FB pixel TP pixel
Proč Baldwin zastřelil kameramanku? Tragické natáčení udělalo řadu chyb © TMDB

Proč Baldwin zastřelil kameramanku? Tragické natáčení udělalo řadu chyb

Během natáčení filmu Rust došlo 21. října k zastřelení kameramanky a postřelení režiséra. Od té doby probíhá vyšetřování, které ukazuje pochybení hned na několika místech.

Filmové novinky

Událost, která otřásla filmovým průmyslem. I tak by se dal pojmenovat incident, který se stal minulý týden nedaleko města Santa Fe v Novém Mexiku. 21. října při natáčení westernového snímku Rust herec Alec Baldwin vystřelil z rekvizity zbraně a nešťastnou náhodou střelil kameramanku Halynu Hutchinsovou a zranil režiséra Joela Souzu. Kameramanka střelné ráně podlehla, zatímco režisér Souza byl zanedlouho propuštěn z nemocnice. Natáčení probíhalo na známém a filmaři často využívaném ranči Bonanza Creek, na kterém policie také zahájila vyšetřování a s odstupem času vyplouvají na povrch podrobnější informace. Policie doposud nevznesla žádná obvinění, nevylučuje však ani scénář, že zbraň nabil někdo ze štábu úmyslně. Podle dostupných informací se ale zdá, že šlo o selhání ze strany Hannah Gutierrez Reedové, která měla rekvizity zbraní při natáčení na starosti, a asistenta režiséra Davida Hallse, který Baldwinovi zbraň podal.

Problematické natáčení

Tragický incident vnesl trochu víc světla do problematiky obsazování nedostatečně zkušených lidí do natáčecího štábu, což se stává převážně u nízkorozpočtových nezávislých filmů. Takovým je i zmiňovaný snímek Rust, jehož producenti najali nezkušené lidi, kterými se snažili nahradit odchod několik členů kamerového štábu. Zesnulá kameramanka Hutchinsonová nesla odchod svých kolegů podle výpovědí velmi těžce. Odchod filmařů ze štábu nebyl ovšem jediným šrámem vznikajícího filmu. Podle týdeníku Variety byla velmi chabá i bezpečnostní opatření. Bývalí členové štábu poukazovali také na fakt, že natáčení bylo mnohdy velmi vyčerpávající, jelikož trvalo déle, než bylo v plánu. To je mimo jiné následek nízkého rozpočtu filmu, který filmaře svazoval do pouhých 21 natáčecích dní.

Kontroverzi vzbuzuje i výkonná producentka filmu Emily Salvesonová. Ta je v branži relativně nová a prosadila se víceméně díky svému otci, který je právník s bohatými zkušenostmi s daňovými úlevami. Salvesonová využívá nedostatků v zákoně a v podstatě staví svůj byznys na nízkorozpočtových filmech. Jedním z producentů je i sám Alec Baldwin. Nabízí se otázka, proč se Baldwin, herec zvučného jména, upsal k tak nízkorozpočtovému snímku (rozpočet filmu se pohybuje mezi šesti až sedmi miliony amerických dolarů). Podle magazínu Hollywood Reporter je jedním z důvodů Baldwinova rodina.

Co následovalo po střelbě?

Baldwin se následující den k tragickému incidentu vyjádřil na svém twitterovém účtu, kde napsal: „Neexistují slova, kterými bych popsal šok a smutek z tragického incidentu, který vzal život matce a naší velevážené kolegyně, Halyně Hutchinsové.“ Herec dále uvedl, že plně spolupracuje s policií při vyšetřování, jak k tomuto tragickému incidentu došlo. Baldwin se v uplynulém týdnu stihl potkat s rodinou zesnulé kameramanky a otevřeně jí nabídl svou podporu. Herec dočasně pozastavil všechna rozjetá natáčení a vzal si čas na vyrovnání se s tragickou událostí.

Nedostatečně zkušená zbrojířka

Vyšetřování, které vede šerif Santa Fe Adan Mendoza nadále pokračuje. Šerif ve středu prohlásil, že na place mohly být i další potenciálně nebezpečné zbraně. Celkem na místě činu policie zabavila přes 500 nábojů. Mezi převážně slepými náboji se pravděpodobně nacházelo i několik ostrých. Šerif momentálně pokračuje ve vyslýchání svědků. V současné chvíli se soustředí pozornost nejvíce na již zmíněnou Hannah Gutierrez Reedovou, která měla na place na starosti zbraně. Reedová je dcerou známého Thella Reeda, který pracoval se zbraněmi například u filmů Nespoutaný Django nebo Tenkrát v Hollywoodu režiséra Quentina Tarantina.

24letá Reedová čelí kritice pro nedostatek zkušeností a osobní selhání při přípravě zbraně, která zabila Hutchinsovou. Aby toho nebylo málo, objevilo se na její konto další obvinění z natáčení jiného westernového snímku s názvem The Old Way (2022), ve kterém mimo jiné hraje i Nicolas Cage. Obvinění přišlo od dalších členů štábu a spočívá v porušení bezpečnostních protokolů. Reedová podle všeho na natáčení zničehonic vystřelila, přičemž byla následně konfrontována Nicolasem Cagem, který ji hrubě osočil z toho, že mu kvůli výstřelu málem praskly ušní bubínky. Stížnosti však nepřicházely pouze kvůli neplánovanému výstřelu, ale také kvůli nedostatečným zkušenostem ze strany Reedové.

Člen natáčecího štábu The Old Way, který si přál zůstat v anonymitě, uvedl, že Reedová nejednou vystavila celý štáb zbytečně nebezpečným situacím. Často prý chodila se zbraněmi zastrčenými pod paží tak, že mířily na ostatní členy štábu. Navzdory těmto okolnostem jí bylo umožněno pracovat na snímku Rust. V září mladá zbrojířka v podcastu Voice of the West prohlásila o své zkušenosti s filmem The Old Way následující: „Šlo o mou první zkušenost coby hlavní zbrojířky… Byla jsem ohledně toho velmi nervózní a málem jsem tu práci nevzala, jelikož jsem si nebyla jistá, zdali jsem připravená.“ Reedová v podcastu dále řekla, že „…to vůbec nejlepší na mé práci je, ukazovat lidem, kteří mají strach ze zbraní, jak bezpečné vlastně zbraně jsou a že nejsou problematické, pokud se nedostanou do nesprávných rukou.“

Na obranu Reedové posléze vystoupil jeden z producentů filmu The Old Way a zmínil, že si žádný podobný incident týkající se Nicolase Cage z natáčení nepamatuje. Za Reedovou se postavil i Jeffrey Crow, který na ni během filmu The Old Way dohlížel. Crow byl z tragické události překvapen, ale zároveň zpochybnil, že by měla Reedová s incidentem co do činění. Odkazoval především na její dřívější práci.

A co k tragickému incidentu řekla Reedová?

Hannah Gutierrez Reedová učinila déle jak týden od tragického incidentu prohlášení prostřednictvím svých právníků. Právníci týdeníku Entertainment Weekly řekli, že okolo incidentu kolují nepravdy a že Reedová je „zdrcená a úplně bez sebe ze všeho, co se děje“. Právníci také tvrdí, že zbrojířka zastávala v připravovaném filmu více pozic, což ovlivňovalo její soustředění na práci se zbraněmi. Reedová prý musela se zbraněmi trénovat, trávit dny jejich údržbou a připravovat je na střelbu. Nebezpečná byla podle právníků celá produkce, a to hned kvůli mnoha faktorům včetně nedostatku bezpečnostních schůzek. „Za to Hannah nemohla,“ uvedl jeden z nich.

Rekvizitu zbraně Baldwinovi do ruky podal asistent režiséra David Halls se slovy, že není nabitá. Právníci Reedové, Jason Bowles a Robert Gorence, dodali, že „bezpečnost při natáčení je pro Hannah prioritou číslo jedna. Hannah nemá ponětí, odkud se ostré náboje vzaly.“ „Ráda by vyjádřila svou nejhlubší a nejupřímnější soustrast rodině a přátelům Halyny,“ uvedli právníci jejím jménem. Hannah prý o zesnulé kameramance mluvila jako o inspirativní ženě, ke které sama vzhlížela.

Na koho nakonec padne vina?

Často skloňovaným problémem byl nedostatečně kvalifikovaný personál na důležitých pozicích z důvodu šetření peněz. Filmař Stu Brumbaugh věří, že problém byl v tom, že Reedová byla na všechno během natáčení sama. Domnívá se, že kdyby k sobě měla zbrojířka pomocnou ruku, tragickému incidentu by se dalo předejít. Ať už bude verdikt vyšetřování jakýkoliv, jedno je jisté již nyní. Na produkci snímku Rust se šetřily peníze, kde se jen dalo, a některé kroky producentů tak zpětně působí lehkomyslně. Vyšetřování stále probíhá a až čas ukáže, na koho padne vina.

 881 zobrazení  
Finální trailer Zaklínače láká na lavinu krve, monster a hlášek
Finální trailer Zaklínače láká na lavinu krve, monster a hlášek
29.10.2021 17:00:00 | Filmové novinky

Geralt z Rivie je zpátky a odpovídá všem pochybovačům na otázku, která fantasy bude vládnout letošní zimě. A Kolo času to vážně nebude.

Sci-fi událost podzimu se blíží na Netflix. Kovboj Bebop má stylový trailer
Sci-fi událost podzimu se blíží na Netflix. Kovboj Bebop má stylový trailer
29.10.2021 11:00:00 | Filmové novinky

Regulérní tříminutový trailer očekávané adaptace legendárního sci-fi anime Kovboj Bebop je konečně zde. Neonoirový vesmírný western nabitý akcí ukazuje, že se máme na co těšit.

Tohle má konkurovat Zaklínači? Nový trailer na Kolo času dost překvapuje
Tohle má konkurovat Zaklínači? Nový trailer na Kolo času dost překvapuje
28.10.2021 17:00:00 | Filmové novinky

Fantasy Kolo času byla ve výrobě i kvůli covidu-19 celou věčnost. A výsledek vypadá značně rozpačitě.

2. řada sci-fi hitu Vychováni vlky se blíží. První trailer odhalila Duna
2. řada sci-fi hitu Vychováni vlky se blíží. První trailer odhalila Duna
28.10.2021 9:00:00 | Filmové novinky

Na zámořské diváky, kteří se rozhodli sledovat Dunu na HBO Max, čekalo po spuštění filmu překvapení v podobě malé upoutávky na druhou řadu sci-fi seriálu Ridleyho Scotta Vychováni vlky. Ta naznačuje, že premiéra tohoto pokračováni přijde dříve, než se myslelo.