FB pixel TP pixel
Torontský deník #1: Portrét dívky v plamenech nebyl náhoda! © TIFF / Relativity Media

Torontský deník #1: Portrét dívky v plamenech nebyl náhoda!

Máme za sebou první den 46. ročníku Toronto International Film Festivalu. Viděli jsme první hrstku filmů a otestovali jsme online festivalovou video platformu.

Recenze

Festival moderního věku

Jak už jsem zmiňovala v úvodním článku, letošní TIFF je výrazně jiný, než předchozí ročníky, kterých jsem se zúčastnila jako novinářka (2015, 2016, 2017, 2018). Z pandemických důvodů se pro mě totiž koná výhradně online a nemusím kvůli němu cestovat přes půl světa. Což je na jednu stranu fajn, protože ušetřím pár peněz a nemusím řešit veškeré covidové komplikace. Ale na tu druhou se připravuji o notnou dávku festivalové atmosféry a času stráveného v mém oblíbeném městě. Atmosféra zkrátka tak trochu chybí. Na druhou stranu - online platforma TIFF Digital Cinema Pro, kde jsou pro novináře dostupné filmy online, zatím funguje na jedničku. Jistě, nějaké porodní bolesti tu byly (pár filmů se “nahodilo” o několik hodin později, ale místo 48 hodin teď budou dostupné 72 hodin, takže win win), ale jinak vše šlape tak, jak má. Služba je naprosto intuitivní (kliknete na play a koukáte) a příjemným bonusem je možnost sdílet film na TV skrze Chromecast.

Violet

Torontský deník #1: Portrét dívky v plamenech nebyl náhoda! © Relativity Media

Mohlo by se zdát, že Violet (Olivia Munn) žije skvělý život. Má totiž dobře placenou práci v Hollywoodu, a co je víc než to?! Zdání ale klame. Práce v prestižní produkční firmě totiž není vše, a obzvlášť, když je váš šéf tak trochu idiot a vy trpíte úzkostmi… Violet je celovečerním debutem herečky Justine Bateman, která se tak představuje jako zajímavá autorka s vizí, kterou se do budoucna vyplatí sledovat. Violetiny úzkosti, obavy a zkraty totiž doslova prostupují do obrazu (a zvuku) a působí dosti nepříjemným dojmem. A nebo, pokud úzkostmi a pocity méněcennosti trpíte, působí opravdu neuvěřitelně věrohodně. Violet nicméně není jen audiovizuální hříčkou, ale hlavně hlubokým a citlivým pohledem do nitra ženy, která skrze hypersenzitivitu a neustálé pochyby skoro nemůže žít normální život. Natož se srovnat s minulostí (rodina) a připravit se na budoucnost (vztahy). Jakoby se snad sama obsadila do role, kterou už nechce hrát a která jí brání se nadechnout. Violet je špičkovým debutem, který ukazuje Olivii Munn v trochu jiné herecké poloze, než na kterou jsme zvyklí, a dává naději všem smutným uzlíčkům starostí, kteří se snaží fungovat ve společnosti a nezbláznit se z toho. Občas totiž stačí jen trocha sebezapření.

Hodnocení: 80%

Petite Maman

Torontský deník #1: Portrét dívky v plamenech nebyl náhoda! © Canal+

U úzkostí a depresí ještě chvilku zůstaneme, i když tak trochu jinak. Nový film francouzské režisérky Céline Sciamma (Portrét dívky v plamenech) sice pracuje s motivy smutku, ale v mnohem umírněnějším a klidnějším stylu. Nenápadný malý filmeček (stopáž 72 minut je vlhký sen každého unaveného cinefila) sleduje osmiletou Nelly, která se vyrovnává s odchodem babičky. Spolu s maminkou a tatínkem se vydávají do babiččina domu, který musí vyklidit. Maminka je z nastalé situace smutná a rozhodne se odjet. Nelly tak s tatínkem zůstává na několik dní sama. Několik dní, které jsou jako stvořené pro prozkoumání okolí, při kterém se v lese skamarádí se stejně starou holčičkou… Petite Maman neboli Maminka je nevtíravě dojemný film, který vás pohladí na duši a zaujme jednoduchou, ale funkční narativní hříčkou. Film o životě, smrti, minulosti i budoucnosti. Až si člověk říká, jak se tohle všechno může do tak krátké stopáže vejít!

Hodnocení: 80%

The Odd-Job Men

Torontský deník #1: Portrét dívky v plamenech nebyl náhoda! © Beta Cinema

Kdo opraví opraváře, když to potřebují? Toť otázka, kterou si nepřímo klade nový film katalánské režisérky Neus Ballús. Ta se ve snímku, při jehož tvorbě čerpala z historek svého otce instalatéra, zaměřila na tři řemeslníky, kteří před sebou mají náročný týden. Pep se chystá do důchodu, Mohamed se zaučuje a Valero je z celé situace nervní a snaží se zhubnout, aby se nacpal do obleku. The Odd-Job Men střídmě, ale přesto vtipně zachycuje několik běžných dní v životě tří mužů řemesla, kteří se spolu snaží vyjít. Potkávají při tom nejrůznější sortu lidí a dostávají se do více či méně prekérních situací, když jsou zamčeni na balkoně nebo se účastní improvizovaného photoshootu. Je až neuvěřitelné, jak tak malý španělský film, dokáže vykouzlit tak velký úsměv na tváři. Díky jemnosti a věrohodnosti, s kterou je téma uchopeno, diváky nechává nahlédnout do života lidí, s kterými se běžně setkáváme, ale jen málokdy přemýšlíme o tom, co dělají, když se zrovna nevrtají ve dřezu v kuchyni. Milé překvapení, které má potenciál stát se zrajícím diváckým hitem (a již teď má například cenu z festivalu v Locarnu).

Hodnocení: 80%

 225 zobrazení  
První dojmy: Rychle a zběsile 9 je konečně tady. Jak moc je šílené?
První dojmy: Rychle a zběsile 9 je konečně tady. Jak moc je šílené?
16.06.2021 17:00:00 | Recenze

Vin Diesel a spol. se po měsících odkladů konečně řítí do kin. A protože jsme film už měli možnost vidět, přinášíme první dojmy z téhle nové vysokooktanové jízdy. Může si film vůbec užít úplný nováček?

Speciál Přátelé: Zase spolu řadu fanoušků zklame. Emoce mu ale upřít nelze
Speciál Přátelé: Zase spolu řadu fanoušků zklame. Emoce mu ale upřít nelze
27.05.2021 7:00:00 | Recenze

Konečně jsme se dočkali a na HBO je ode dneška dostupné speciální setkání legendárních Přátel. Měli jsme možnost ho vidět s předstihem a můžeme říct, zda byste si měli pořídit extra balení kapesníků.

Jestli byste měli v týdnu vidět jeden film, je to tenhle!
Jestli byste měli v týdnu vidět jeden film, je to tenhle!
25.01.2021 11:00:00 | Recenze

Zatímco Netflix spoléhá především na svůj původní obsah, který se silně řídí neselhávajícími statistikami sledovanosti, HBO se opírá o kurátorství, kdy kinohity doplňují nenápadné filmy, které jsou často zajímavější než dobře zafinancovaný blockbuster. A v případě dramatu Monos to platí maximálně.

První dojmy: Na HBO se vrací Jeho temné esence! Zvýšila 2. řada kvalitu?
První dojmy: Na HBO se vrací Jeho temné esence! Zvýšila 2. řada kvalitu?
16.11.2020 13:00:00 | Recenze

Největší fantasy seriál letošního podzimu je konečně zpátky. 2. řada Jeho temných esencí bude dostupná na HBO GO od 17. listopadu. A my jsme měli možnost vidět většinu epizod v předstihu.