FB pixel TP pixel
10 skvělých věcí na Star Wars: Vzestup Skywalkera © TMDB

10 skvělých věcí na Star Wars: Vzestup Skywalkera

Finální kapitola nejpopulárnější vesmírné ságy rozhodně nepřinesla pouze zmar a zklamání, ba naopak. J.J. Abramsovi se v mnoha ohledech povedlo natočit vydařené dílo, proto jsme se rozhodli vybrat ty nejzajímavější momenty, které se nám na něm líbily.

Tipy na film

Sjednocení tří trilogií

10 skvělých věcí na Star Wars: Vzestup Skywalkera © TMDB

J.J. Abrams dlouho před uvedením filmu sliboval, že se v něm dočkáme odkazů na všechny tři vesmírné trilogie a jejich zakončení. Obojí splnil a my se tak definitivně dočkali dokončení sithské linky císaře Palpatina, Reylo, Prvního řádu, Reyiny cesty, ale také konce cest Síly Anakina a Luka Skywalkerových. Byť se Vzestup Skywalkera v mnohém odlišuje od předchozí kapitoly a odmítá Johnsonovu vizi konce Jediů i Sithů, jako finální kapitola všech filmů ale nakonec působí víc než dobře.

Element toho pravého galaktického zla

10 skvělých věcí na Star Wars: Vzestup Skywalkera © TMDB

Zatímco v sedmém a osmém díle se jako ty nejzápornější elementy prezentovaly První řád a jeho představitelé Snoke, Hux, Kylo Ren či Phasma, ve Vzestupu Skywalkera se na scénu vrací Palpatine a přináší s sebou i řád Sith. Díky němu jsme se tak dočkali něčeho, co dvěma předchozím epizodám chybělo, tedy přítomnosti opravdu mocné temné hrozby, jež každou chvíli hrdiny straší a hrozí jim zničením. Palpatinův triumfální návrat na scénu se sice neobešel bez několika škobrtnutí, na druhou stranu jeho přítomnost a identitu v Návratu Jediů roku 1983 taky nikdo nějak neřešil. Spolu s císařem jsme se dočkali i představení tajuplného světa Exegol, mytické planety Sithů. Byť jsme všichni byli z dřívějšího Expanded Universe i seriálu Clone Wars zvyklí, že sithským světem je Moraband (dříve zvaný Korriban), jeho absence nevadí a naopak i dává smysl. Přece jen, o Korribanu Luke i další uživatelé vesmírné Síly věděli, tak proč se schovávat tam? Na Exegolu jsme se dočkali potvrzení Snokovy identity, dalším důležitým a rozhodně pozitivním prvkem pak je i přítomnost nejrůznějších sithských akolytů a alchymistů, kteří se dříve vyskytovali pouze v EU/Legends. Krátce musíme zmínit i cameo tajemných bytostí z Neznámých oblastí, o kterých se psalo už v obrazovém slovníku k Poslednímu z Jediů.

Sithové se vrací do kánonu

10 skvělých věcí na Star Wars: Vzestup Skywalkera © TMDB

Palpatinův návrat a mocenský vzestup řádu Sith s sebou přinesl i další pozitivum. Už během úvodní scény na Exegolu vidíme před vstupem do císařových komnat obrovské sochy nejrůznějších sithských lordů a později se ve filmu vyskytují i výše zmínění akolyté. V několika scénách pak vidíme i Palpatinovu sithskou flotilu, jejíž pěší pluky jsou tvořeny tzv. Sith troopery. Byť se to přímo ve snímku nedozvíme, tyto pěší jednotky jsou rozděleny do legií, jež nesou jména slavných Sithů z dávných časů. Do Disneyho kánonu se tak po letech spekulací konečně oficiálně vrací fanoušky milovaný Darth Revan, hlavní protagonista hry Knights of the Old Republic, jehož jméno nese největší legie červeně oděných vojáků. Spolu s ním byli kanonizováni i další Darthové, jmenovitě Andeddu, Tanis, Tenebrous, Phobos a Desolous. Je tento akt předzvěstí snímku z období sithských válek s Jedii v dobách Staré republiky, po kterém toužíme už bezmála dvě dekády?

Ta pravá imperiální síla

10 skvělých věcí na Star Wars: Vzestup Skywalkera © TMDB

Jo, První řád v předchozích dvou dílech rozhodně nezklamal a jeho stormtroopeři, stíhačky TIE, kráčející kolosy i vesmírná plavidla rozhodně vypadala úctyhodně, ovšem Impérium je Impérium. Když tedy císař na začátku filmu slibuje Renovi nové Impérium a na jeho povel se na povrchu Exegolu vynoří hvězdný destruktor, jenž nápadně připomíná starý imperiální, musí se každému fandovi zježit všechny chlupy na těle. Tento destruktor je sice zcela novým modelem vybaveným starobylou sithskou technologií schopnou ničit planety, vizuálně jej ale císař nechal zkonstruovat podobně, jako již zmiňovaný imperiální. A tvůrci nezůstali jen u destruktorů. Jasně, Poslední řád nahradil stormtroopery sithskými vojáky v červeném brnění (na snímku), jinak ale jeho armáda v podstatě kopíruje První galaktické impérium. A co víc, Palpatine má během boje s Rey a Benem k dispozici i svou legendární císařskou gardu, jež jej chránila už za dob Staré republiky. Obrazový slovník, jenž v našich končinách vyjde 6. ledna sice tuto gardu pojmenovává jako největší výkvět sithtrooperů, v zásadě se ale ani tito bojovníci od svých předchůdců nijak neliší. Rudí válečníci jsou dalším návratem ke kořenům a i když je závěrečný souboj s nimi oproti minulému dílu, kde Rey a Kylo bojovali se Snokovými prétoriány, slabší, jejich přítomnost rozhodně potěší. V souvislosti s imperiálním návratem zmiňme ještě generála-souvěrce Prydea, jenž sice kopíruje guvernéra Tarkina snad ve všem, působí však jako důstojník ze staré školy Impéria. Není divu, že se v brzké době dočká vlastní komiksové řady.

Lando Calrissian a další camea

10 skvělých věcí na Star Wars: Vzestup Skywalkera © TMDB

Ano, Lando by ve filmu vůbec nemusel být, protože jeho jediná úloha je zvednout morálku Odboje/Povstání za pomoci srdceryvné historky o kamarádství, případně přivedení posil ze všech koutů galaxie. Ale sakra, návrat Billy Dee Williamse do životní role (který si herec tak moc přál) potěší a zahřeje na srdíčku, podobně jako Landovo první setkání s kamarádem Chewiem. A co víc, Lando ve filmu krátce vypráví o hledání sithských artefaktů spolu s Lukem Skywalkerem. Lando a Luke spolu cestují galaxií a hledají tajemství řádu Sith? Sakra, lepší námět na komiksovou řadu, knihu, nebo možná i buddy snímek tu ze světa Star Wars dlouho nebyl. Tak nám jej sakra naservírujte! Vedle Landa ale Vzestup Skywalkera nabízí i další velice povedená camea. To nejlepší si střihl legendární Denis Lawson, jehož Wedge se nakonec vrátil do boje proti nepříteli. Wedge se ještě před premiérou objevil v komiksové sérii, kde se dozvěděl o smrti svého velkého přítele Skywalkera, ve filmu jej však čekal málokdo. Když už je řeč o Lukovi, tak výstup v devítce je Hamillova nejlepší rozlučka a Mark zde skvěle odkazuje na Aleca Guinnesse coby Obi-Wanova ducha. Hamill navíc namluvil i Ovissiana Boolia, jenž na začátku do R2 nahraje informace od špióna ze srdce Prvního řádu. Ford si své cameo taky užil a když už nic jiného, musíme uznat, že vypadá velmi dobře. Takže, nasaď už znova fedoru, Harrisone. Povedené cameo odbojáře Beaumonta Kina si střihl i Dominic Monaghan, režisér J.J. Abrams rozhodně nezklamal jako droid D-O a scenárista Chris Terrio coby plukovník Aftab Ackbar, syn legendárního admirála Giala Ackbara.

Osazenstvo z Kijimi

10 skvělých věcí na Star Wars: Vzestup Skywalkera © TMDB

Planeta Kijimi byla sice zničena jediným výstřelem, seznámili jsme se na ní ale se dvěma vynikajícími postavami, jež příjemně oživily děj finální epizody. Droidí hacker Babu Frik si po premiéře získal srdce všech fanoušků a zařadil se po bok Baby Yody, se kterým se pere o primát v roztomilosti, Zorii Bliss nám zase ukázala, jak by mohla v budoucnu v hraném snímku vypadat populární Sabine Wren ze seriálu Povstalci. Na Kijimi jsme se rovněž dočkali i několika zajímavých fanouškovských pomrknutí, z nichž rozhodně zmiňme například přítomnost klasického bitevního droida Obchodní federace v Babuově dílně. Setkáme se s hrdiny z této planety v nějakém navazujícím, případně prequelovém komiksu či knize?

Tisíce generací žijí teď v tobě

10 skvělých věcí na Star Wars: Vzestup Skywalkera © TMDB

Finální střet s Palpatinem stál Rey a Bena mnoho sil a když se po císařově definitivním zmrtvýchvstání stal téměř nezvladatelným, oslovily Rey minulé generace rytířů Jedi. A byla to nádhera. Zatímco v sedmém díle slyšela Rey promlouvat pouze Yodu a Obi-Wana, tentokráte se dočkala povzbuzení i od dalších rytířů z dob Staré republiky. Abrams a Terrio i zde splnili svůj slib a sjednotili všechny tři trilogie do jednoho konce. K Rey promluvili znovu Yoda a Obi-Wan, z nového řádu se přidali Luke a Leia a po nich přišli na řadu Mace Windu, Qui-Gon Jinn, Anakin Skywalker, Luminara Unduli, Adi Gallia a Aayla Secura. A co víc, Rey podpořily i hlasy Kanana Jarruse a Ahsoky Tano, tedy postav, které jsme v hrané podobě dosud neviděli. Hlavně Ashočin hlas fanoušky nadchnul. A co víc, tvůrce Klonových válek i Povstalců, Dave Filoni, který postavu této sličné a nesmírně obratné jediské padawanky stvořil, potvrdil nedávno, že fanoušky zbožňovaná bojovnice není mrtvá a dočkáme se jí i v dalších příbězích. Plánuje snad Filoni, jenž má mimochodem v Lucasfilmu stále větší slovo, její sólový snímek/seriál?

Klasické planety

10 skvělých věcí na Star Wars: Vzestup Skywalkera © TMDB

V sedmičce a osmičce jsme se dočkali představení několika nových planet - Jakku, Takodany, Cantonnicy či Craitu. Je sice fajn, že Abrams, Kasdan a Arndt v té době uvedli na scénu mnoho nových světů, ras a organizací, občas ale potěší i přítomnost něčeho klasického. V devítce proto Abrams a Terrio jedou na jistotu a ukazují nám Tatooine, Bespin i měsíc Endoru. Klasické lokace navíc hrají v poslední epizodě důležitou roli a naši hrdinové na nich hledají i veledůležité sithské trasovače. Jeden z nich Kylo Ren na začátku získá na Mustafaru, jenž se mimochodem značně liší od své dřívější filmové podoby. Důvodem je nedávno vydaná VR hra o Vaderovi, jež tuto skutečnost vysvětluje. I tak se Mustafar objevil ve filmovém světě už potřetí a my bychom se vůbec nedivili, kdybychom na slavný svět zavítali i v nějakém seriálu z produkce Disney+ (Mandalorian, Cassian Andor, Obi-Wan).

Vydařené bitky se světelnými meči

10 skvělých věcí na Star Wars: Vzestup Skywalkera © TMDB

Když si to Finn a Rey rozdali v sedmičce s Kylem, bylo to fajn. Kylův střet s Lukovou projekcí v Posledním z Jediů taky, ale ani v jednom ze soubojů jsme se nedočkali nějaké řádné choreografie. Jistě, souboj Rey a Kyla na troskách Hvězdy smrti ve Vzestupu Skywalkera se rozhodně nemůže rovnat střetu Maula a Jediů ve Skryté hrozbě, ani Lukovu souboji s Vaderem v Impérium vrací úder, i tak ale přebírá titul nejlepšího souboje sequelové trilogie. Jen škoda, že na konci po elegantní zbrani z civilizovanějších časů nesáhl i císař.

Konečně velká úloha pro C-3PO

10 skvělých věcí na Star Wars: Vzestup Skywalkera © TMDB

Všemi milovaný přiteplený droid ovládající šest miliónů komunikačních forem a jazyků působil dosud v sequelové trilogii jako vedlejší vtipný element. V sedmičce se uvedl s červenou paží, ale abychom se dozvěděli proč ji má, to ne. Vysvětlení sice přinesl komiks, případně videohra Lego Star Wars: The Force Awakens, filmy však 3PO zůstával opomíjen. Letos však sehrál ústřední roli v porážce Sithů a záchraně galaxie, když dokázal přeložit starodávné nápisy z Ochiho dýky a pomoci tak odbojářům/povstalcům najít trasovač na Exegol. Anthony Daniels, jenž se jako jediný herec objevil ve všech jedenácti filmech (deseti coby C-3PO), tak může být po letech stěžování si na málo prostoru konečně spokojený. A to je jen dobře.

 2 134 zobrazení   48 se líbí
10 nejsledovanějších seriálů na HBO GO v roce 2019
10 nejsledovanějších seriálů na HBO GO v roce 2019
29.12.2019 12:00:00 | Tipy na film

Rok 2019 je za námi, proto se pojďme podívat, která desítka seriálů se na službě HBO GO těšila té největší oblibě. Do elitní společnosti pronikly i dva české projekty, nechybí v ní ale i tradiční hity. Najdete mezi nimi své favority?

10 novinek, které musíte vidět o posledním víkendu roku 2019
10 novinek, které musíte vidět o posledním víkendu roku 2019
27.12.2019 | Tipy na film

Rok 2019 končí a ačkoli řadu novinek představily streamovací služby především před obdobím Vánoc, i před závěrem roku se online dostalo několik novinek, které stojí za pozornost. Pojďme se na ně podívat.

14 nejstupidnějších věcí na Star Wars: Vzestup Skywalkera
14 nejstupidnějších věcí na Star Wars: Vzestup Skywalkera
26.12.2019 | Tipy na film

Závěrečná kapitola ságy rodu Skywalkerů je za námi a vlastně jsme docela rádi. Ani poslední díl série se totiž neobešel bez nebetyčných nesmyslů, u kterých je šokující, že někomu přišlo v pořádku je v hotovém filmu nechat. Tady je 14 věcí, jejichž hloupost nám hýbala žlučí. A POZOR NA SPOILERY!

10 nejnávykovějších písniček od Disneyho, které nedostanete z hlavy
10 nejnávykovějších písniček od Disneyho, které nedostanete z hlavy
25.12.2019 | Tipy na film

Pokud už za sebou máte povinnou rodinnou výpravu na Ledové království 2, určitě vám neunikl nový song v podání Idiny Menzel neboli královny Elsy Into the Unknown. Myšákův konglomerát má ale na triku mnoho dalších skladeb, které ani po letech nemůžeme dostat z hlavy. Toto jsou ony!