FB pixel TP pixel
Je Zachraňte vojína Ryana realistický film? Válečný historik vše zhodnotil, vylodění ho zaskočilo © Paramount Pictures

Je Zachraňte vojína Ryana realistický film? Válečný historik vše zhodnotil, vylodění ho zaskočilo

Válečný snímek Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana dnes patří mezi klasiky žánru. Řadu diváků přesto zajímá, jak moc se vyobrazení některých situací ve filmu blíží realitě. Nyní se k snímku vyjádřil zkušený historik John McManus, kterého některé realistické prvky až zaskočily.

Filmové novinky 25. 8. 2024 9:00 | Filmové novinky

Druhoválečný historik John McManus patří mezi špičku svého oboru a vojenskou historii vyučuje na Vědecko-technické univerzitě v Missouri. Specializuje se přitom na Den D a vylodění v Normandii, kde spojenecká vojska zahájila invazi do Evropy ve snaze zatnout tipec hitlerovskému Německu. A protože vylodění v Normandii je podstatnou částí snímku Zachraňte vojína Ryana, magazín Insider McManuse vyzpovídal ohledně realismu Spielbergova spektáklu.

McManus ohledně vylodění nešetří chválou a dokonce tvrdí, že „realismus je v mnoha momentech neuvěřitelný. Nevím, jak to udělall, ale atmosféra zobrazených událostí je velmi podobná ránu během skutečného Dne D. Vnímáte vlnobití a jeho tvrdost během příjezdu na pláž. A to je na sto procent přesné.“ Samotný náběh vojáků na pláž také patří mezi bohužel stoprocentně přesně vyobrazené hrůzy války. „Pokud jste jeden z vojáků, vaší největší hrůzou je dělostřelectvo. Exploze a způsob, jakým lidé létají kolem, je naneštěstí naprosto věrný,“ popisuje McManus.

Zvonění v uších

Oblíbenou částí je pro McManuse ikonické zvonění v uších. „Tohle se dělo na Omaze a v boji obecně naprosto běžně. Říká se tomu akustické trauma. Jakmile kolem vás probíhá tolik explozí, začnete být zmatení a váš sluch je poškozen. Může se vám to jevit jako hollywoodská přehnanost, ale garantuji vám, že tohle vychází přímo z popisů samotných veteránů. Koukáte na něco, co se skutečně dělo.“

McManus dává celé sekvenci vylodění hodnocení věrohodnosti 9 bodů z 10. „Vše je velmi dobře zrešeršováno.“ Spielbergovu filmu se mnohdy vyčítá jeho melodramatičnost a zdánlivá neuvěřitelnost zápletky, kdy je jednotka poslána na záchranu jediného muže. McManus ale potvrzuje, že i tento prvek vychází ze skutečného případu bratří Nilandových. Nilandovi byli čtyři bratři, z nichž tři během nasazení v bojích zahynuli. Čtvrtý byl následně vyzvednut na bojišti a poslán domů. Podle McManuse je samozřejmě velkou otázkou zobrazení samotné mise ve filmu. „Je možné poslat jednotku pro jediného muže? Teoreticky ano. Vždy mi ale přišlo nepravděpodobné posílání vojáků takto hluboko za nepřátelskou linii,“ dodává. Doporučujeme se podívat na celé video, které rozebírá další zajímavé detaily z válečné klasiky.

Zdroj: Insider / MovieWeb

Knižní Hra o trůny se zasekla na mrtvém bodě. Martin konečně přiznal, kde je chyba
Knižní Hra o trůny se zasekla na mrtvém bodě. Martin konečně přiznal, kde je chyba
23.08.2024 13:00:00 | Filmové novinky

Konec seriálu Hra o trůny je pravděpodobně jedním z nejnenáviděnějších zakončení televizní historie. Není tedy divu, že fanoušci stále čekají na dopsání posledních dvou knih jako na smilování. Autor George R. R. Martin ale odhalil, že nepůjde o nic snadného.

Downeyho návrat k Marvelu vysvětlen. Proč hraje nového arcipadoucha zrovna on?
Downeyho návrat k Marvelu vysvětlen. Proč hraje nového arcipadoucha zrovna on?
23.08.2024 9:00:00 | Filmové novinky

Od oznámení, že se k Marvelu vrací Robert Downey Jr., fanouškům komiksových filmů vrtá hlavou, proč zrovna herec, který po Avengers: Endgame od studia odešel a zdálo se, že se již vracet nechce. Známí insideři potvrdili, že má Downeyho angažmá jasné vysvětlení. Zároveň osvětlili motivace nového arcipadoucha, který nahradí Kanga Dobyvatele.

Nový Pán prstenů míří do kin! Trailer odhaluje válku Rohirů a počátek Helmova žlebu
Nový Pán prstenů míří do kin! Trailer odhaluje válku Rohirů a počátek Helmova žlebu
23.08.2024 7:00:00 | Filmové novinky

Už na konci srpna se dočkají fanoušci Pána prstenů nové řady seriálu Prsteny moci. Nejde však o jediný příběh ze Středozemě, kterého se letos dočkáme. Do kin totiž míří i prequel o rohanských válečnících a Helmově žlebu.

Zvorali jsme to. Lživý trailer očekávaného sci-fi Coppoly rychle mizí
Zvorali jsme to. Lživý trailer očekávaného sci-fi Coppoly rychle mizí
22.08.2024 15:00:00 | Filmové novinky

„Sdílejte, než to smažou.“ Takhle nějak se aktuálně internetem šíří nový trailer na jednu z nejočekávanějších sci-fi novinek letošního roku. Studio Lionsgate totiž oznámilo, že právě zveřejněnou upoutávku stahuje z očí veřejnosti, jelikož obsahuje falešné citace od slavných filmových kritiků.