FB pixel TP pixel
13 dílů Hry o trůny, které musíte vidět, než začne 8. řada © TMDB

13 dílů Hry o trůny, které musíte vidět, než začne 8. řada

Premiéra osmé a závěrečné řady seriálu Hra o trůny se pomalu a jistě zvětšuje na obzoru. Dorazí už 14. dubna a přiznejme si, že ne každý má čas podívat se znovu na celých 7 řad plných krveprolití, intrik, zoufalství, mečů, zombíků a draků. A proto přínášíme následující shrnutí.

Tipy na film

1. Řada, 1. díl: Zima se blíží (Winter is Coming)

První díl je jasná povinnost. Během 60 minut vám naservíruje všechny podstatné postavy, Bílé chodce a uvede vás do děje i politických intrik Západozemí. Představí rod Starků, Lannisterů, Baratheonů i Targaryenů včetně jejich základních hodnot, které je budou po zbytek seriálu provázet a formovat jejich osudy.

1. Řada, 9. díl: Baelor (Baelor)

Pravděpodobně jeden z nejslavnějších dílů, na jehož první zhlédnutí si každý fanoušek moc dobře pamatuje. Právě zde Hra o trůny asi poprvé opravdu vážně ukázala, že si chce s divákem hrát a jeho očekávání nakonec, pokud možno, zcela rozcupovat. Po celou 1. řadu je Ned Stark (Sean Bean) prezentován jako hlavní postava a morálka sama. No a pak je mu prostě useknuta hlava, čemuž napoprvé nikdo do poslední chvíle doopravdy nevěřil.

2. Řada, 9. díl: Oheň a voda (Blackwater)

Druhá řada přinesla první opravdovou větší bitvu v podobě invaze Stannise Baratheona (Stephen Dillane) proti Královu přístavišti. Během bitvy se projeví dosud skryté dobré i špatné stránky řady postav. Tyrion (Peter Dinklage) nakonec s pomocí divokého ohně a nečekaně kompetentních velících schopností město zachrání, ale je málem zavražděn jedním z vlastních, z čehož má dodnes na památku jizvu napříč celou tváří. Král Joffrey (Jack Gleeson) se celou bitvu strachy schovává, aby si následně přivlastnil lví podíl na vítězství, a jeho matka Cersei (Lena Headey) je připravena v případě porážky otrávit sebe i mladšího syna Tommena.

3. Řada, 5. díl: Políbený ohněm (Kissed by Fire)

Závěr první poloviny 3. řady přináší řadu důležitých událostí. Za Zdí umírá dosavadní velitel Noční hlídky Jeor Mormont, Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) se srovnává s tím, že přišel o ruku, v které odjakživa držel meč, a Margaery Tyrell (Natalie Dormer) rozjíždí v Králově přístavišti svou důvtipnou manipulaci, která ji v budoucnu dovede až do pozice královny. To nejdůležitější se však odehrává na východě, kde Daenerys (Emilia Clarke) v Astaporu vyměňuje svého draka Drogona za armádu 8000 Neposkvrněných, načež s pomocí draka zotročené bojovníky osvobozuje a přidává do své nově vznikající armády.

3. Řada, 9. díl: Deště Kastameru (The Rains of Castamere)

Od začátku vám muselo být jasné, že to přijde…Rudá svatba Waldera Freye (David Bradley) nemůže chybět v žádném a jakkoliv stručném shrnutí dosavadního děje Hry o trůny. Nejen pro svůj dějový význam, ale i proto, že jde o scénu, která byla svého času nebývale šokujícím zážitkem i pro čtenáře Písně ledu a ohně, kteří věděli, že se blíží. Byť se jedná o jednu z nejtěžších epizod na strávení, je nutné si tenhle masakr za zvuku skladby „The Rains of Castamere“ prožít ještě jednou. Nejen pro pochopení dalšího vývoje v Západozemí, ale také pro připomenutí toho, jak daleko je Hra o trůny ochotna zajít, aby okořenila zápletku.

4. Řada, 2. díl: Lev a růže (The Lion and the Rose)

Svatby ve Hře o trůny většinou nedopadají příliš hezky. Důkazem je i královská svatba Joffreyho s Margaery, která je dnes známá jako „Fialová“. Joffrey se při hostině napije otráveného vína (které mu na jeho příkaz nalije Tyrion), načež se udusí a umírá s nehezky fialovou tváří. Ještě před tím ale stihne prstem ukázat právě na Tyriona, čímž roztočí kolotoč dalších nečekaných událostí a úmrtí. Oproti řadě jiných šokujících smrtí si zrovna tuhle většina diváků nepochybně vychutnala.

4. Řada, 8. díl: Hora a Rudá zmije (The Mountain and the Viper)

Události fialové svatby dovedou Tyriona o šest dílů později až před soud bojem, ve kterém matku zavražděného, Cersei, zastupuje nechvalně proslulý gigant Hora (Hafpór Júlíus Björnsson). Za jeho nevinu se nakonec rozhodne bojovat princ Oberyn Martell (Pedro Pascal), kterému Hora znásilnil a zabil sestru. Oberyn sice protivníka zasáhne otráveným kopím, ale po podcenění umírajícího soupeře nakonec sám končí s hlavou na kaši při jedné z těch nechutnějších smrtí. Je jasné, že Tyrion už v Králově přístavišti nemůže zůstat. Pokud vám zbyde čas a chcete vidět, jak se mu podaří uprchnout, 10. díl 4. řady (Děti / The Children) rozhodně také stojí za to.

5. Řada, 8. díl: Tvrdodomov (Hardhome)

Další ze slavných bitev seriálu. Tato byla v knižní sérii pouze okrajově zmíněna, ale její televizní adaptace je dodnes považována za jednu z nejlepších napříč celým seriálem. Jon (Kit Harington) se navzdory nesouhlasu Noční hlídky vydává za Zeď, aby Divoké s pomocí svého přítele z jejich řad Tormunda (Kristofer Hivju) přesvědčil k útěku před Bílými chodci na jih. I když se mu to podaří, evakuace Divokých je přerušena útokem nemrtvých, kterému přihlíží i sám Noční král. Jon díky valyrijské oceli svého meče zabije jednoho Bílého chodce a podaří se mu na lodi utéci, ale následně je nucen sledovat Nočního krále, jak „lusknutím prstu“ oživuje všechny padlé a přidává je do své armády. Obrovská nálož akce, na jejímž konci zůstává divák ohromeně strnulý – Hra o trůny ve své špičkové formě.

5. Řada, 10. díl: Matčino milosrdenství (Mother's Mercy)

Finále 5. řady, jak se patří. Stannis útočí na Zimohrad, Sansa (Sophie Turner) uniká od tyrana Ramsaye Boltona (Iwan Rheon), další královský potomek Myrcella Baratheon umírá a Arya (Maisie Williams) škrtá první jméno ze svého seznamu pomsty. Hlavní pozornost na sebe však berou dvě jiné postavy. Cersei je po přiznání ke svým hříchům nucena podstoupit Pouť vykoupení, tedy nahou procházku městem okořeněnou nadávkami všech přihlížejících obyvatel. Natáčení této scény bylo tak náročné, že ji svého času Lena Headey odmítla točit bez dvojnice. Ještě větší trable má Jon Sníh, kterého kvůli záchraně Divokých zavraždí jeho vlastní muži z Noční hlídky. Jonova smrt se dopadem na fanoušky i dalším vývojem dá srovnat asi jen se smrtí Bobbyho Ewinga. Tento díl zároveň vyhrál hned 3 ceny Emmy (scénář, režie a makeup).

6. Řada, 2. díl: Domů (Home)

A stejně jako v případě Bobbyho dostal i Jon druhou šanci. S pomocí rudé kněžky Pána světla Melisandry (Carice van Houten) je oživen, fanoušci hromadně oddechují úlevou a všichni zrádci Noční hlídky jsou promptně oběšeni. Tyrion se v tomto díle poprvé potkává s draky, Ramsay z cesty odstraňuje svého otce, nevlastní matku i jejich novorozence a Bran přijímá roli Tříokého havrana. Seriál tak (na rozdíl od Neda Starka) tentokrát získal svou milovanou hlavní postavu zpět. Čin, který možná už zde předznamenal, že okolo jádra obsazení začíná vznikat určitý štít, jež se naplno projevil v 7. řadě a jehož cílem je udržet všechny naživu až do finále.

6. Řada, 9. díl: Bitva bastardů (Battle of the Bastards)

Další díl, který bodoval na cenách Emmy (scénář a režie). Bitva bastardů představuje dosud největší bitvu, jakou Hra o trůny nabídla. Zároveň šlo o velmi očekávané střetnutí, ve kterém se o Zimohrad i celý Sever měli utkat Jon Sníh, jež pověsil kariéru Noční hlídky na hřebík, a Ramsay Bolton, který už na hřebík pověsil řadu svých poddaných i blízkých. Ramsay ještě před bitvou stihne zabít nejmladšího Starka, který je jeho rukojmím, načež začíná řežba. Z bitvy vyčnívají dvě konkrétní scény – Jon lapající po dechu, zatímco ho málem ušlapou vlastní bojovníci, a příjezd Petyra „Malíčka“ Baelishe (Aidan Gillen), kterého přivolala Sansa. Jeho jezdci otáčejí prohranou bitvu a vzápětí Starkové opět získávají i Zimohrad.

7. Řada, 4. díl: Válečná kořist (The Spoils of War)

Zatím poslední řada přinesla po pomalejším rozjezdu ve 4. díle konečně pořádnou dějovou explozi. Arya se vrací do Zimohradu a potkává poprvé od otcovy popravy sestru Sansu (a poprvé od úplně 1. dílu bratra Brana). Hlavním tahákem je však Daenerys, která se rozhodne opustit opatrné přešlapování okolo Lannisterů a pustí z uzdy jednoho ze svých draků, aby společně s Dothraky napadl armádu Jaimeho Lannistera. Co následuje, je drtivá porážka Lannisterů, jejichž vojáci jsou rozdupáni kopyty Dothraků a zpopelněni plameny Drogona. Tohle stojí za zhlédnutí už jen pro kvalitu CGI a hudbu na pozadí.

7. Řada, 7. díl: Drak a vlk (The Dragon and the Wolf)

Byť předposlední řada Hry o trůny nepatřila mezi ty nejlepší a v mnoha ohledech připomínala spíš běhání v kruhu, šlo v jistém smyslu o čekání na tento díl a jeho zásadní události. Po neúspěšném vyjednávání mezi Cersei a Daenerys o spojenectví proti Bílým chodcům přichází klíčové odhalení, které z Jona Sněha, dosavadního domnělého bastarda Neda Starka, najednou dělá Aegona Targaryena, syna Rhaegara Targaryena a Lyanny Stark a pravoplatného dědice Železného trůnu. Perličkou zůstává, že o této skutečnosti zatím Jon ani jeho nová milenka (ve skutečnosti teta) Daenerys, a vlastně nikdo kromě Brana a Sama, neví. Ještě o chlup důležitější událostí je však zničení prastaré Zdi, která byla odjakživa považována za nepřekonatelnou, Nočním králem. Mezi jeho armádou a světem živých už tak nezůstává žádná překážka.

 1 106 zobrazení   81 se líbí
Nejen Shazam umí rozesmát: 10 nejlepších komiksových komedií
Nejen Shazam umí rozesmát: 10 nejlepších komiksových komedií
04.04.2019 12:00:00 | Tipy na film

Do kin dnes vstupuje snímek Shazam!, který na plátna poprvé v historii uvádí stejnojmenného superhrdinu od společnosti DC Comics, jenž je i při své moci stále malým dítětem. Prohlédněme si nyní desítku dalších komediálních snímků na motivy komiksu, které by vám neměly uniknout.

10 roztomilých filmů, pokud se vám líbil Dumbo
10 roztomilých filmů, pokud se vám líbil Dumbo
03.04.2019 20:00:00 | Tipy na film

Z hrané verze Dumba asi velký hit nebude. V kinech nijak zvlášť nevydělává, od kritiků dostává co proto a kromě dětí snad nikoho nezajímá. Jedno se mu ale musí nechat – je vážně zatraceně roztomilý! Pokud byste se měli chuť rozněžnit nad dalšími zvířátky ve filmech, tato desítka roztomilých filmů je právě pro vás.

10 domácích invazí, pokud se vám líbil hororový hit My
10 domácích invazí, pokud se vám líbil hororový hit My
02.04.2019 12:00:00 | Tipy na film

Hororový zázrak, Jordan Peele, se po úspěchu svého žánrového debutu Uteč pustil do subžánru „home invasion“, jemuž však nechybí osobitý twist. A v nás tahle povedená paranoidní podívaná o útoku lidských protikladů vyvolala chuť na desítku dalších vydařených zástupců žánru se společenským podtextem.

10 filmových pecek, které Disney chystá po nákupu konkurenčních Foxů
10 filmových pecek, které Disney chystá po nákupu konkurenčních Foxů
01.04.2019 | Tipy na film

Po několikaměsíčním vyjednávání patří studiu Disney desítky nových lukrativních frančíz studia 20th Century Fox. A Mickey Mouse nezahálí, když nově nabytá práva hodlá využít v řadě crossoverů a restartů milovaných sérií. Podívejme se na ně!