FB pixel TP pixel
Film Mauglí kupuje Netflix, začíná nová éra? © TMDB

Film Mauglí kupuje Netflix, začíná nová éra?

Pořádná akvizice se povedla Netflixu, koupil celosvětová práva na uvedení filmu Mauglí v režii a produkci Andyho Serkise. Tento film měl jít do kin původně koncem roku 2018, Netflix však koupil exkluzivní práva a vypustí ho online zřejmě na začátku roku.

Filmové novinky

Mauglí je film, který vypráví příběh známý ze povídkové knihy Rudyarda Kiplinga s názvem Knihy džunglí. Mladý chlapec Mauglí je unesen do džungle a vychován zvířaty. S nimi prožívá různá dobrodružství, zůstává však věrný džungli, i když by se mohl přidat zpět k lidem. Román byl několikrát zfilmován, nejslavnější verzi natočil Disney před více než 50 lety. Po roce 2012 se začalo mluvit o tom, že vznikne hraná verze.

Nezávisle na Disneym chtěl pro studio Warner Bros natočit stejný příběh také Andy Serkis. Průkopník motion capture triků, díky kterému máme Golluma nebo King Konga, uvažoval natočit stejně jako u Disneyho film jako hraný a kromě hlavního lidského hrdiny měla být všechna zvířata digitální. Přípravy na oba dva filmy začaly ve stejnou dobu, ale u Disneyho se celý kolotoč rozběhl rychleji a uvedl film Kniha džunglí již na začátku roku 2016. Warneři původně plánovali uvedení také v roce 2016 (film se natáčel o rok předtím), ale až na podzim. Když viděli verzi od Disneyho, pochopili, že nemohou soupeřit a film odložili.

Nikoliv však zastavili. Úspěch Disneyho hrané verze na jednu stranu Serkise i Warnery navnadil, film přinesl jen z kin skoro miliardu dolarů. Premiéra filmu byla nakonec stanovena na říjen letošního roku, tedy posun o více než dva roky a Warneři už dokonce vypustili první trailer. V něm je vidět, že dost podstatná část filmu už je hotová a také jsme mohli slyšet hvězdné obsazení zvířecích rolí - Christian Bale (Baghíra), Benedict Cumberbatch (Šér Chán), Cate Blanchett (Ká) i samotný Andy Serkis (Balú).

Nevypadalo to vůbec špatně, ale realita samotného filmu byla zřejmě jiná. Protože se Warneři obávali, že film mimo USA propadne, rozhodli se kino práva prodat Netflixu. Částka za práva nebyla zveřejněna, ale mohla být více než 100 miliónů, což je pro studio už zajímavé číslo. Náklady na film zatím nejsou jasné, ale vzhledem k prodlevám a množství triků není vyloučeno, že se mohly dostat až na hranici 200 miliónů. Ostatně Disneyho verze stála 175 miliónů, a aby takový film začal pro studio po dalších nákladech (reklama, distribuce) vydělávat, musí utržit v kinech alespoň půlmiliardy. A toho se Warneři zřejmě bojí.

Netflix plánuje film uvést i v kinech, ale zřejmě v omezeném množství a jen v USA. Je to tedy podobná dohoda, jako nedávno u filmu Anihilace, který měl být také uveden v kině po celém světě, ale studio (tentokrát Paramount) si raději nechalo zaplatit od Netflixu práva na mimoamerické uvedení a film pustilo Netflixu. U dalšího letošního sci-fi, Cloverfield Paradox , šlo dokonce o exkluzivní uvedení po celém světě pouze online, i když se film také chystal do kin.

Film Mauglí kupuje Netflix, začíná nová éra? © TMDB

Každopádně s útratami Netflixu za podobné filmy je potřeba dále počítat. Peníze na to má a neváhá jednorázově utrácet částky, které už patří do nejvyšší kategorie. Seriály jako The Crown nebo The Get Down stály více než 100 miliónů. Ambiciózní sci-fi Bright, které Netflix uvedl na konci loňského roku, stálo 90 miliónů. Aktuálně pro Netflix točí Martin Scorsese gangsterské drama The Irishman, v hlavních rolích Robert De Niro a Al Pacino, rozpočet je také více než 100 miliónů.

Je tedy čím dál tím více pravděpodobné, že se zajímavé původní filmy budou objevovat i na Netflixu. To může samozřejmě rozesmutit nadšence do klasických kinosálů, Netflix je zatím v této oblasti spíše opatrný. Šušká se, že by pro své filmy mohl dokonce koupit některý z menších kinořetězců, ale bude to spíše rozhodnutí marketingové než obchodní. Z uvedení filmů zřejmě nepočítá s tak velkými příjmy, ale za to moc dobře ví, že většina prestižních ocenění (Oscar, festival v Cannes) preferuje právě filmy v kinech.

© TMDB

Mauglí - příběh džungle

Mowgli: Legend of the Jungle | USA | 2018 | Dobrodružné filmy | Zvířata

Nové zpracování slavné knihy. Mladík Mauglí je vychován v džungli obklopen jen samými zvířaty. Když vyroste, vydá se na cestu plnou dobrodružství. Hrají: Rohan Chand, Andy Serkis, Christian Bale, Benedict Cumberbatch, Cate Blanchett, Peter Mullan, Freida Pinto

 65 %
Filmtoro
Filmtoro
Verdikt

Temnější a věrnější Kiplingově knižní předloze a dostatečně jiné, než písničková verze od Disneyho, která filmu v podstatě ukradla veškeré diváky. Takovou ignoraci si režijní počin Andy Serkise nezasloužil.

Sledovat Online na Netflix  Netflix | české titulky | od 7. 12. 2018
 259 zobrazení   22 se líbí
Filmtoro
Netflix jako jasná volba pro váš Ultra HD televizor? Budete mile překvapeni
Netflix jako jasná volba pro váš Ultra HD televizor? Budete mile překvapeni
18.07.2018 | Filmové novinky

Letní měsíce bývají často označované v médiích jako takzvaná okurková sezóna, ve které se prakticky nic neděje, a proto on-line portály, deníky nebo časopisy vytahují témata, jež mohou s jistotou pravidelnosti opakovat každý rok. Při této příležitosti jsem se proto rozhodl popsat své první zkušenosti s formátem Ultra HD označovaným též jako 4K a souvisí s nákupem nového televizoru, který toto rozlišení může zprostředkovat.

Přijeď na Filmtoro Fest a užij si dva dny plné filmů a zábavy
Přijeď na Filmtoro Fest a užij si dva dny plné filmů a zábavy
17.07.2018 | Filmové novinky

Chceš začít koupání, surfování, pití chutných koktejů a sledování skvělých filmů v jeden den na jednom místě a navíc ještě v Česku? Tak v tom případě doraž na historický první Filmtoro fest, který pořádáme již příští víkend, od 27. července, v letním kině Černá v Pošumaví u lipenské přehrady. Během dvou večerů si můžeš vychutnat pohodu na pláži i v kině, sledovat The Rocka na plátně a nebo potkat Terezu Voříškovou, která přijede na festival exkluzivně uvést svůj nový film Chata na prodej.

Apple chystá novou streamovací službu a vlastní video obsah
Apple chystá novou streamovací službu a vlastní video obsah
17.04.2018 | Filmové novinky

Zhruba za rok hodlá společnost Apple spustit zbrusu novou streamovací službu se seriály a filmy natáčenými ve vlastní produkci. A chystané projekty vypadají více než zajímavě.

Nejlepším českým filmem roku 2017 je Bába z ledu
Nejlepším českým filmem roku 2017 je Bába z ledu
11.03.2018 | Filmové novinky

Sezónu filmových cen včera uzavřel Český lev, nejlepším českým filmem je podle akademiků Bába z ledu. Kromě ocenění pro nejlepší film si film Bohdana Slámy odnesl ještě dalších pět sošek (většinu hereckých, scénář), konkurentem mu byli jen Po strništi bos (Oldřich Kaiser, kamera, zvuk) a Milada (masky, kostýmy).