FB pixel TP pixel
Nový Batman je na HBO v rekordním čase. Který blockbuster bude další? © Warner Bros.

Nový Batman je na HBO v rekordním čase. Který blockbuster bude další?

Fanoušci netopýřího hrdiny se konečně dočkali. Na HBO Max dorazil nejnovější Batman s Robertem Pattinsonem, který zjišťuje, že pomsta možná není něco, o co by měl vůči zločincům usilovat. Studio Warner Bros. tak startuje nový model zkráceného distribučního okna.

18. 4. 2022 10:00 | Filmové novinky

Nový Batman v režii Matta Reevese vstoupil do kin teprve 3. března letošního roku, což by ještě před dvěma lety znamenalo, že bychom čekali minimálně do června, než bychom se dočkali filmu na fyzických nosičích a TVOD službách, jako iTunes či Google Filmy. Jenže pandemie všechno změnila a studio Warner Bros. se po loňském modelu, kdy v prvních 30 dnech uvádělo film v rámci USA ve stejný čas v kinech i na své streamovací službě HBO Max, rozhodlo, že v roce 2022 přistoupí ke zkrácenému distribučnímu oknu. To znamená, že filmy tohoto klasického hollywoodského giganta zamíří na SVOD v podobě HBO Max v dosud neviděném čase pouhých 45 dní. A The Batman je první vlaštovkou.

Uvědomuje si to i česká pobočka HBO, která v posledním týdnu začala tlačit na propagaci snímku ve velkém. Ostatně co jiného by mělo tuzemské diváky přilákat k předplácení HBO Max než právě milionář v kostýmu okřídlené myši, který na všechny huláká, že je pomstou. 45denní distribuční okno se zdá jako ideální kompromis mezi studii/distributory a kinaři, kteří roky odmítali snahy studií o zkrácení délky distribuce v setmělých filmových svatostáncích, stejně jako někteří filmaři, kterým musely být v loňském roce ze strany Warnerů vyplácené milionové částky za to, že byl film uveden na HBO dříve, než udávaly původní smlouvy, které měly filmařům zaručovat tučné provize z kino-tržeb.

Fantastická zvířata a další

Pro rok 2022 je tento model jasně daný a po Batmanovi budou následovat další filmy ze stáje Warner Bros. Poté se bude zřejmě vyhodnocovat efektivita zkrácené distribuce, na základě čehož padne rozhodnutí pro další roky. Co tedy dorazí po temné jízdě Bruce Waynea promoklým Gothamem? Nic menšího než třetí část série Fantastická zvířata s podtitulem Brumbálova tajemství. Nové čarodějné dobrodružství z hlavy J.K. Rowling vstoupilo do kin tento čtvrtek, což znamená, že na HBO Max dorazí na 99 procent již 30. května. A stejně jako u Batmana to bude ve 4K rozlišení a s možností zvuku ve vymazleném Dolby Atmos. Tím velké trikové spektákly na čas skončí, protože životopisný Elvis, který v kinech startuje 23. června (na HBO by měl být začátkem srpna), nebo animovaná DC Liga supermazlíčků (v kinech na konci července, v půlce září na HBO Max) nemají ambice být v Česku zásadním lákadlem pro předplatitele.

Pro Brumbálova tajemství naopak bude distribuce na HBO Max zajímavým experimentem. Může se totiž stát, že právě vysoká sledovanost překlopená v nárůst předplatného zaručí budoucí díly téhle upadající kouzelnické franšízy. Kvalita třetího příběhu Mloka Scamandera je totiž více než tragická a velikonoční čísla z kin zatím jasně ukazují, že se bude jednat o nejméně úspěšný díl série. A studio Warner Bros., které je po sloučení s gigantem Discovery ve fázi rozsáhlé inventury, podle insiderů bude silně přehodnocovat, zda se sérií pokračovat a v jaké podobě. Každý potenciální úspěch, ať už finanční či předplatitelský a na jakékoli platformě, tudíž bude pro svět kdysi zářivé hvězdy Rowlingové zcela zásadní.

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Češi dál válcují Netflix. Mezi nejsledovanějšími filmy jsou čtyři české hity
Češi dál válcují Netflix. Mezi nejsledovanějšími filmy jsou čtyři české hity
17.04.2022 11:00:00 | Filmové novinky

Českým filmům se na Netflixu dlouhodobě daří a výjimkou není ani letošní rok. První čtyři měsíce roku 2022 jasně ukazují, že se před tuzemskými tvůrci často pokloní i obří blockbustery samotného streamerského giganta.

Na Netflix dorazil jeden z nejlepších českých filmů loňského roku
Na Netflix dorazil jeden z nejlepších českých filmů loňského roku
17.04.2022 10:00:00 | Filmové novinky

Velikonoční svátky vysloveně vybízí k nakoukání filmových restů. Pokud tedy nevíte, jak naložit s volným časem, rozhodně byste měli zapnout Netflix a nakoukat poslední film Jana Prušinovského, který na streamovací službu právě dorazil.

Nové sci-fi Netflixu má strhující trailer. Přežije lidstvo proti síle Slunce?
Nové sci-fi Netflixu má strhující trailer. Přežije lidstvo proti síle Slunce?
15.04.2022 14:40:00 | Filmové novinky

Po navnazující ukázce na postapokalyptickou sci-fi sérii Yakamoz S-245 Netflix konečně přichází s plnohodnotným trailerem, který blíže prozradí, jakým směrem se bude děj napínavé novinky ubírat.

Netflix chystá vlastní verzi Saw. V traileru trpí hvězda Sexuální výchovy
Netflix chystá vlastní verzi Saw. V traileru trpí hvězda Sexuální výchovy
13.04.2022 14:00:00 | Filmové novinky

Fanoušci Otise ze Sexuální výchovy se mají na co těšit. Asa Butterfield se totiž už v pátek 15. dubna objeví v novém potenciálním hitu Netflixu, který nápadně připomíná kombinaci hitů Černé zrcadlo a Saw.