FB pixel TP pixel
Nová dystopická sci-fi Netflixu zklamala. Rozsekal ji moderní Rambo © Netflix

Nová dystopická sci-fi Netflixu zklamala. Rozsekal ji moderní Rambo

Začíná podzimní sezóna, což znamená, že Netflix začíná tahat z rukávu svá hlavní esa. Letos zahájil sezónu s akční variací na Ramba a následnou dystopickou sci-fi Oškliví. Sází nám streamovací gigant opravdu jeden hit za druhým?

Filmové novinky 18. 9. 2024 14:30 | Filmové novinky

Sci-fi, především v akčnější podobě, je jedním z nejpopulárnějších žánrů, které Netflix produkuje. Zářným příkladem může být jarní hit se stomilionovým rozpočtem s názvem Atlas, v němž Jennifer Lopez bojuje se zlou umělou inteligencí. Nyní vsadil streamer karty na adaptaci populární young adult série Scotta Westerfelda Oškliví, jejíž příběh nabízí snadný převod na filmové plátno i zajímavý fikční svět.

Nehrozily zde adaptační obtíže složité předlohy, které se vymstily např. očekávanému seriálu Problém tří těles. Je ale akční honička skupinky puberťáků, kteří bojují proti genetickým úpravám, opravdu takovým hitem? Jak od diváků, tak od kritiků totiž dostává pořádně naloženo. Snímek režiséra McG, autora Charlieho andílků či Terminator Salvation, má posměchu hodné skóre 19 % pozitivních recenzí a ani divácká spokojenost není příliš velká. napříč různými servery se pohybuje jen okolo 40 %.

Oškliví versus Rebel Ridge

Ve víkendových žebříčcích popularity serveru Flixpatrol, který sbírá data z lokálních Top 10 žebříčků, se sice Oškliví umístili na prvním místě, ve srovnání s předchozími jedničkami jim ale nějaké body chybí. Dystopická sci-fi sesadila z trůnu čirý akčňák Rebel Ridge, který si na vrcholku žebříčku pobyl týden, což je pro filmové novinky průměrná doba opanování žebříčků. Mariňácký thriller Jeremieho Saulniera však na svém vrcholku vévodil žebříčkům téměř v devadesáti zemích. Ošklivým se povedlo v méně teritoriích a byly jedničkou pouze v přibližně šedesátce zemí. Menší úspěch Ošklivých jasně reflektují oficiální čísla Netflixu, kdy sci-fi novinka zaznamenala jen necelých 21 milionů zhlédnutí, zatímco Rebel Ridge celkových číslech služby zůstává jedničkou s 38 miliony zhlédnutí. Projednou se tedy ukazuje, že poctivý thriller je víc než sci-fi pozlátko.

Rozpočet Ošklivých byl navíc mnohem vyšší (okolo 70 milionů dolarů) oproti rozpočtu Rebel Ridge, který stál pouhých 40 milionů dolarů. Netflix navíc určitě nezamýšlel zůstat pouze u prvního z dílů čtyřdílné YA ságy a film i opatřil otevřeným koncem. Vzhledem k malému diváckému uspokojení ale mohou být čísla pokračování ještě nižší. Opět se zde ukazuje fakt, že především v poslední době se ne vždy Netflixu vyplatí sázet na vyšší rozpočty. Lokální nebo nízkorozpočtová tvorba se totiž díky dobrým ohlasům může stát nečekaným hitem, čehož je nejlepším příkladem vítěz několika cen Emmy Sobík.

Zdroj: FlixPatrol / Netflix

 16 627 zobrazení   2 se líbí
Odporný kříženec z nového Vetřelce měl vypadat úplně jinak. Prohlédněte si okřídlené monstrum
Odporný kříženec z nového Vetřelce měl vypadat úplně jinak. Prohlédněte si okřídlené monstrum
17.09.2024 16:50:00 | Filmové novinky

Fede Álvarez ve filmu Vetřelec: Romulus představil novou verzi hybridního monstra známého jako Potomek, kterého ovšem mnozí fanoušci nepřijali. Koncepční umělec Dane Hallett nyní ukázal působivý původní design zrůdy, který zahrnoval i okřídlenou verzi.

Devadesátky jsou zpátky! Melrose Place se vrátí s původním obsazením, vše začne smrtí
Devadesátky jsou zpátky! Melrose Place se vrátí s původním obsazením, vše začne smrtí
17.09.2024 16:00:00 | Filmové novinky

Že jsou devadesátky v kurzu neví je módní značky, ale producenti a filmová studia. Po úspěchu pokračování hitů jako Sex ve městě bychom se tak měli dočkat i další retro perly, sequelu Melrose Place.

Kultovní Constantine se vrací. Keanu Reevese čeká scénář, který děsí i producenta
Kultovní Constantine se vrací. Keanu Reevese čeká scénář, který děsí i producenta
17.09.2024 15:30:00 | Filmové novinky

Producent Lorenzo di Bonaventura se po hrůze jménem Madam Web hodlá v očích komiksových fanoušků očistit. A symbolicky tak učiní s hrdinou, který má ve svém arzenálu i svěcenou vodu. Aktuálně totiž promluvil o tom, jak to vypadá s dlouho očekávaným Constantinovým pokračováním.

Nejděsivější role v kariéře Hugh Granta. Jako sériový vrah nadchl kritiky i diváky
Nejděsivější role v kariéře Hugh Granta. Jako sériový vrah nadchl kritiky i diváky
15.09.2024 16:40:00 | Filmové novinky

Horory patří tradičně ke chloubě produkční společnosti A24. Od Děsivého dědictví po X, filmy z jejich produkce dokáží divákům pěkně nahnat strach. A mistři nezávislého hororu mají nyní nové eso v rukávu, v němž děsí bývalý milovník Hugh Grant.