FB pixel TP pixel
10 důvodů, proč se začít koukat na Malého Sheldona © TMDB

10 důvodů, proč se začít koukat na Malého Sheldona

Na HBO se nově objevil online seriál Malý Sheldon, který vychází z populární Teorie velkého třesku. Zatím pouze první, již odvysílaná série, ale na podzim půjde v premiéře i druhá, a navíc se v českém dabingu dočkáte na HBO také komplet samotné Teorie. A my vás chceme přesvědčit, proč na něj koukat, i když jste Teorii už možná opustili.

Tipy na film

Je to lepší než Teorie velkého třesku

Tak a je to venku. Pojďme si přiznat, že Teorie má svá nejlepší léta za sebou. Zatímco první sezóny byly vtipné díky tomu, že nechali původně jen dvojici geeků legračně narážet do různých sociálních problemů, v dalších sezónách se stal z festivalu popkulturních odkazů a vybraného humoru víceméně standardní sitkom ve stylu nejslabších sezón Jak jsem poznal vaši matku.

Sheldon je roztomilejší jako dítě než jako dospělý

Co si budeme povídat, geniální Sheldon Cooper je jako dospělý dost často nesnesitelný a jeho přátelé jsou s ním často jen kvůli tomu, že jsou a) trpěliví b) hluší c) flegmatici d) nuceni tvůrci mu nahrávat. Ale když jeho geniální talent vezmete a spojíte ho s dětskou roztomilostí, najednou je to lepší. Kdo by nefandil malému Sheldonovi, jak dokáže přežít na střední škole, kam byl jako devítiletý poslán, aby se mohl lépe učit?

Nikdo vás nebude nutit se smát

Malý Sheldon není klasický sitkom. Neodehrává se v krytém studiu, herci jen nesedí na gauči pod dohledem několika kamer a smích diváků vám neurčuje, kdy se můžete začít smát. Malý Sheldon je točen jako v “reálném” světě, jako klasické filmové (či moderní nové televizní) komedie. To znamená více akce, více napětí.

Sheldon má konečně pořádné soupeře

10 důvodů, proč se začít koukat na Malého Sheldona © TMDB

Zatímco v Teorii velkého třesku brzy Sheldon svým intelektem i chováním přehlušil ostatní postavy, v tomto seriálu má dosti vyrovnané soupeře. Jednak je to dané tím, že je ještě dost malý a jeho genialita má zatím své hranice a pak hodně členů z jeho rodiny moc dobře ví, jak na něj. Jeho dvojče - sestra, ho stírá svojí bezprostředností. Jeho otec, dobrácký trouba, s ním sice nesdílí moc zájmů (s jeho starším bratrem naštěstí ano), ale vždy dokáže být ve správnou chvíli na správném místě. Jeho matka je vždy přísná a stanovuje Sheldonovi hranice, které musí respektovat. Ovšem nejvíce na něj v mládí platí jeho “babča”, která žije naproti a svým selským rozumem a klasickým odstupem prarodiče vodí Sheldona skoro jako “domácího mazlíčka”.

Těšte se na postupná odhalení

Moc dobře to znáte z filmových prequelů, tady to máte možnost vyzkoušet u seriálů. Říkali jste si, proč Sheldon nepovažuje geologii za opravdovou vědu? Proč nemá rád psy? Jak propadl komiksům? A proč jako rodilý Texasan nemá typický jižanský přízvuk? Všechno tohle se v seriálu postupně dozvíte.

Linky obou seriálů se budou postupně spojovat

Na vznik Malého Sheldona pečlivě dohlíží tvůrce Teorie, ostřílený Chuck Lorre. I když lepší by bylo říci, že teď spíše už dohlíží na Teorii a více se věnuje Malému Sheldonovi, nicméně i tak neztrácí smysl udržovat dějově oba dva seriály. Důležité je to především v popisu Sheldonovy rodiny. Sheldonovu sestru, dvojče, jsme už dospělou v seriálu viděli (Howard byl z ní hodně na větvi), ale třeba Sheldonův starší bratr se objevil až v posledním díle aktuální jedenácté série a byl tedy už modelován podle postavy z Malého Sheldona. Neopakovatelným způsobem ho hrál Jerry O'Connell.

Užijete si drobné fórky v obsazení

Sheldonovy rodiče hrají sice jiní herci než v Teorii velkého třesku, ale oba mají k původnímu seriálu speciální vztah. Sheldonův otec George už v jeho dospělosti nežije, ale herec Lance Barber se v seriálu už objevil v jiné roli - jako nyní už dospělý spolužák Leonarda, kterého kdysi šikanoval. A jak ukáže jedna epizoda Malého Sheldona, i George měl bohaté zkušenosti se šikanou. Sheldonovu matku Mary v Teorii hraje Laurie Metcalf, její mladší verzi hraje v malém Sheldonovi její skutečná dcera Zoe Perry. Podle svých slov si Zoe roli musela tvrdě vybojovat, nebyla to prý tak jasná věc, jak to na první pohled vypadá. Mimochodem, není to poprvé, co Zoe hrála mladší verzi své matky v seriálu. Laurie před třiceti lety hrála jednu z hlavních rolí v seriálu Roseanne, když její postava vzpomínala na svoje mládí, zaskočila na chvíli tehdy malá Zoe. Mimochodem jednu z hlavních dětských rolí hrál v Roseanne tehdy i Johnny Galecki (Leonard), ve vedlejší roli se objevila zase Sara Gilbert (Leslie).

Těšte se na společná překvapení

10 důvodů, proč se začít koukat na Malého Sheldona © TMDB

Ale jistě, nejsme v Marvel Cinematic Universe, takže pro vychutnání jednoho seriálu není potřeba znát podrobně děj druhého. Ale závěrečná věta v posledním díle první sezóny Malého Sheldona naznačuje něco, co jsme ani v samotné Teorii vidět či čekat nemohli.

Připomeňte si ty nejlepší chvíle z Teorie

Po dokončení sledování Malého Sheldona, jehož komplet první sérii nyní najdete na HBO GO s českým dabingem i titulky, možná dostanete chuť i na ty nejlepší díly z Teorie. Tak v tom případě máme dobrou zprávu, kompletní Teorie velkého třesku se také chystá na HBO. Každý měsíc, počínaje červencem, se objeví online hned dvě nové série, do konce roku tak budou všechny stávající online. Seriál bude v originále s titulky i s dabingem, který znáte z televize Prima.

Budete v obraze

Druhá sezóna Malého Sheldona začíná v říjnu 2018, HBO zakoupilo licenci i na premiérové vysílání, takže si budete moci užívat nové díly ve stejné době jako diváci v USA.

Young Sheldon © TMDB

Malý Sheldon

Young Sheldon | USA | 2017 | Komediální seriály | Sitkom

Jak vyrůstal malý génius Sheldon Cooper a co bylo v jeho životě předtím, než jsme ho jako dospělého poznali v seriálu Teorie velkého třesku? Hrají: Iain Armitage, Zoe Perry, Lance Barber, Raegan Revord, Jim Parsons, Montana Jordan, Annie Potts

 76 %
Filmtoro
Filmtoro
Verdikt

Sedmá a finální řada již odstartovala na HBO Max. Prvních šest řad nabízí s titulky i Netflix.

Sledovat Online na HBO Max  HBO Max | české titulky | český dabing | nové díly od 15. 2. 2024
Sledovat Online na Netflix  Netflix | české titulky | nové díly od 15. 2. 2024
 913 zobrazení   29 se líbí
Filmtoro
10 nejlepších seriálů, které Netflix zachránil
10 nejlepších seriálů, které Netflix zachránil
30.05.2018 | Tipy na film

Když se některá z hlavních televizí rozhodne zrušit seriál, mají fanoušci v podstatě jen dvě naděje. Buď vytvoří masivní tlak na sociálních sítích a vynutí si pokračování a nebo musí doufat, že se seriálu ujme jiná televize. To se aktuálně třeba teď stalo s Brooklyn 99 (Fox) nebo s Expanse (Amazon), specialistou na podobné záchranné operace je poslední roky Netflix. Toto je desítka jeho největších úlovků.

10 filmů, které si pustit, když se vám líbil Solo
10 filmů, které si pustit, když se vám líbil Solo
29.05.2018 | Tipy na film

Nový film ze světa Star Wars zatím nemá tak skvělé ohlasy jako starší díly, ale to neznamená, že nemá žádné fanoušky. A pro ty jsme sestavili tipy na další podobné filmy. Ne, nemyslíme tím další díly Star Wars, ale filmy, které jsou žánrem “vesmírný western” - hlavní hrdinové jsou klasičtí pistolníci, jen místo koltů mají blastery, koně vyměnili za vesmírné lodě a místo indiánů bojují s mimozemšťany.

16 nejlepších epizod Dawsonova světa
16 nejlepších epizod Dawsonova světa
28.05.2018 | Tipy na film

Ne, že bychom chtěli, abyste se cítili staře, ale dovolte nám připomenout, že letos je to přesně 20 let od premiéry jednoho z kultovních teen seriálů – Dawsonova světa. Seriál, který má na svědomí scenárista Vřískotu nebo třeba Upířích deníků, byl na přelomu tisíciletí podobným kultem jako několik let předtím Beverly Hills 90210. A nově ho může najít online na Amazon Prime.

VÍKENDOVÉ TIPY: Zoufalé ženy, Fahrenheit 451, Cizinec ve vlaku
VÍKENDOVÉ TIPY: Zoufalé ženy, Fahrenheit 451, Cizinec ve vlaku
26.05.2018 | Tipy na film

Pestré novinky se nám sešly tento týden v online - nová verze slavného románu Raye Bradburyho, dvě české komedie, nový film Clinta Eastwooda, dva skvělé dokumenty, zmenšeného Matta Damona a jeden z nejlepších evropských filmů loňského roku.