FB pixel TP pixel
Web Titulky.com stále porušuje autorská práva Netflixu i HBO © TMDB

Web Titulky.com stále porušuje autorská práva Netflixu i HBO

Jeden z nejvýraznějších českých filmových serverů, zabývající se distribucí titulků pro zahraniční filmy a seriály, porušuje autorská práva. A nic se neděje!

České novinky

Podpora ilegálního obsahu i okrádání legálních služeb

Vzpomínáte ještě na kauzu z loňského listopadu, kdy byl ukončen provoz serveru TopSerialy.to? Streamovací služby, jako Netflix, začaly výrazněji brojit proti svému okrádání a porušování zákonů. A další na ráně by mohli být poskytovatelé amatérských překladů. Server Titulky.com je roky postavený na jednoduchém principu. Čeští amatérští překladatelé mají možnost na jeho úložiště uploadovat své titulkové překlady zahraničních (tj. nejen hollywoodských) filmů a seriálů. Můžeme to vnímat jako bohulibou činnost. Ostatně především amatérští překladatelé věnují svůj volný čas a dovednosti, aby se někdo méně jazykově vybavený mohl podívat na stejný film a měl možnost mu bez problémů porozumět. Samotní překladatelé se poté zlepšují a v budoucnu možná získají i regulérní uplatnění v překladatelských společnostech. Od samého začátku zde však vzniká problém s legálností podobné stránky, která titulky schraňuje.

Web Titulky.com stále porušuje autorská práva Netflixu i HBO © TMDB

Titulky pro jednotlivé pořady totiž vychází z nelegálních kopií pořadů dostupných na úložištích či Torrentech (profesionální překladatelé dostávají obvykle screenery s nižší kvalitou obrazu a dialogové listiny) a pro překlad tudíž i samotní překladatelé porušují autorská práva . Pokud však film či seriál stahují z datových úložišť, kde nedochází zároveň ke sdílení daného obsahu (na rozdíl od Torrentů), jsou díky české děravé legislativě víceméně z obliga. Nic to však nemění na tom, že tito překladatelé a i provozovatelé Titulky.com jako celku podporují ilegální pořizování obsahu, který podléhá autorským právům různých stran.

Bezskrupulózní ripování titulků Netflixu a HBO

V posledních měsících autoři serveru pořádně přiložili pod kotlem a porušování autorských práv ještě zesílili, když začali na webové stránce uveřejňovat i titulkové překlady vytažené ze streamovacích služeb jako Netflix či HBO GO. Tedy služeb, které za vytvořené titulky svým autorům platí a které v titulcích uvádí jména překladatele i společnosti, která pro danou službu titulky vyrobila. Není ojedinělé, že některé titulkové soubory na webu Titulky.com původní informace o autorství neobsahují, neboť byly odmazány. U souborů, které jsme namátkově kontrolovali, pak platí, že Titulky.com si i takto nelegálně pořízené titulky streamovacích služeb pro své účely podepisuje, jako by na ně měl autorská práva.

Porušování vlastních pravidel

Web Titulky.com stále porušuje autorská práva Netflixu i HBO © TMDB

Situace je o to nepochopitelnější, že provozovatelé webu porušují nejen práva překladatelů a služeb, pro něž byl překlad původně vytvořen, ale i svá vlastní pravidla. Na webu Titulky.com je například v sekci pravidla zmiňováno, že „Uživatel nebo návštěvník, který titulky na server uloží, výslovně prohlašuje, že titulky nejsou duševním vlastnictví třetí osoby, u které je důvodný předpoklad, že si uložení na titulky.com nepřeje.“ Anebo „V případě, že titulky vznikly překladem jiného díla, musí mít autor překladu souhlas k přeložení od autora původního díla nebo autor původního díla své dílo šíří volně k dalšímu použití.“ Nepotřebujete mít žádné právnické vzdělání, aby vám došlo, že obě pravidla jsou v případě Titulky.com soustavně porušována a nezdá se, že by provozovatelé webu těmto krokům chtěli zabraňovat.

Web Titulky.com stále porušuje autorská práva Netflixu i HBO © TMDB

Ostatně máme informace, že překladatelé, jejich zaměstnavatelé i streamovací služby se již proti praxi Titulky.com několikrát ohrazovali. Zatím však bez jakékoli adekvátní reakce administrátorů. Netflix již delší dobu zvažuje další právní kroky, podle jeho zástupců je však toto běh na delší trať. Zástupce HBO jsme prosili o vyjádření, bohužel nám ho však do vydání článku neposkytli. Dá se však předpokládat, že i HBO se bude chtít právně proti porušování autorského práva bránit.

Titulky.com JE komerční projekt

Mohli byste celou záležitost shodit ze stolu se slovy: „Ale vždyť je to pro dobrou věc.“ Ano, základní myšlenka je možná pro dobrou věc, ale to neznamená, že je v pořádku autorská práva porušovat. A pakliže je film či seriál dostupný legální cestou doslova za pár korun, jaká je logika za tím si daný obsah (třeba Zaklínače) stáhnout a pořídit si k němu i nelegálně pořízené titulky? Je to krádež úplně stejně jako kdybyste se vydali do samoobsluhy a začali si do kapsy strkat rohlíky.

Titulky.com navíc není žádný dobročinný projekt, ale regulérně komerční záležitost, která na svůj provoz vydělává. Titulky.com měly donedávna na webu umístěný například nasmlouvaný reklamní banner od největšího tuzemského prodejce Alza.cz. Web je prosycen dalšími reklamními bannery. A zřízena je dokonce i VIP část, kde za širší možnosti získání titulků platí uživatelé 23 Kč/měsíčně. Ostatně vyskakovací okno s prosbou o podporu této nelegální činnosti si můžete prohlédnout na přiložených obrázcích.

Kdy se dočkáme řešení?

Web Titulky.com stále porušuje autorská práva Netflixu i HBO © TMDB

Řešení právní cestou bohužel nebude rychlé, je nicméně pozitivní, že se již na Titulky.com objevují uživatelé, které přístup administrátorů popuzuje a ptají se v diskuzích, proč jsou na webu titulky k pořadu, který je legálně dostupný v předplatném Netflixu a dalších služeb. Bohužel, tyto dotazy jsou často také mazány, aby nešířily negativní odezvu mezi uživateli.

Je opravdu s podivem, že i po několika měsících a opakovaných upozorněních ze strany majitelů autorských práv si provozovatel serveru stále může dovolit vkládat ilegálně pořízený obsah a drze ho s hrdostí vydávat za svůj.

 4 341 zobrazení   40 se líbí
HBO oficiálně pozastavuje výrobu dabingu
HBO oficiálně pozastavuje výrobu dabingu
20.03.2020 10:00:00 | České novinky

HBO v informačním emailu svým zákazníkům oznámilo, že na dobu 2 týdnů pozastavuje výrobu dabingu u svých pořadů. Jak jsou na tom další streamovací služby?

Kina začínají promítat online! Včetně odborných úvodů a možnosti diskuze
Kina začínají promítat online! Včetně odborných úvodů a možnosti diskuze
18.03.2020 14:00:00 | České novinky

Zavřená kina se snaží svým návštěvníkům nabídnout alespoň nějakou alternativu, aby jim nevypadly příjmy a zároveň, aby potěšily své věrné diváky. Se zajímavou nabídkou nyní přichází Aerofilms.

Nejlepší komedie roku 2019 je konečně dostupná online. Kde si ji přehrát?
Nejlepší komedie roku 2019 je konečně dostupná online. Kde si ji přehrát?
18.03.2020 12:00:00 | České novinky

Komedie Vlastníci režiséra a scenáristy Jiřího Havelky je konečně online! V pohodlí domova si tak můžete doslova za pár korun přehrát nejpovedenější satirický film za poslední roky.

AKTUALIZACE: Na karanténu reagují platformy se speciální nabídkou
AKTUALIZACE: Na karanténu reagují platformy se speciální nabídkou
13.03.2020 15:00:00 | České novinky

Se zavřením kin a zrušením festivalů se očekává přesun zájmu diváků lačnících po nových filmech a seriálech směrem k online sledování. Dobrou zprávou je, že už první weby na tuto nenadálou situaci reagují. Na Dafilms najdete nově filmy ze zrušeného festivalu Jeden svět. Kuki zase zpřístupňuje svoje dětské pořady zdarma. Reaguje také O2.