FB pixel TP pixel
Torontský deník #5: Doctor Strange miluje kočky a Jan Žižka boxuje o život © TIFF / Amazon Studios

Torontský deník #5: Doctor Strange miluje kočky a Jan Žižka boxuje o život

Poslední zpravodajství ze 46. ročníku Toronto International Film Festivalu je tu!

Recenze
© TMDB

The Electrical Life of Louis Wain

The Electrical Life of Louis Wain | Velká Británie | 2021 | Životopisné filmy | Umělci

Životopisný film o Louis Wainovi diváky přenese do Viktoriánské Anglie, kde se setkají s umělcem, který se snaží tvořit, finančně podporovat svou rodinu a zároveň se z toho nezbláznit a udržet si (společenskou i uměleckou) úroveň. K čemuž mu možná napomohou ta nejroztomilejší stvoření na světě: kočičky! The Electrical Life of Louis Wain je teprve druhým režijním počinem Willa Sharpa, kterého můžete znát spíš jako herce (Sherlock, Dirk Gently). To na výsledném filmu však vůbec není poznat. Jeho sledování evokuje spíše sledování filmu od Tima Burtona, když přináší naprosto kouzelný a narativně i vizuálně snový příběh jednoho malíře a ilustrátora ve čtyřech dekádách jeho profesionálního života. Herecká (skvělý Benedict Cumberbatch) i audiovizuální lahůdka, která je povinností pro všechny kočičí lidi a u které se bez ostychu dojmete.

Hodnocení: 85 %

Online na Amazon Prime Video od 5. 11. 2021

 68 %
Sledovat Online na DaFilms  DaFilms | od 17. 1. 2024
Sledovat Online na Kinobox  Kinobox | český dabing | od 4. 8. 2023

Miluj svého robota

Torontský deník #5: Doctor Strange miluje kočky a Jan Žižka boxuje o život © TIFF

Alma (Maren Eggert) je úspěšná vědkyně, která pracuje na projektu, kterému chybí financování. To má vyřešit její účast na bizarním experimentu, kdy se setká s mužem svých snů. Ten je ale tak trochu robot… Romantické sci-fi Miluj svého robota slaví úspěchy již od letošního uvedení na Berlinale, kde za něj hlavní herečka Maren Eggert získala Stříbrného medvěda. Ale neslaví úspěchy jen díky ní, neboť onoho robota si ve filmu zahrál Dan Stevens (Kráska a zvíře, Legion, Panství Downton), a zbořil přitom internet svou naprosto perfektní němčinou, kterou od něj nikdo nečekal. Mimo to je film jednoduše diváckou lahůdkou, když s lehkostí a vtipem řeší, co vlastně znamená být člověkem, milovat a zkrátka tak nějak žít. Ideální film na podzimní rande v kině!

Hodnocení: 85 %

V kinech v rámci přehlídky Be2Can a v běžné kinodistribuci od 28.10.2021

The Survivor

Torontský deník #5: Doctor Strange miluje kočky a Jan Žižka boxuje o život © TIFF

Myslíte, že někdy uvidíme Bena Fostera jako Jana Žižku? To ví asi jen Petr Jákl… Jisté zatím je jen to, že Bena Fostera brzy uvidíte jako boxera Harryho Hafta. Ten zažil svých patnáct minut slávy v Americe ve 40. letech minulého století. Těm ale předcházela muka, která jako polský Žid prožil v koncentračním táboře, kde právě jen díky boxování přežil… Životopisné drama The Survivor má na svědomí oscarový režisér Barry Levinson (Rain Man, Spáči), což by mělo být zárukou kvality. Přidejte k tomu hvězdné obsazení (Ben Foster, Vicky Krieps, Danny DeVito, Peter Sarsgaard), hudbu od Hanse Zimmera… a vyleze vám z toho celkem fajn drama, kterému ale něco chybí a u kterého máte pocit, že už jste ho několikrát viděli. Inu, ne každý den je posvícení. Ani, když se u “svého holocaustu” inspirujete u Nabarveného ptáčete.

Hodnocení: 65 %

The Humans

Torontský deník #5: Doctor Strange miluje kočky a Jan Žižka boxuje o život © TIFF

Jedna rodinka. Jeden Den díkůvzdání. A jeden polorozpadlý byteček. The Humans vychází ze stejnojmenné divadelní hry z Broadwaye a nabízí vhled do velmi křehkých vztahů jedné rodiny, která se po čase schází, aby prodiskutovala všechny a zároveň žádné problémy světa. Přestože nám v Evropě nemůže být nic vzdálenějšího než americký Den díkůvzdání, podobnou rodinnou sešlost zažil zřejmě každý, a každý se v ní také najde. Snad jen škoda, že kromě výborného obsazení (Beanie Feldstein, Amy Schumer, Richard Jenkins, Steven Yeun) vlastně nenabízí nic moc nad rámech zdánlivě perfektních divadelních dialogů. Náběh na klasiku “bytových hororů” má však slušný.

Hodnocení: 65 %

Scarborough

Torontský deník #5: Doctor Strange miluje kočky a Jan Žižka boxuje o život © TIFF

Minority to nemají jednoduché nikde na světě, a zdá se, že na předměstí kanadského Toronta obzvlásť. Letošní druhé místo divácké ceny TIFF obsadilo sociální drama Scarborough, které vypráví příběh o třech dětech a jejich rodinách, které trápí existenční problémy. Ať už jde o problémy finanční, se závislostí nebo s partnery, tyto děti to v životě nemají jednoduché. Kromě životních strastí je spojuje i fakt, že spolu navštěvují jedno komunitní centrum, které jim má mimo jiné pomoct ze všeho se dostat. Ale i zde platí pravidlo, že kde není vůle, není cesta… Scarborough je naprosto syrové a odzbrojující sociální drama, které realisticky a bez servítek ukazuje současné problémy rodin z nižších tříd a zároveň dělá tu nejlepší vizitku “cinema verité”. A to i přesto, že se jedná o hraný film a ne dokument. Jeden z nejsilnějších zážitků letošního festivalu.

Hodnocení: 90 %

Reklama  182 zobrazení  
Torontský deník #4: Netflix natočil melodrama, které byste neměli minout
Torontský deník #4: Netflix natočil melodrama, které byste neměli minout
21.09.2021 7:00:00 | Recenze

Po kratší odmlce se vám opět hlasíme se zpravodajstvím z Mezinárodního filmového festivalu v Torontu!

Torontský deník #3: Doručil Netflix konečně filmovou pecku podzimu?
Torontský deník #3: Doručil Netflix konečně filmovou pecku podzimu?
16.09.2021 7:00:00 | Recenze

Mezinárodní filmový festival v Torontu je v plném proudu a naše zpravodajství z největší filmové online události roku pokračuje!

Torontský deník #2: Jak se povedl thrillerový napínák Viník od Netflixu?
Torontský deník #2: Jak se povedl thrillerový napínák Viník od Netflixu?
13.09.2021 19:00:00 | Recenze

Otevírací víkend Toronto International Film Festivalu je za námi. A to znamená velkou nálož reakcí na premiérové filmy. Mezi nimi i nový thriller s Jakem Gyllenhaalem!

Torontský deník #1: Portrét dívky v plamenech nebyl náhoda!
Torontský deník #1: Portrét dívky v plamenech nebyl náhoda!
10.09.2021 15:00:00 | Recenze

Máme za sebou první den 46. ročníku Toronto International Film Festivalu. Viděli jsme první hrstku filmů a otestovali jsme online festivalovou video platformu.