FB pixel TP pixel
Amazon Prime Video rozhraní konečně v češtině, blýská se na lepší časy? © TMDB

Amazon Prime Video rozhraní konečně v češtině, blýská se na lepší časy?

Již dlouhou dobu se spekulovalo, že Amazon spustí plně českou verzi své služby Prime Video. Na začátku roku jsme tipovali, že to bude před prázdninami a Amazon to tak akorát stihl. Co všechno se mění a jak to aktuálně vypadá s českou podporou?

Streaming novinky

Česká verze pro české diváky

Amazon Prime Video nabízí podporu již pro 31 různých jazykových verzí, nyní jsme se konečně dočkali i my. Z našeho bloku ze střední a východní Evropy mělo tuto podporu jen Polsko, spolu s Českem se aktuálně dočkali také uživatelé z Maďarska či Rumunska. Na Slovenskou nesázíme, ostatně Netflix ji nespustil dodneška a ten to myslí s lokalizací mnohem důsledněji.

Kde nastavit českou verzi?

Amazon Prime Video rozhraní konečně v češtině, blýská se na lepší časy? © TMDB

Rozhraní si lze nastavit ve vašem profilu a projeví se ať už přehráváte filmy a seriály na notebooku v prohlížeči, v aplikaci v telefonu, na tabletu či v chytré televizi. Již dříve se objevilo české rozhraní například i v set-top-boxu Vodafone TV a prosakovaly zprávy, že se náhodně objevuje i dalším uživatelům. Teď je to konečně oficiální. Vše platí, pokud jste přímo na primevideo.com, tedy na webu určeném jen pro streamování videa. Pro různé napůl české verze webů jako je amazon.de takhle kompletní změny nečekejte.

Proč česká verze?

Zatímco spuštění české verze Netflixu bylo před téměř dvěma lety událostí i s oficiální účastí Netflixu, Amazon žádné fanfáry nás nechystá. Jeho strategie se drží mnohem více při zemi a nečekejte tedy, že přiletí Jeff Bezos a bude mluvit o tom, jak mu Česko v nabídce Prime Video chybělo. Fakt je ten, že nejen u nás, ale i v mnoha zemích je Amazon Prime Video hodně vzadu oproti konkurenci jako je Netflix či HBO, ať už nabídkou, nebo popularitou. A lokalizace tomu jde naproti.

Jak je to s nabídkou?

Amazon Prime Video rozhraní konečně v češtině, blýská se na lepší časy? © TMDB

V rámci předplatného dostanete na Prime Video katalog zhruba 700 filmů a seriálů. To není zrovna mnoho, porovnejte třeba s Netflixem (více než 5000) nebo HBO GO a Voyo (1500 až 2000) a hned máte jasno. Můžou samozřejmě platit argumenty, že Amazon sází více na kvalitu než kvantitu, určitě to platí hlavně u původních seriálů a zakoupených filmů. Těch vyrobil či označkoval do dnešního dne zhruba 200, dalších 200 titulů můžeme zařadit do kategorie “znáte z českých kin”, tedy zakoupené starší kinohity, jako jsou série Jurský park, Indiana Jones či Mission Impossible. Zbylou třetinu tvoří zakoupené seriály, jako je Dr. House nebo Šílenci z Manhattanu, a nechybí samozřejmě i populární indické tituly.

Co česká podpora?

Více než na české rozhraní slyší čeští diváci na dabing a titulky. Z celkové nabídky evidujeme k dnešku zhruba 250 filmů a seriálů, které mají české titulky, český dabing má necelých 80 titulů. Bohužel Amazon má podobný neduh jako míval zpočátku Netflix, tedy že jedna řada seriálu může mít titulky a další ne. Vedle toho přidal také novou chybu, kdy u mnoha titulů se nedozvíte o české podpoře, dokud si titul fyzicky nepustíte. Tuto chybu jsme zaznamenali zhruba u 40 titulů a v našem přehledu je zatím nenajdete. Naopak na rozdíl od Netflixu neskrývá Amazon Prime Video i v českém rozhraní tituly, které nemají českou podporu, pokud si tedy objednáte předplatné v domnění, že teď už na vás všechno bude mluvit česky, je skoro 50% pravděpodobnost, že tomu tak nebude. Amazon se ale nechal slyšet, že u svých stěžejních titulů českou podporu do konce roku dodá.

Jaké jsou nejlepší Amazon originály?

Amazon Prime Video rozhraní konečně v češtině, blýská se na lepší časy? © TMDB

Dobrou zprávou je, že titulky či dabing má většina zásadních pecek značky Amazon. Komiksová řezničina The Boys, akční podívaná Jack Ryan, alternativní pohled do historie Man in the High Castle, cenami ověnčené The Marvelous Mrs. Maisel, zábavná auto-moto show The Grand Tour - než tohle představíte svým rodičům, kteří chtějí vždy dabované věci, uplyne pěkných pár týdnů. S podporou pamatuje Amazon i na zakoupené hitovky jako Cesta do Ameriky 2 či Borat 2. Titulky potom mají i oblíbené přejaté seriály jako Kancl, Dr. House, Battlestar Galactica, Šílenci z Manhattanu, Parks and Recreation.

Kolik stojí předplatné?

Již delší dobu Amazon umožňoval účtovat ceny za předplatné v českých korunách, původní cenu 159 Kč srazil před časem na 79 Kč. Nedá se ale čekat, že to vydrží. Jestli tedy chcete ušetřit a získat alespoň na čas sníženou částku, neváhejte.

Má Amazon Prime Video šanci u nás uspět?

To je otázka za milión. Prime Video se nejvíce daří tam, kde je silný Amazon jako obchodní platforma, což u nás v konkurenci Alza.cz úplně neplatí. Široce přístupných originálních seriálů zatím tolik, aby lidé zhýčkaní Netflixem či HBO přikoupili trvale další službu či snad dokonce zcela přestoupili, také nemá. Česká podpora je rozhodně velké plus a Amazon tak bude přístupnější v nabídce partnerů či operátorů. S českými filmy to zatím zásadní nebude a původní místní produkci určitě nečekejme. Na druhou stranu u nás Amazon mohutně investuje díky natáčení velkoprodukcí jako Carnival Row. Zda se mu u nás bude dařit, může v nejbližší době ukázat chystaný trhák The Tomorrow War a pak samozřejmě snad už konečně i dlouho očekávaný seriálový Pán prstenů.

Reklama  933 zobrazení  
Netflix ruší i nový sitcom s Jamie Foxxem po 1. řadě. Plakat ale nemusíte
Netflix ruší i nový sitcom s Jamie Foxxem po 1. řadě. Plakat ale nemusíte
23.06.2021 17:00:00 | Streaming novinky

Držitel Oscara Jamie Foxx se svou dcerou vytvořili a produkovali sitcom, který si na Netflixu užije jen první řadu. Další díly Netflix neobjednal.

Pro Netflix bude točit i Spielberg. Zemětřesení v Hollywoodu je završeno
Pro Netflix bude točit i Spielberg. Zemětřesení v Hollywoodu je završeno
22.06.2021 14:00:00 | Streaming novinky

I když by tomu před pár lety málokdo věřil, Steven Spielberg a Netflix uzavřeli vzájemnou dohodu. Podle ní Spielbergova společnost Amblin dodá Netflixu během následujících let několik filmů.

Roční zkušební doba Apple TV+ zdarma končí. Apple ji výrazně zkracuje
Roční zkušební doba Apple TV+ zdarma končí. Apple ji výrazně zkracuje
16.06.2021 13:00:00 | Streaming novinky

Apple se rozhodl nedotovat nové majitele svých zařízení tak štědře jako dosud a končí s ročním předplatným zdarma. Jak dlouhá bude nová zkušební doba?

Opustí lidé Netflix? Jeho šéf odhalil svůj pohled na svět po pandemii
Opustí lidé Netflix? Jeho šéf odhalil svůj pohled na svět po pandemii
15.06.2021 13:00:00 | Streaming novinky

Ted Sarandos, jeden z šéfů Netflixu, se na mediálním festivalu v Kanadě rozpovídal, jak vidí budoucnost ve streamingu a jak pandemie ovlivnila divácké sledovací návyky.