FB pixel TP pixel
Armádu mrtvých uvidí první měsíc 72 milionů uživatelů. Je to dost? © TMDB

Armádu mrtvých uvidí první měsíc 72 milionů uživatelů. Je to dost?

Netflix zveřejnil oficiální čísla sledovanosti Snyderovy Armády mrtvých. A to hned po prvním týdnu od premiéry. Je více než 70 milionů sledujících uživatelů v dnešní době dost ke spokojenosti streamovacího giganta?

Streaming novinky

Od premiéry Armády mrtvých na Netflixu uplynul jen jeden týden, ale Netflix sám už hlásí masivní čísla, kterých film dosáhne za první měsíc. Podle oficiálního tweetu od populární streamovací služby si film pustilo či si dle předchozích zkušeností hodlá pustit hned 72 milionů účtů. Tedy zhruba třetina aktuálních předplatitelů Netflixu. Je to málo nebo moc? Na to se musíme více podívat až po vysvětlení této metriky a způsobu, jak Netflix počítá zhlédnutí.

Jak se počítá sledovanost Netflixu?

Armádu mrtvých uvidí první měsíc 72 milionů uživatelů. Je to dost? © TMDB

Netflix podrobná čísla pro všechny své filmy a seriály nepublikuje, ale za poslední cca tři roky se rozhodl přece jen něco odkrýt. Pro necelou stovku svých titulů tak už vypustil počty účtů, které se rozhodly pustit si film za prvních 28 dní od premiéry filmu či nové řady seriálu. Zhruba do konce roku 2019 za přehrání počítal, pokud uživatel viděl alespoň 70 % filmu či jedné z epizod seriálu. Pak ale rozvolnil a stačí mu pouze, aby uživatel viděl první 2 minuty filmu či epizody. Že to může být masivní rozdíl, je samozřejmě jasné, ale Netflix tímto krokem jen nakročil k trhu, který podobným způsobem data vykazuje také (koukáme na YouTube a Facebook Video).

Armádu mrtvých uvidí první měsíc 72 milionů uživatelů. Je to dost? © TMDB

Když tedy Irčana vidělo v listopadu 2019 hned 65 milionů uživatelů, je velmi pravděpodobné, že více lidí vidělo celý film, než třeba u 72 milionů uživatelů, kteří viděli Armádu mrtvých třeba jen přes úvodní titulky. A protože Netflix měl v listopadu 2019 jen necelých 168 milionů uživatelů, zatímco dnes má přes 203, dá se odhadnout, že měl Irčan na Netflixu v době premiéry větší zásah než má aktuálně Armáda mrtvých.

Pandemie byla pro streaming unikátním obdobím

O počtu zhlédnutí ale nerozhoduje jen počet aktuálních předplatitelů. Když se podíváte na tabulku největších hitů Netflixu, najdete tam hned několik titulů s premiérou loni v březnu či dubnu. To byla pro streamování zlatá doba, neboť lidé byli kvůli první vlně pandemie zavřeni doma a nadšeně sledovali cokoliv, co bylo dostupné. Částečně to fungovalo ještě loni v létě, ale letošní jaro je v tomto směru výrazně slabší a nejenže Netflixu dle vlastních slov “došly zajímavé tituly”, ale i to málo z nich sleduje i přes vyšší počet předplatitelů méně lidí. Lidé jsou unaveni a už se evidentně těší ven. A nebo - pokud to chcete brát jinak - loňské jaro byla mimořádná situace a tato čísla se už nebudou za normálních okolností opakovat.

Armádu mrtvých uvidí první měsíc 72 milionů uživatelů. Je to dost? © TMDB

Aby to nevypadalo, že úspěchu Armády mrtvých nevěříme či ji shazujeme - naopak, podle statistik z naší datové platformy FlixPatrol má nový film Zacka Snydera mimořádně impozantní start a drží se na prvních příčkách ve více než 80 zemích světa prakticky po celý týden od premiéry. Podobná čísla jsme viděli naposledy u Enoly Holmes (ta nakonec měla 76 miliónů, což zhruba odpovídá Armádě mrtvých) a pokud tenhle trend bude pokračovat, má šanci si ještě polepšit. Ano, Netflix často čísla ještě zpřesňuje, ve svých kvartálních výsledcích tedy klidně doplní skutečná data za celých 28 dní, jako to udělal třeba u Vyproštění (původně 90, nakonec 99 miliónů uživatelů).

Tak jako tak, pro Netflix je Armáda mrtvých hit a jak už jsme psali dříve, pokračování je jen otázkou času.

 458 zobrazení  
Potvrzeno, Amazon kupuje MGM za 8,5 miliard dolarů!
Potvrzeno, Amazon kupuje MGM za 8,5 miliard dolarů!
26.05.2021 15:10:00 | Streaming novinky

Spekulace končí, dnes obě společnosti potvrdily, že si plácnou. Slavné studio MGM nyní patří do stáje internetového obra Amazon a s ním také slavné filmové postavy jako Rocky nebo Hannibal Lecter. Plus James Bond samozřejmě, ale tam to bude kapánek složitější...

Netflix nechce být jen králem streamingu. Ovládnout chce i videohry
Netflix nechce být jen králem streamingu. Ovládnout chce i videohry
26.05.2021 14:00:00 | Streaming novinky

Podle posledních zpráv to vypadá, že Netflix opravdu hodlá rozšířit své pole působnosti a vstoupí do videoherního byznysu. Co si pod tímto krokem můžeme představit?

Snyder slaví. Armáda mrtvých je větší hit než Vyproštění i Enola Holmes
Snyder slaví. Armáda mrtvých je větší hit než Vyproštění i Enola Holmes
23.05.2021 12:00:00 | Streaming novinky

Zack Snyder si může gratulovat. Jeho zombie novinka Armáda mrtvých sice sbírá hodnocení, která jsou přinejmenším rozpačitá, ale aktuálně neexistuje film, který by na Netflixu generoval větší zájem. Závidět může i Chris Hemsworth se svým Vyproštěním.

Levnější HBO Max s reklamami startuje již příští měsíc. Kolik bude stát?
Levnější HBO Max s reklamami startuje již příští měsíc. Kolik bude stát?
21.05.2021 9:00:00 | Streaming novinky

Oproti Netflixu, Amazonu či Disney+ je HBO v počtu předplatitelů stále pozadu. Vedení stanice se proto rozhodlo vydat levnější verzi podpořenou reklamami. Co o ní víme?