FB pixel TP pixel
Torontský deník #3: Outlaw King udělal z Predátora naprostý tatarák © TMDB

Torontský deník #3: Outlaw King udělal z Predátora naprostý tatarák

Dneska to bude velký. Z Toronta pro vás Anička a Petr mají nejen spoustu super exkluzivních fotek s Chrisem Pinem, Elle Fanning nebo Timothée Chalametem, ale také dojmy z Outlaw King a nebo nového Predátora! A samozřejmě nechybí video.

Filmové novinky

A už to začíná! Jestli jsem si již včera připadal trochu přetažený, dnešní vstávání mě definitivně utvrdilo v přesvědčení, že začínám mít vážný spánkový deficit. Možná za to může prostý fakt, že stříhat videa do tří hodin ráno není při vstávání v sedm ráno úplně nejlepší nápad. Jenže když si neuložíte po hodině práce střihový „rough cut“ a Adobe Premiere vypoví službu bez šance na návrat ztracených dat, máte dvě možnosti: Vzdát to, anebo se kousnout a svoji práci předělat. Už začínám chápat Jirku Krále a jeho konec youtuberské kariéry. Jen s tím rozdílem, že nás sleduje pár lidí a jeho miliony. Každopádně jsem rád, že jste si včerejší video nakonec mohli užít (a snad i užili) a také, že jsem v nedospalosti vsadil na historickou pecku Davida Mackenzieho Outlaw King.

Torontský deník #3: Outlaw King udělal z Predátora naprostý tatarák © TMDB

Jak totiž píšu níže, očekávaná hitovka Netflixu se nesmírně povedla a popravdě mě probrala z mikrospánku jako dobře mířená injekce adrenalinu. Totální nářez, který bych si dal obratem znova, těžko ho dostávám z hlavy a asi s ním budu v následujících týdnech pár lidí neustále prudit. Výživná byla i tiskovka k filmu, kde se Chris Pine svěřil, že před novináři není úplně ve své kůži, přesto se však s Aaronem Taylorem-Johnsonem a Davidem Mackenziem rád pustil do odkrývání své účasti v projektu, o jehož hlavním hrdinovi prý do nabídky natáčení jakživ neslyšel. Na filmu to každopádně není poznat, za což může zevrubné studium a hlavně Mackenzieho vytříbená režie, jež hercům dovoluje dost improvizovat a podle Johnsona i ponořit se naplno do role.

Torontský deník #3: Outlaw King udělal z Predátora naprostý tatarák © TMDB

Mackenzie rovněž před novináři zmínil, že film dokončil teprve tento týden a spekulace ohledně jeho angažmá u nového Bonda, který přišel o Dannyho Boyla, považoval za nehodné obsáhlého odpovídání. Je nicméně rád, že Outlaw King míří díky distribuci Netflixu do všech krajů světa a není omezen kinodistribucí, která historickým spektáklům dlouhodobě nefandí. Je samozřejmě fajn, že se film dostane k většímu množství diváků. Podobně nákladný projekt s nádhernou krajinou, velkými bitvami a ještě většími hrdinskými činy by si však bezpochyby zasloužil spíše plátno kina než obrazovku televize. Do premiéry 9. listopadu na Netflixu si tak pořiďte pokud možno obří 4K televizi. Za ten zážitek to stát bezpochyby bude.

Torontský deník #3: Outlaw King udělal z Predátora naprostý tatarák © TMDB

Celkově se dnes filmově dařilo. A dařilo se i mimo kinosály. Zatímco Petr plenil jednu projekci za druhou, Anna se vydala do ulic Toronta vyfotit nějaké ty celebrity. A že jich je tu letos opravdu požehnaně (seznam hvězd, co nám od vedení festivalu přišel, má pro vaši představu nějakých sedm stran v PDFku). Nechyběl samozřejmě festivalový miláček Timothée Chalamet, který společně se Stevem Carellem přijel uvést drama o drogové závislosti Beatiful Boy. Na festivalu beznadějně vyprodaný film, který již 12. října zamíří do vybraných kin v USA a také na Amazon. Nechyběly ani hvězdy zahajovacího filmu festivalu Outlaw King, a dorazil i jeho režisér David Mackenzie. Do třetice do Toronta zamířil také Max Minghella (Nick z Příběhu služebnice), který spolu s Elle Fanning a dalšími herci uvedl svůj režijní debut Teen Spirit.

Torontský deník #3: Outlaw King udělal z Predátora naprostý tatarák © TMDB

Dneškem pro nás nával dobrých filmů samozřejmě nekončí. Hned na další den máme v plánu novou verzi Zrodila se hvězda s Bradley Cooperem a Lady Gaga. A dost čekáme i od 22 July Paula Greengrasse nebo vztahovky Life Itself s Oscarem Isaacem, Olivií Wilde a Olivií Cooke. Highlightem však bude tiskovka prý povedeného westernu The Sisters Brothers, kde se ukáží Joaquin Phoenix a Jake Gyllenhaal. Ne, vůbec se z toho neklepeme nadšením.

© TMDB

Outlaw King

Outlaw King | USA | 2018 | Historické filmy | Středověk

Režisér nedoceněné sci-fi Perfect Sense a oscarového neo-westernu Za každou cenu, David Mackenzie, je zpátky! A opět má s sebou naprosto božího Chrise Pinea, který zas a znovu dokazuje, že je ho na kapitána Jamese T. Kirka vážně škoda. Tentokrát se převtělil do role Roberta Bruce, středověkého skotského odbojáře, který se kvůli skotské koruně nebál vraždit, sjednotil národ a ukázal Anglii, že odkaz Williama Wallace ze Statečného srdce není zapomenut. Outlaw King, který bude celosvětově uveden 9. února na Netflixu, Wallace krátce ukáže a definitivně tak sebe sama zacementuje jako jakýsi spin-off oscarového hitu Mela Gibsona. Spin-off, který si však zaslouží plnou pozornost, protože David Mackenzie režijně neskutečně válí a řemeslně, tematicky i herecky doluje z látky o střetu Skotů a Angličanů maximum. Bitvy jsou neuvěřitelně naturalistické a brutální. Mackenzie rád vrhá diváka do zmatku bitvy při zachování jasné kontinuity a smysluplnosti scény. V zápalu bitev a zakrvácených mečů se však neztrácí ani humanistické poselství, vztahy mezi postavami a hlavně emoce, kterých má film na rozdávání. A komu nepadne sanice při úvodní jednozáběrovce a neuroní slzu při poslední scéně, ten nenávidí filmy!

 69 %
Sledovat Online na Netflix  Netflix | české titulky | od 9. 11. 2018
Greta © TMDB

Greta

Greta | Irsko | 2018 | Horory | Psychologický horor

Irský veterán Neil Jordan (Interview s upírem) mile překvapil a natočil stylový thriller, ve kterém neskutečně řádí Isabelle Huppert jako psychicky vyšinutá maďarská matka, která ze všeho nejvíc touží po tom žít ve Francii a mít opravdovou kamarádku. Tu najde v Chloe Grace Moretz skrze nevybíravý stalking a následný únos, s kterým se film zvrhne do řádně campovité žánrové podívané, u níž není jasné, zda se publikum má smát, nebo ne. Huppert je každopádně naprosto parádní a s chytřejším scénářem, jenž by tolik nelpěl na stupiditě postav, by si možná měla šanci dojít pro nějaké ceny. Takto zůstává zábavná žánrovka, které byste se neměli bát dát šanci.

 60 %
Sledovat Online na DaFilms  DaFilms | české titulky | od 6. 8. 2021
Sledovat Online na Edison  Edison | od 3. 9. 2021
© TMDB

Predátor: Evoluce

The Predator | USA | 2018 | Sci-fi filmy | Invaze mimozemšťanů

Scenárista a režisér Shane Black se vrátil k sérii o vesmírném lovci a v kinech opět teče pořádný kotel krve. Bohužel je to ale jediné pozitivum, které lze na novém Predátorovi najít, neboť film zpětně dělá mistrovské dílo i z Antalových Predátorů, kteří alespoň působili jako ušlechtilá pocta originálu. Black se sice k Arnieho krvavé fašírce vrací skrze ústřední hudební motiv a značně pokleslou béčkovou atmosféru. Zápletka o spadlém predátorovi, kterého nahání větší predátor, přičemž se do všeho zamotá autistický chlapec a jeho táta voják s bandou totálních psychopatů, má nakročeno k titulu nejstupidnější zápletky roku a Black během filmu prokazatelně kašle na logiku a jakoukoli smysluplnou dějovou výstavbu. A nenechte se vysmát. Původní Predátor neměl vůbec špatný příběh. Novinka je oproti němu blackovsky cynická, má cool děcko, odehrává se o svátku (tentokrát Halloween) a dojde na oplzlý humor. Jenže dějově je to tragédie, která v závěru ani pořádně nevygraduje a je poznat, že se film několikrát přetáčel, když se řada motivů ani neuzavře. A závěr je už na hraně absurdní parodie se žhavou kandidaturou na Zlatou malinu. Mrzí mě to, těšil jsem se strašně moc.

 53 %
Sledovat Online na Disney Plus  Disney Plus | české titulky | český dabing | od 8. 2. 2022
Sledovat Online na iTunes  iTunes | české titulky | český dabing | od 4. 12. 2022
Sledovat Online na Rakuten  Rakuten | od 6. 4. 2019
 830 zobrazení   27 se líbí
Torontský deník #2: Když Berlusconi válčí s monstry a démonickou kočkou
Torontský deník #2: Když Berlusconi válčí s monstry a démonickou kočkou
07.09.2018 | Filmové novinky

Máme za sebou první den 43. ročníku Toronto International Film Festivalu, zkráceně TIFF. Na většině návštěvníků je už teď vidět mírná únava, protože stejně jako my do kinosálů zamířili už v brzkých dopoledních hodinách.

Torontský deník #1: Začíná festival festivalů a oscarových filmů.
Torontský deník #1: Začíná festival festivalů a oscarových filmů.
06.09.2018 | Filmové novinky

Začínáme s naším pokrytím filmového festivalu v Torontu. Z události, která zatím vždy pravidelně přinesla ty největší oscarové favority příštích měsíců, píšeme, fotíme a natáčíme online. Na úvod o tom, jak kritici vyděsili tvůrce nového Halloweenu.

Třetí řada Temného případu se představuje v první ukázce
Třetí řada Temného případu se představuje v první ukázce
27.08.2018 11:40:00 | Filmové novinky

Po nepříliš dobře přijaté druhé řadě už to vypadalo, že True Detective nebude pokračovat, ale HBO přeci jen nakonec odmávalo třetí sérii. Nový tajemný kriminální případ se rozehraje v lednu 2019 a tady je první ukázka

Další megaúspěch Netflixu. Streamovací obr otevře filmový festival v Torontu
Další megaúspěch Netflixu. Streamovací obr otevře filmový festival v Torontu
20.08.2018 | Filmové novinky

Programové oddělení kanadského festivalu v Torontu (TIFF), který je pro většinu filmů první zastávkou na cestě k oscarovým nominacím, opět ukázalo, že si nehraje na pompézní snobárnu jako evropské Cannes.