FB pixel TP pixel
10 rad jak přežít v hollywoodském hororu © TMDB

10 rad jak přežít v hollywoodském hororu

Ocitl ses díky halloweenským kouzlům přímo ve filmu? A jako na potvoru zrovna uprostřed amerického hororu, kde je strašidelný dům, posedlá panenka nebo sériový vrah na útěku? Neříkáme to rádi, ale tvoje šance na přežití nejsou velké. Jedině, že by ses řídil následujícími pravidly. Dokážeš to?

Tipy na film

Nenech se vyhecovat

10 rad jak přežít v hollywoodském hororu © TMDB

První pravidlo je jednoduché a když ho uposlechneš, tvé starosti ani nezačnou a můžeš rovnout ignorovat další zbylá pravidla. Takže čti pozorně: Tví kamarádi našli starou knihu, která obsahuje podivné malby a divné písmo? NEČTI JI NAHLAS. Někdo ti donesl starou videokazetu nebo cédéčko a chce, abys ses na něj podíval? NEDĚLEJ TO. Spolužáci tě zvou na opuštěnou chatu, před kterou tě na cestě během tankování varoval starý slepý muž, že je prokletá? NEJEZDI. Prostě a jednoduše: buď posera.

Žádný sex

Toto pravidlo pro přežití vypadá zdánlivě jednoduše, ale patří mezi nejobtížnější. Kdo ho poruší, může si být jistý, že prakticky hned zemře a nebude to zrovna pěkný pohled. Ať už si kdekoliv, tak za žádnou cenu se nechtěj s nikým vyspat. Pokud si myslíš, že nedokázeš odolat, tak si můžeš pomoci, že nebudeš chodit na místa, kde se po sexu hned usekávají hlavy - jsou to typicky opuštěné chaty nebo středoškolské plesy. A také rozhodně pomůže, když budeš trochu ošklivější než všichni ostatní. Největší fešáci a fešandy to koupí vždy jako první.

Strašidelný dům? Odejdi!

Jestli si neposlechl pravidlo číslo jedna, tak ještě máš čas to zachránit, když se budeš řídit alespoň pravidlem číslo dvě. Zjevuje se ti na chodbě v tvém novém domě podivný stín? Obrazy nevysvětlitelně padají a tvoje malá dcerka kreslí podivné imaginární kamarády? Stěny v obýváku se vlní a televize se sama od sebe zapíná? A tobě pořád není podezřelé, že cena toho nového domu byla tak nízká a realitní agent tě z prohlídky vypakoval už po deseti minutách? Jestli ti to ani teď už nedošlo, tak už asi nikdy. Prostě se s tím smiř, ve tvém domě straší. Kašli na hypotéku a zdrhej.

Hned zavolej policii

10 rad jak přežít v hollywoodském hororu © TMDB

Jestli si doteď neposlechl, tak už není návratu a budeš se muset vypořádat s vrahem až do konce. Rozhodl se zůstat, i když se na tebe právě pozvracela parcelánová panenka v dětském pokoji. Nevolej kamarádům nebo sousedům, rovnou zavolej policii. Jednoduché že ano? Jejich telefonní číslo má jen tři znaky - 158 nebo 911. Je možné, že tvůj telefon na tebe bude zkoušet různé triky jako “není signál” nebo “baterie vybitá”, ale to někoho, kdo žije celý den na mobilu nemůže přeci překvapit. Moc dobře víš, kde máš nabíječku, náhradní baterku a nejlepši signál v domě. Nelži, víš, že to víme, že víš.

Nikdy nikam neodcházej

Policie nebo záchrana už je na cestě, super. Ale podivné zvuky pořád nepřestávají a ty jsi zvědavý, co je způsobuje? Nechal někdo otevřené okno v tvém pokoji a ty se chystáš vyklonit se a podívat se? Zratil se tvůj kamarád v opuštěném lese uprostřed noci a tebe napadlo, že by si ho šel mezitím najít? Gratulujeme, právě si objevil tři nejčastější způsoby, jak se nechat zabít. A pokud by si chtěl se nechat zabít ještě rychleji, nezapomeň všem ostatním při odchodu na tuto objevitelskou výpravu připomenout, že se “hned vrátíš”. Nevrátíš. Už nikdy.

Odlož, sakra, tu kameru!

10 rad jak přežít v hollywoodském hororu © TMDB

Ano, chápeme tě, chceš mít na kameře důkaz. Natočené to záhadné strašidlo, které se nikdy nikomu předtím natočit nepodařilo. Ale napadlo tě, proč se to nikomu nepovedlo? Prostě a jednoduše, když uvidíš, že jde do tuhého, všeho nech a tu kameru prostě vypni. Nebo alespoň polož na zem. A začni používat ruce, nohy a oči k tomu, abys co nejrychleji zdrhnul, uhnul nebo alespoň viděl, že něco po době jde. A jestli to neuděláš, tak další záběr nebude na strašidlo, ale na tebe. Jak nehybně ležíš v kaluži krve, zatímco kamera to pořád dál filmuje…

Otoč se!

Příroda ti dala možnost otáčet jen hlavou a ne jen celým telem, tak toho sakra využívej. Když zrovna nemůžeš vraha nebo monstrum najít, můžeš si být prakticky skoro jistý, že je právě za tebou. Takže co uděláš, kdy přijdeš do koupelny? Ano, podíváš se za závěs. Když přijdeš do svého pokoje? Podíváš se za dveře. Prostře předpokládej, že vrah je hned za tebou. No schválně jen se podívej…

Zdrhej ke dveřím, ne nahoru do schodů

Průměrná velikost českého bytu je 3 plus 1, tam se na honěnou s vrahem hraje dost blbě. Nicméně pokud si v hollywoodském hororu, už to budeš mít těžší, protože každý průměrný Američan má malou vilu alespoň, která má alespoň 10 pokojů a minimálně 2 patra. Ať tě ani nenapadne zamířit po schodech nahoru. Jdi rovnou ke dveřím a zdrhej. Nahoře se neschováš a rozhodně ne v tom šatníku a už vůbec ne pod tou velkou postelí.

Zkontroluj zadní sedadlo auta

10 rad jak přežít v hollywoodském hororu © TMDB

Skvělé, vrahovi si právě unikl z dosahu a běžíš do svého auta, abys co nejrychleji zmizel do bezpečí. Tak než nastartuješ, udělej jednu úplně obyčejnou maličkost - podívej se na zadní sedadlo. Pokud nemáš desetimetrovou limuzínu, zabere ti to jen zlomek vteřiny, takový dvoumetrový chlap se sekerou se dá jen velmi těžko přehlídnout. Neřeš, jak se tam mohl dostat, když ty máš jediné klíčky. Prostě se tam mohl neslyšně schovat. A teď jen čeká, až si sedneš …. a šmik, hned budeš mít novou barvu sedaček. Jo a samozřejmě udržuj svoje auto pořád v perfektní technické kondici - dosluhující baterka nebo vadný startér mají tendenci se připomínat v tom nejméně vhodném okamžiku…

Ujisti se, že je vrah opravdu mrtvý

Úspěšně si překonal všechny nástrahy a vyhnul ses všem hororovým klišé? Výborně. Podařilo se ti dokonce úspěšně s vrahem či monstrem bojovat a zasadit mu osudovou ránu? Skvělé! Teď už zbývá jen poslední krok - odstraň z jeho blízkosti veškeré zbraně a ujisti si, že je opravdu mrtvý. Nemusíš mu pokládat hlavu na hrudník a kontrolovat dech, ale stačí kopnout, nebo ještě jednou vystřelit. Nepředpokládaj, že je hned mrtvý. Prostě se sakra přesvědč, že je OPRAVDU mrtvý. Protože na 99% není. NAPOPRVÉ. NIKDY. NENÍ. MRTVÝ.

 31 zobrazení   8 se líbí
10 zapomenutých filmů a seriálů od Marvelu
10 zapomenutých filmů a seriálů od Marvelu
25.10.2017 | Tipy na film

Do kin míří třetí Thor, který dále prodlužuje kvalitní úroveň comicsových filmů od studia Marvel. Ale filmy této značky nebyly vždy takovou zárukou, ještě před dvaceti lety byste podobné kousky hledali marně. Podívali jsme se na všechny neznámé filmy od Marvelu, které už zapadaly prachem.

20 říjnových novinek na Amazon Prime
20 říjnových novinek na Amazon Prime
24.10.2017 | Tipy na film

Poslední týdny byl hodně aktivní v přidávání novinek i třetí vzadu, tedy americká půjčovna Prime. Kromě toho, že přidal další seriál s českým dabingem (Mr. Robot) dotáhl také ty největší pecky posledních desetiletí: Návrat do budoucnosti, Čelisti, ale třeba i Potomci lidí, Mamma Mia nebo Gladiátora a Robina Hooda.

10 seriálů, které musíte vidět, pokud se vám líbí Mindhunter
10 seriálů, které musíte vidět, pokud se vám líbí Mindhunter
23.10.2017 | Tipy na film

Tahle nová pecka Netflixu pro nás byla láskou na první pokoukání. Může snad být seriál, za kterým producentsky stojí David Fincher a sám režíroval čtyři epizody jiný než kultovní? Jediná jeho chyba je, že nemá 8 090 893 dílů jako Ulice, ale pouze deset. A protože jsme je všechny sjely za celou noc, tak jsme pro vás museli z čistě altruistických důvodů vybrat nějakou plnohodnotnou náhražku. Poctivou, domácí a výrazné chuti. Podívejte se s námi na seznam deseti detektivek s podobně temnou atmosférou.

VÍKENDOVÝ TIP: Babylon Berlin
VÍKENDOVÝ TIP: Babylon Berlin
21.10.2017 | Tipy na film

Na HBO odstartoval minulý týden zajímavý seriál z doby Německa mezi oběma světovými válkami. Kriminální vyšetřování zavede hlavní hrdiny na stopu korupce a vydírání v těch nejvyšších místech. Za kamerou stojí zkušený Tom Tykwer (Atlas mraků) a pokud vás drama plný drog, zbraní a mafie baví, vyhlížejte na HBO každý pátek nový díl.