FB pixel TP pixel
Aquaman 2 završil hrůzostrašný rok pro komiksy. Jeho tržby jsou velkou ostudou © Warner Bros.

Aquaman 2 završil hrůzostrašný rok pro komiksy. Jeho tržby jsou velkou ostudou

Doslova apokalyptický rok pro komiksové adaptace končí dalším střípkem do mozaiky filmových selhání. Aquaman 2 potvrdil nejhorší predikce a někdejší miliardový brand se doslova topí v nezájmu publika.

Filmové novinky

Rok 2023 nebyl pro komiksy vůbec dobrý a kdekdo už si pokládá otázku, jestli nenastala chvíle, kdy se diváci od adaptací kreslených sešitů odvrátí a najdou si jinou mainstreamovou zábavu. V letošním roce se za velký úspěch dá považovat jen snímek Strážci Galaxie: Volume 3. Avšak ten završoval populární trilogii a další pokračování už vznikne (pokud vůbec) s jiným kreativním týmem. Ant-Man a Wasp: Quantumania se nakonec kvůli masivním propadům tržeb hodnotí spíše jako zklamání a snímek Marvels je pro Marvel prvním velkým komiksovým propadákem. A pak je tu konkurenční DC, které je na tom ještě mnohem hůř.

Série propadáků

Vždyť jeho filmy z poslední doby startovaly v USA s katastrofálními čísly. Blue Beetle začal jízdu kiny s 25 miliony, Shazam! Hněv bohů s 30 miliony, Flash s 55 miliony a nyní všemu nasadil korunu Aquaman a ztracené království s pouhými 27,7 miliony za první tři dny a 40 miliony za celý vánoční prodloužený víkend. Predikce tržeb sice ohledně Aquamana nebyly dlouhodobě dobré, problém však je, že je Arthur Curry zvládnul dokonce ještě o fous podplavat. Jemně ho pak zachraňuje zbytek světa, díky němuž po startu přepočítává 120 milionů dolarů, což je pořád o 10 milionů více než měl konkurenční projekt Marvels.

Připomeňme, že Aquaman 2 stál více než 200 milionů dolarů, takže aby se zaplatil, měl by utržit ideálně alespoň kolem půl miliardy. Spíše více, neboť desítky milionů stála také propagace, kterou studio Warner Bros. sice výrazně šidilo (film ani neměl slavnostní premiéru), přesto ale do filmu něco napumpovat muselo minimálně ve smyslu různých spotů a bannerů napříč Amerikou. Studio tak potřebuje, aby měl film silné nohy jako před pěti lety. Tehdy Aquaman startoval se 67 miliony a nakonec jen v USA urval 335 milionů dolarů a globálně více než miliardu. Jenže tehdy film nebyl „posledním hřebíčkem do rozšířeného vesmíru DC Zacka Snydera“ a také měl výrazně lepší reakce diváků. Ti ze dvojky moc nadšení nejsou a hodnocení jsou spíše průměrná. Kritici pak nejsou spokojení prakticky vůbec.

Dá se tak očekávat, že ačkoli film nemá v kinech v nastávajících týdnech velkou konkurenci, propady budou velké. Ostatně kina sice nečekají blockbustery, míří však do nich řada menších titulů, které mají minimálně v USA ambice na zlaté sošky. Takový je případ snímku The Iron Claw, v posledních týdnech se ale rovněž daří „sleeping hitům“ jako Chlapec a volavka nebo Godzilla Minus One. Ač tedy Aquaman v kinech selhává, kinaři jako takoví zůstávají zatím v klidu. Očekávají totiž, že množství středních hitů vyrovná letošní absenci Avatara, který byl před rokem klíčovou zlatou husou, jež kinařům po covidu vlila novou krev do žil.

Zdroj: Variety

Sci-fi Rebel Moon drtí sledovanost Netflixu. Trailer druhé části odhaluje otevřenou válku
Sci-fi Rebel Moon drtí sledovanost Netflixu. Trailer druhé části odhaluje otevřenou válku
25.12.2023 17:30:00 | Filmové novinky

Zneuznaný režisér Zack Snyder uvedl minulý týden na Netflixu svou sci-fi novinku Rebel Moon a zdá se, že nehledě na tragické recenze dokázal zaujmout mnoho diváků. Variace na Sedm statečných totiž vystoupala na vrchol sledovanosti a Netflix obratem odhalil i trailer na pokračování, které ukazuje více akce.

Voyo má nový špionážní hit. Česká novinka už je kompletně online
Voyo má nový špionážní hit. Česká novinka už je kompletně online
22.12.2023 17:00:00 | Filmové novinky

Streamovací služba Voyo si v letošním roce připsala několik velmi odvážných premiér, které sklidily všeobecné ovace nejen za chrabrost tvůrců, ale i kvalitu finálního produktu. Dalším diváckým úspěchem do sbírky je nově šestidílný špionážní thriller Extraktoři.

Wednesday Netflixu nestačí. Seriálový hit dostane pokračování bez největší hvězdy
Wednesday Netflixu nestačí. Seriálový hit dostane pokračování bez největší hvězdy
22.12.2023 16:30:00 | Filmové novinky

Hororová komedie Wednesday se stala nejsledovanějším anglicky mluveným seriálem Netflixu. Není proto divu, že se největší streamer rozhodl univerzum Addamsovy rodiny rozšířit o nový seriál. Vedle chystané druhé řady Wednesday dostaneme také seriál o strýčku Festerovi.

Nový válečný akčňák láká na drsnou akci. Trailer ukazuje tuhý boj o přežití i charisma nového Zaklínače
Nový válečný akčňák láká na drsnou akci. Trailer ukazuje tuhý boj o přežití i charisma nového Zaklínače
22.12.2023 12:00:00 | Filmové novinky

Akční válečný thriller Land of Bad, za nímž v roli producenta stojí český režisér Petr Jákl, má svůj první trailer. Ten láká na hollywoodské hvězdy Russella Crowa a Liama Hemswortha a výpravnou akci plnou výbuchů a drsných kontaktních soubojů.