoriginálnější sci-fi roku ve skvělém traileru. Naklonovaný Pattinson nekonečně umírá
18.09.2024 17:45:00 | Filmové novinky

V roce 2019 režisér Pon Džun-Ho navždy změnil filmovou historii, když vyhrál se svým neanglicky mluveným filmem šest Oscarů. O pět let později se vrací se svým hollywoodským spektáklem, který má být opět kousavou satirou. A my se máme, na co těšit.

Nový Zaklínač od Netflixu potěší fanoušky her. První ukázka se vrací i k Sapkowskému
Nový Zaklínač od Netflixu potěší fanoušky her. První ukázka se vrací i k Sapkowskému
18.09.2024 17:00:00 | Filmové novinky

Fanoušci Zaklínače konečně od Netflixu dostali termín, kdy se dočkají animovaného titulu Zaklínač: Sirény z hlubin, který vzniká již více než dva roky. Streamovací služba nyní odhalila nový klip z chystaného fantasy filmu i pevné datum premiéry, které nakonec sklouzne až do příštího roku.