FB pixel TP pixel
Teorie velkého třesku je nově i na Netflixu. Ovšem s tragickým překladem © TMDB

Teorie velkého třesku je nově i na Netflixu. Ovšem s tragickým překladem

Oblíbený a nedávno ukončený sitcom byl dosud devízou hlavně českého HBO. Minulý týden se však dočkali i předplatitelé Netflixu. Avšak tomu se velmi nepovedla česká lokalizace, jež připomíná hrubý překlad Google překladače.

Filmové novinky

Příchod Sheldona, Leonarda, Penny a jejich kámošů z Teorie velkého třesku na Netflix byl minulý týden velmi milým překvapením. Především pak pro spořivější uživatele streamovacích služeb, kteří si nechtěli kromě Netflixu předplatit i HBO Go, na kterém je všech 12 sérií "big bangu" dostupných s českými titulky i s dabingem. Ještě příjemnější bylo zjištění, že Teorie velkého třesku získala na Netflixu automaticky i české titulky pro všechny řady. Jenže jak se nyní ukazuje, Netflix, resp. jím objednaná překladatelská společnost svou činnost hrubě odflákla a nabízí překlad, který je často nepřesný, strojový a v nejhorším případě nelogický.

Teorie velkého třesku je nově i na Netflixu. Ovšem s tragickým překladem © TMDB

Jedna věc je, pokud se v překladu titulků ztratí vtip. To bývá poměrně častý problém překládání tvorby, jež je kulturně a společensky specifická. Navíc při titulcích překladatel často bojuje s omezeným prostorem, kdy musí splňovat titulkovací normy a formát. Avšak toto není případ řady epizod Teorie velkého třesku, které jsou zkrátka jen mizerně přeložené, očividně neprošly jakoukoli korekturou a zřejmě kvůli časovému tlaku byly mnohdy překládané pouze velmi hrubě pomocí překladatelského softwaru. Ostatně přiložený screenshot mluví za vše. Podle uživatelů naší komunity, kteří rozjeli velmi horkou diskuzi na Facebooku, se rozhodně nejedná o výstřelek, jenž by se týkal pár epizod v té či oné řadě. Ačkoli je za zdaleka nejhorší označován překlad především 12. řady (především v závěru), chyby v podobě nepřesných překladů či překlepů jsou četné i v předchozích řadách. Je tudíž nutné se vůči práci překladatelů a Netflixu ozvat.

Nebojte se tedy kontaktovat uživatelský servis Netflixu a dát mu na vědomí, že s podobnou kvalitou titulků se česká komunita rozhodně nesmíří. Jak víme již z časů naší petice o titulky na Slovensku, Netflix komunitní stížnosti bere na vědomí a umí na ně velmi rychle reagovat.

 841 zobrazení   11 se líbí
G. R. R. Martin: V prequelu GoT bude stovka království, Starkové a mamuti
G. R. R. Martin: V prequelu GoT bude stovka království, Starkové a mamuti
11.07.2019 12:00:00 | Filmové novinky

Autor Hry o trůny George R. R. Martin v rozhovoru prozradil nové detaily o chystaném prequelu s neoficiálním názvem The Long Night. Kromě novinek o rodech, královstvích a tvorech, kteří se v seriálu objeví, jsme se dozvěděli, že The Long Night rozhodně jeho názvem nebude.

Jak by Hra o trůny skončila, kdyby tvůrci vyhověli hercům?
Jak by Hra o trůny skončila, kdyby tvůrci vyhověli hercům?
10.07.2019 | Filmové novinky

Stejně jako mezi fanoušky i mezi obsazením Hry o trůny lze najít herce, kteří nejsou z ukončení seriálu a dějové linky své postavy přinejmenším nadšení. A někteří z nich o své frustraci promluvili veřejně. Takže se nyní můžeme podívat, jak by děj vypadal, kdyby se jim tvůrci podřídili.

Stranger Things znovu trhá rekordy a je nejsledovanějším pořadem Netflixu
Stranger Things znovu trhá rekordy a je nejsledovanějším pořadem Netflixu
09.07.2019 16:00:00 | Filmové novinky

Bratři Dufferové se mohou znovu plácat po ramenou. Jejich nostalgický seriál variující to nejlepších z filmů 80. let totiž diváky neztrácí. Právě naopak. Stranger Things lámou i nadále rekordy a hlavně nutí publikum sjíždět seriál co nejdříve.

Milujete Stranger Things? Tyhle úžasné věci ze seriálu si můžete pořídit i u nás!
Milujete Stranger Things? Tyhle úžasné věci ze seriálu si můžete pořídit i u nás!
06.07.2019 17:00:00 | Filmové novinky

Horečka okolo třetí řady Stranger Things, která startuje příští čtvrtek, vrcholí. Praví fandové si mohou zkrátit těšení naší soutěží, kde můžete vyhrát původní české Stranger Things kousky jako komiks Druhá strana nebo knihu Temný experiment. A mrkněte, co ještě dalšího Stranger Things nabízí - třeba Lego, Burger King nebo plavky od H&M.