FB pixel TP pixel
5 důvodů, proč koukat na psycho xmenovku Legion na HBO GO © TMDB

5 důvodů, proč koukat na psycho xmenovku Legion na HBO GO

Psychedelický seriál ze světa X-Menů mnoho lidí nezná. A je to zatracená škoda, protože Legion je jedním z nejlepších komiksových seriálů současnosti a zrovna se slibně rozbíhá jeho třetí a zřejmě závěrečná série. A protože je nyní seriál i na HBO GO, je pravý čas začít tenhle skvost sledovat.

Tipy na film 12. 8. 2019 0:00 | Tipy na film

1) Vlastně to není superhrdinský seriál

5 důvodů, proč koukat na psycho xmenovku Legion na HBO GO © TMDB

Legion se sice odehrává v x-menovském světě plném nadpřirozeně nadaných mutantů, do superhrdinského příběhu má ale hodně daleko. Víc než cokoli jiného je to hlavně psychologický sci-fi thriller o mladém mutantovi Davidu Hellerovi (Dan Stevens), který se na začátku příběhu léčí v blázinci ze schizofrenie. Náhle zjistí, že nejspíš není blázen, ale velice mocný mutant, který ovládá telepatii, telekinezi, astrální projekci, a stále objevuje nové a nové schopnosti, které z něho dělají takřka Supermana. Jeho hlavním protihráčem ale není generický superpadouch, ale podivná bytost, jež nejspíš sídlí v jeho mysli. A to jen za předpokladu, že skutečně není blázen a bytost je reálná. V seriálu nejde ani tak o to, zda se Davidovi podaří porazit padoucha, jako spíš o jeho vlastní křehkou psychiku a hrozivé následky pro svět, pokud ji nezvládne.

2) Je to důkaz, že i komiksovka snese artový přístup

5 důvodů, proč koukat na psycho xmenovku Legion na HBO GO © TMDB

Legion je vše, jen ne konvenčně natočený seriál. Kromě výrazných kostýmů a barevných filtrů se nebojí hrát s různými filmovými styly. Příkladem budiž výborná sekvence ze sedmé epizody, která je ve stylu němých filmů a navíc doprovázena Ravelovým Bolerem. Kromě toho seriálu pomáhají expresivní herecké výkony, hodně nadsazené kulisy, bizarní masky a občas dost šílené hudební sekvence. Seriál celkově vypadá, jako by se odehrával v hlavě šílence, nebo v noční můře. Těžko se rozlišuje, co se odehrává v hlavě postav a co v realitě. Téměř každá kulisa, skoro každý motiv a spousta postav vyvolává pochybnosti, zda tam opravdu jsou, třebaže je vidíte přímo před sebou. Surrealistický styl je nejvýraznější dominantou seriálu.

3) Má skvěle nejednoznačné postavy

5 důvodů, proč koukat na psycho xmenovku Legion na HBO GO © TMDB

Komiksové superhrdinské seriály nás naučily, že většinou do posledního aktu bezpečně poznáme, kdo je padouch a kdo hrdina. Sám hlavní hrdina se věčně pohybuje mezi polohou šílence, anti-hrdiny a občas i sympatického hrdiny. Každá z vedlejších postav má navíc buď dost pochybnou minulost, nebo pochybné motivy, případně obojí. Kdo v prvním díle vypadal jako padouch, může si v dalších epizodách získat divákovy sympatie. A naopak, kdo působil jako kladný hrdina, může sklouznout do hodně šedé zóny. Seriál zkrátka nehraje na rozdělení dobra a zla. Předestírá, že vlastníci superschopností jsou vesměs obyčejní lidé se světlými i temnými stránkami, kteří místo komplikovaných plánů na záchranu/ovládnutí/zničení světa většinu času pouze neví, co s vlastním životem. O to jsou ale nebezpečnější.

4) Nutí diváka přemýšlet

5 důvodů, proč koukat na psycho xmenovku Legion na HBO GO © TMDB

Jak už je jistě patrné, Legion nepatří mezi ty seriály, které divákovi nacpou veškeré důležité informace až pod nos a barevně je podtrhnou. Seriál občas udělá divný úkrok stranou, změní tón, přijde s něčím naprosto nečekaným a úplně přepíše to, co jsme dosud sledovali. Jenže ty změny ve skutečnosti nejsou vůbec náhlé, seriál nám je naznačuje dlouho dopředu, případně postupně sestavuje různé části během série tak, aby až v posledním díle vytvořily celek. Speciálně ve druhé sérii jsou epizody vyplňovány vsuvkami, které na první pohled ladí s tím, co se děje v jednotlivých epizodách, nakonec se ale ukáže, že se týkaly zastřešujícího motivu. Seriál tak nutí diváka nejen dávat pozor, co se v epizodě děje, ale zpětně přehodnocovat to, co viděl v minulých epizodách a dávat si to do nových souvislostí.

5) Dokazuje, že X-Menovská série je pořád nejlepší superhrdinská franšíza

5 důvodů, proč koukat na psycho xmenovku Legion na HBO GO © TMDB

Protože je pořád nejodvážnější. Před devatenácti lety se v podstatě postarala o to, jak superhrdinský komiksový film vypadá dnes. Znamenala totiž předěl mezi devadesátkovými barevnými taškařicemi a psychologickým dramatem, kteří superhrdinové prožívají. S Deadpoolem později dokázala, že superhrdinský komiksový film může být výdělečný, i když je krvavý a sprostý. Logan nás naučil, že se o tučné zisky studia nemusí bát, ani když je komiksovka krvavá, sprostá a depresivní. Legion zrovna uvádí svou třetí sérii, čímž potvrzuje, že komiksový superhrdinský seriál snese i přechod do artu.

 239 zobrazení   9 se líbí
10 novějších filmů od Netflixu s českými titulky, které stojí za to vidět
10 novějších filmů od Netflixu s českými titulky, které stojí za to vidět
11.08.2019 12:00:00 | Tipy na film

Lavina filmů od Netflixu je zdánlivě nekonečná, když na nás hrne každý měsíc nové a nové snímky, jež streamovací gigant buď přímo zaplatil, anebo k nim pořídil exkluzivní práva. Mnoho z nich je průměrných, následující desítku filmů však rozhodně stojí za to vidět. Obzvlášť když u ní nechybí ani česká lokalizace.

10 filmových a seriálových panenek, které vám způsobí noční můry
10 filmových a seriálových panenek, které vám způsobí noční můry
09.08.2019 | Tipy na film

Proč panenky působí tak neuvěřitelně znepokojivě? Je to veselým úsměvem něčeho neživého? Nebo je jen nikdo neumí vyrobit tak, aby nebyly strašidelně? Jejich děsivý potenciál je hojně využit ve filmu a televizi, a tak existuje spousta panenek, které se k nám budou vracet v nejhorších nočních můrách.

10+1 důvod, proč je Euforie od HBO nejlepší teen seriál současnosti
10+1 důvod, proč je Euforie od HBO nejlepší teen seriál současnosti
06.08.2019 12:00:00 | Tipy na film

HBO má za sebou další výraznou seriálovou novinku v podobě teenagerovského dramatu Euforie. To zaujalo hlavně svou otevřeností ohledně sexu či drog. My v ní ale našli mnohem, mnohem víc!

16 hororů na Netflixu s českými titulky, které musíte vidět
16 hororů na Netflixu s českými titulky, které musíte vidět
05.08.2019 15:00:00 | Tipy na film

Netflix se s českou lokalizací v posledních měsících opravdu rozjel, a tak už se dá docela dobře vybírat mezi jednotlivými žánry, co by si člověk, který stoprocentně neovládá angličtinu, mohl pustit. Vybrali jsme proto novější i starší snímky, které nás prostě baví a češtinu nepostrádají.