Christopher Nolan například nemá email ani mobil?"> Christopher Nolan například nemá email ani mobil?">
FB pixel TP pixel
10 věcí, které jste nevěděli o Christopher Nolanovi © TMDB

10 věcí, které jste nevěděli o Christopher Nolanovi

Dnes v kinech startuje válečné drama Dunkerk, nový film od zřejmě nejdůležitějšího režiséra současnosti. Ať už jste ho obdivovali za jeho netopýří trilogii Temný rytíř, nadchli se u Počátku a nebo pamatujete ještě jeho začátky u Mementa, právě pro vás máme 10 nejzajímavějších perliček o jeho životě a kariéře. Věděli jste, že Christopher Nolan například nemá email ani mobil?

Tipy na film
© TMDB

Na place má vždy s sebou termosku s čajem

Battle in Seattle | USA | 2007 | Drama | Politika

Tipovali bychom, že úžasné nápady a soustředění přináší Nolanovi extra silná káva, ale důvod je prý mnohem prostší. Po celou dobu natáčení chodí na place Christoper Nolan s termoskou svého oblíbeného Earl Grey a neustálé ho ho popíjí. Jeho oblíbený herec, Michael Caine, se ho kdysi ptal, jestli tam třeba nemá i něco silnějšího, třeba vodku, ale odpověď prý byla záporná - je to jen čaj.

 67 %
Sledovat Online na Filmy v češtině  Filmy v češtině | český dabing | od 10. 11. 2016
Sledovat Online na iTunes  iTunes | české titulky | český dabing | od 3. 11. 2022

Z bondovek má nejraději V tajné službě jejího veličenstva

Fanoušci si už dlouho přejí, aby Nolan natočil novou bondovku a nedávné zprávy od Nolana říkají, že “až nastane ten správný čas, rád ji natočím”, ale zatím se musíme spokojit jen s tím, že je Nolan stejně jako my pouze divákem u filmů s Jamesem Bondem. Jeho oblíbená je fanoušky spíše rozporouplně příjimaná skoro padesát let stará mise s názvem V tajné službě jejího Veličenstva. Byl to první a také jediný film, kde se objevil australský herec George Lazenby.

Nikdy nechodil na filmovou školu

10 věcí, které jste nevěděli o Christopher Nolanovi © TMDB

Kritici se předhánějí, kolik skvělých myšlenek a záběrů objeví v Nolanových filmech, skoro jako kdyby Nolan měl celou filmovou historii v malíčku. Opak je ale pravdou - Nolan na žádnou filmovou školu nikdy nechodil a všechno, co se naučil, odkoukal přímo v terénu - jako kameraman, zvukař a režisér firemních videí či asistent u dokumentů. Jak sám kdysi řekl: “V Británii není moc peněz na filmy - ani na výrobu, ani na vzdělání.”

Má rád počítačové triky, ale šetří s nimi

Obvykle se traduje, že Nolan nemá rád počítačové triky, ale není to pravda. Jen upřednosťnuje natáčení co nejvíce scén s praktickými efekty, jako třeba překlopení náklaďáku v Temném rytířovi. “Věřím, že divák pozná rozdíl a triky pořád vypadají jako kreslený film” tvrdí, nicméně jejich používání se nebrání. Nejčastěji v dokreslování pozadí či drobných předmětů či naopak odstraňování pomocných lan pro efekty.

Chtěl natočit film o Howardu Hughesovi

Ještě než vstoupil do první ligy s prvním Batmanem, připravoval Christopher Nolan drama o životě slavného průmyslníka, filmaře a bohéma Howarda Hughese. Pro hlavní roli se připravoval Jim Carrey. Ale než stačil dokončit scénář, rozjela se produkce filmu Letec, kde prakticky totožný příběh zfimovali Martin Scorsese a Leonardo DiCaprio. Nolan musel práci zastavit a dodnes toho lituje, protože to byl “ten nejlepší scénář, jaký jsem kdy napsal.” Tak třeba za pár let…

Na place chodí jen ve dvou oblecích

10 věcí, které jste nevěděli o Christopher Nolanovi © TMDB

Kromě toho, že na place nikdy neřve (na to jsou spíš James Cameron nebo Michael Bay), vystupuje Nolan jako pravý gentleman i svým oblečením. Vždy nosí oblek - jeden má pro natáčení v teplém počasí a jeden pro natáčení v chladném podnebí. Svým vzhledem dokáže nakazit ostatní, takže když se jeden z producentů ocitl na natáčení Interstellaru, divil se “proč tak tolik lidí chodí v oblecích”. Nolana jde poznat podle toho, že ještě navíc nosí kabát a v něm svojí oblíbenou termosku s čajem.

Nefandí Netflixu a jeho distribuci

Zatímco pro některé filmaře je možnost točit pro největší online půjčovnu světa obrovská příležitost (David Fincher), Nolan se drží zpět. Nejvíce mu vadí, že Netflix buď uvádí své tituly pouze online a nebo najednou online i v kinech. Jako fanda klasického kina a promítání na velkém plátně (proto tak rád používá IMAX kamery) stále věří v exkluzivní audiovizuální zážitek v setmělém sále.

Memento napsal s bratrem na cestě do Los Angeles

Za Nolanův první velký film je považováno Memento, který natočil spolu se svým bratrem, scénáristou Jonathanem, po příletu z Anglie do USA. Scénář vznikal tak, že spolu jeli autem z Chicaga do Los Angeles a snili o kariéře v Hollywoodu. Jonathan studoval psychologii a zrovna psal o amnézii, Chris ho přesvědčil, ať na základě toho udělají scénář. Že má Jonathan blízko k tématům o lidské povaze ukazuje i seriál Westworld, který píše a produkuje.

Nemá telefon ani email

10 věcí, které jste nevěděli o Christopher Nolanovi © TMDB

Zatímco Darren Aronofsky nebo Zack Snyder milují sociální média a neváhají sdílet svojí práci kdekoliv online, Christopher Nolan se drží zpátky. Nemá Facebook ani Instagram, vlastně dokonce nemá ani email či mobilní telefon. Pracovní věci pro něj vyřizují asistenti, nicméně svůj volný čas tráví Nolan striktně offline. “Pokud jste na mobilu, nikdy se nesoustředíte” říká a když může, volné chvíle věnuje plnému soustředění nebo naopak plnému odpočinku.

Jeho nejoblíbenější film je Blade Runner

Podobně jako Jan Svěrák, i Christopher Nolan považuje za svůj nejoblíbenější film sci-fi klasiku Blade Runner. Má rád i další film od Ridleyho Scotta - Vetřelce - a také i další dvě sci-fi legendy: Hvězdné války a 2001: Vesmírná odysea. Nicméně na pomyslném vrcholu pro něj zůstává právě Blade Runner.

 3 zobrazení  
10 nejlepších letních novinek na iTunes
10 nejlepších letních novinek na iTunes
19.07.2017 | Tipy na film

Za poslední měsíc přibylo na iTunes několik hitů, které jste mohli v kinech vidět na konci zimy a začátku jara. Nechybí tam oscaroví kandidáti jako Jackie nebo Mlčení, blockbustery typu Kong: Ostrov lebek nebo Kráska a zvíře, animák Pes ro(c)ku nebo comicsovka Logan. Vybrali jsme nejprodávanější desítku za poslední dobu.

TÉMA: Nejdražší seriály všech dob
TÉMA: Nejdražší seriály všech dob
18.07.2017 | Tipy na film

Moderní seriály jsou čím dál tím filmovější, a tak není divu, že i jejich rozpočty dosahují výše jako hollywoodské blockbustery. Které z nich stály v přepočtu na epizodu nejvíce peněz? A jaký bych jejich úspěch?

10 červnových novinek na Netflixu
10 červnových novinek na Netflixu
28.06.2017 | Tipy na film

Kanonáda novinek poslední měsíc na Netflixu zpomalila, přesto tu najdeme několik pěkných kousků. Potěší čerstvé série comicsových seriálů od CW (Legends of Tomorrow, The Flash, Supergirl), jen rok staré filmové pecky od Disneyho (Kapitán Amerika 3, Kniha džunglí) a hlavně originální tituly přímo od Netflixu, ať už seriály Glow nebo filmy jako Okja.

10 českých filmů z karlovarského festivalu
10 českých filmů z karlovarského festivalu
27.06.2017 | Tipy na film

Již tento pátek startuje v Karlových Varech další ročník filmového festivalu. V hlavní soutěži bude hájit národní barvy historické drama Křižáček s Karlem Rodenem v hlavní roli. České filmy tradičně o Křišťálový glóbus pro nejlepší film bojují. Které z nich za posledních 10 let to byly a jsou online? Inspirujte se naším žebříčkem.