FB pixel TP pixel
Sebevražedný oddíl je druhým nejúspěšnějším kinofilmem na HBO © Warner Bros.

Sebevražedný oddíl je druhým nejúspěšnějším kinofilmem na HBO

Warneři mají za sebou docela divoký víkend. Jejich novinka Sebevražedný oddíl totiž v kinech zklamala. Jenže na streamovací službě HBO Max je z ní hit.

Streaming novinky

Nová verze Sebevražedného oddílu od režiséra Jamese Gunna vstoupila do kin a na streamovací službu HBO Max a zatímco online platforma je zřejmě velmi spokojená, na kina zaměřená část studia Warner Bros. se trochu drbe na hlavě. Film, který stál téměř 200 milionů dolarů, totiž o prvním víkendu v USA utržil jen 26 milionů dolarů a zůstal daleko za očekáváními. Pro kontext uveďme, že o 9 milionů více utržila i dobrodružná akce s Dwaynem Johnsonem Expedice: Džungle. Black Widow od Marvelu pak suverénně skórovala za 80 míčů. Jistě, Sebevražedný oddíl je eRková řežba, čímž si sám snižuje možnou cílovou skupinu. Navíc se v posledních týdnech v USA opět rozjíždí pandemická situace kvůli variantě Delta. I tak jsou ale výsledky z kin za očekáváním.

Druhý největší film na HBO Max

Oproti tomu služba HBO Max si díky návratu antihrdinů od DC určitě užije další nárůst předplatného. Podle oficiálního vyjádření se Sebevražedný oddíl v zájmu diváků umístil na druhém místě za... a teď se podržte... novým Mortal Kombatem. HBO Max sice nezveřejňuje přesné výsledky, jeho šéf Andy Forssell však oznámil, že je studio se sledovaností hrdinské akce navýsost spokojené.

Je nepochybně zajímavé, že největší úspěch na HBO Max slaví právě eRkové akční filmy. Do jisté míry to naznačuje dlouhotrvající trend, kdy se drsnějším žánrovkám vždy více dařilo například na fyzických nosičích, anebo při pozdějším přeprodeji televizních práv, než v kinech. I proto jsou studia ke krvavější a sprostší zábavě často nenakloněná. Znamená pro ně vždy větší riziko ztráty investic, resp. jejich výrazně pomalejší návrat. Je ale docela smutnou skutečností, že mnohem levnější Mortal Kombat zatím Sebevražedný oddíl zválcoval. Znamená to totiž, že značka nesympatických zachránců světa není pravděpodobně tak silná, jak si studio dříve slibovalo. Může za to skutečnost, že první film za moc nestál a DC filmy poslední roky obecně mají problém doručit kvalitu, která by se líbila publiku mimo bublinu fanatických fandů Zacka Snydera? Pravděpodobně ano.

Budou se Warneři více soustředit na streaming

U Sebevražedného oddílu se nepochybně spojuje více faktorů, které výkonnost filmu ovlivnily. Nicméně bude nepochybně interesantní sledovat, jak se nyní bude vyvíjet warnerácká strategie ohledně distribuce mimo jiné právě komiksových filmů od DC. Warneři chtějí od příštího roku znovu uvádět kinofilmy exkluzivně v kinech se zkráceným distribučním oknem. Přesto studio oznámilo, že filmy, jako Batgirl nebo Blue Beetle, čeká umístění pouze na HBO Max. Dá se tedy předpokládat, že zatímco velcí hrdinové, jako Batman či Aquaman, budou mít svou pozici v kinech jistou, méně známé postavy dostanou pouze "televizní péči", čímž se studio vyhne možnosti propadnutí v kinech a navýší hodnotu své streamovací služby, která bude mít své pevně dané exkluzivity. Kdo ví, možná, že třetí Sebevražedný oddíl (pokud vznikne) bude také pouze HBO Max titulem. Samozřejmě s výrazně nižší cenovkou, která by - ruku na srdce - těmhle magorům možná slušela víc. Zrovna Sebevražedný oddíl nepotřebuje nutně digitální trikové orgie a může si vystačit s komornějším pojetím.

 1 273 zobrazení  
Expedice: Džungle na Disney+ vydělává. Další hity zatím streamer neuvede
Expedice: Džungle na Disney+ vydělává. Další hity zatím streamer neuvede
05.08.2021 14:45:00 | Streaming novinky

Zábavná rodinná podívaná Expedice: Džungle vstoupila o uplynulém víkendu do kin i na streamovací službu Disney+. A výsledky jsou pro Disneyho přinejmenším rozpačité.

Zákulisní záběry z Mandaloriana ukazují Marka Hamilla jako Luka Skywalkera
Zákulisní záběry z Mandaloriana ukazují Marka Hamilla jako Luka Skywalkera
04.08.2021 7:00:00 | Streaming novinky

V nové upoutávce na srpnové premiéry láká Disney+ mimo jiné na záběry z dokumentu o natáčení seriálového hitu Mandalorian. Můžete se tak podívat na Marka Hamilla na place před procesem digitálního omlazení.

Netflix se bojí pozastavených natáčení. Nařídil štábům povinné očkování
Netflix se bojí pozastavených natáčení. Nařídil štábům povinné očkování
02.08.2021 7:00:00 | Streaming novinky

Pandemie koronaviru nabírá opět na síle a znovu zkomplikovala natáčení několika projektů. Šéfové Netflixu se proto rozhodli vyžadovat po svých hercích a dalších zaměstnancích v amerických produkcích očkování proti Covidu-19.

Scarlett Johansson žaluje Disneyho. Vadí jí online premiéra Black Widow
Scarlett Johansson žaluje Disneyho. Vadí jí online premiéra Black Widow
30.07.2021 17:50:00 | Streaming novinky

Hollywoodská star Scarlett Johansson podala žalobu na společnost Disney, v níž tvrdí, že firma porušila jejich smlouvu. Kromě kin totiž nabízí film Black Widow i na své streamovací službě Disney+, a ona tak přichází o peníze.