FB pixel TP pixel
Nejlepší Batman je konečně dostupný online. Kultovní seriál si nesmíte nechat ujít © Warner Bros. Television

Nejlepší Batman je konečně dostupný online. Kultovní seriál si nesmíte nechat ujít

Zatímco se filmoví fanoušci hádají, jestli je lepším Batmanem Ben Affleck, Michael Keaton nebo Christian Bale, skutečně znalí fanoušci temného rytíře ví, že jeho nejlepším představitelem byl nedávno zesnulý Kevin Conroy. A nyní si jeho hlasové mistrovství můžete konečně užít i v Česku.

15. 2. 2023 17:40 | Filmové novinky

Streamovací služba HBO Max dnes v České republice konečně uvedla seriál Batman: The Animated Series, který v překladu nazývá Batman: Animovaný seriál. Jedná se o seriál, který mezi roky 1992 a 1995 navázal na úspěch prvního Batmana od Tima Burtona. Paradoxně došlo k uvedení seriálu ve stejném roce, kdy Burton uvedl snímek Batman se vrací, který studiové hlavouny z Warner Bros. naštval svou příliš temnou estetikou, která komplikovala prodeje merchandisingu i reklamní spolupráce s giganty jako McDonalds.

Burton byl odejit, jeho styl ale přežil

Burton byl od franšízy odejit a třetího Batmana po něm převzal Joel Schumacher, Burtonova vize však alespoň částečně pokračovala v rámci animáku, který převzal hudební motiv od Dannyho Elfmana a v rámci designu příklon ke gotickému pojetí. Inspiraci však hledal i ve 40. letech 20. století, filmu noir a gangsterkách obecně. Cílem bylo dosáhnout v rámci animované tvorby dospělejšího provedení nejen po stránce vizuálu, ale i scénářů a zpracovaných témat. Dodnes je pak seriál výjimečný mimo jiné dokonalým vyvážením mezi batmanovskou akcí a psychikou samotného Bruce Wayna.

Kreslíř Bruce Timm a scenárista Paul Dini vytvořili společně s širokým ansámblem animátorů a talentovaných herců za mikrofony komplexní svět, jehož příběhy dodnes zůstávají relevantní, hravé a v rámci batmanovských dobrodružství i povětšinou nepřekonané. K velké slávě seriál pomohl mimo jiné Marku Hamillovi a Kevinu Conroyovi, jejichž dabérské hlasy se staly synonymem pro ikonické ztvárnění Jokera a temného rytíře. Conroy bohužel nedávno zemřel na rakovinu, Hamill poté prohlásil, že bez svého kolegy nemá v dabingu Prince zločinu chuť nadále pokračovat.

Prvních 65 epizod

Na HBO Max aktuálně najdete 65 epizod první řady, které jsou dostupné v anglickém jazyce a s anglickými, případně českými titulky. Seriál tudíž není dostupný v kompletní podobě jako je tomu v USA, kde jsou dostupné všechny tři řady, které ve finálním součtu nabízí 109 epizod. Dá se nicméně očekávat, že HBO bude další epizody doplňovat, prozatím tato praxe platila pro jiné seriály z warnerovské stáje jako Lovci duchů nebo Pohotovost. Batman: The Animated Series je nicméně uváděn ve své zrestaurované podobě, která je rovněž v zahraničí dostupná na fyzických nosičích.

Zdroj: Autorský text

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Nejlepší komediální seriál současnosti se vrací! Nový trailer dojme a odhalí datum premiéry
Nejlepší komediální seriál současnosti se vrací! Nový trailer dojme a odhalí datum premiéry
15.02.2023 16:15:00 | Filmové novinky

Nazujte si kopačky a hurá zpátky na trávníky. Apple konečně ukázal, kdy se na hřiště AFC Richmond vrátí ikonický kouč Ted Lasso a jeho věrný tým občas přihlouplých, ale přesto nesmírně sympatických čutálistů.

Paul Walker se vrací do Rychle a zběsile. Režisér vysvětlil velký návrat zesnulé ikony
Paul Walker se vrací do Rychle a zběsile. Režisér vysvětlil velký návrat zesnulé ikony
15.02.2023 12:00:00 | Filmové novinky

Po nabušeném traileru k desátému dílu akčního nářezu Rychle a zběsile se jeho režisér Louis Leterrier rozpovídal o návratu Briana v podání zesnulého Paula Walkera do série.

Hvězda The Last of Us vystoupila proti homofobním hejtrům. Poslala jim jasný vzkaz
Hvězda The Last of Us vystoupila proti homofobním hejtrům. Poslala jim jasný vzkaz
14.02.2023 15:30:00 | Filmové novinky

The Last of Us se může pyšnit oddanou fanouškovskou základnou. Jak ale divácké hodnocení třetího dílu s názvem Long Long Time ukázalo, nachází se mezi nimi i řada neprogresivně smýšlejících jedinců. Těm teď vyslala představitelka Ellie jasný vzkaz.

Avatar 2 je nejvýdělečnějším filmem v historii českých kin. V počtu diváků však rekordy neláme
Avatar 2 je nejvýdělečnějším filmem v historii českých kin. V počtu diváků však rekordy neláme
14.02.2023 13:00:00 | Filmové novinky

Akční sci-fi spektákl Avatar: The Way of Water dokázal v Česku finančně pokořit veškerou konkurenci a stal se tržebně nejúspěšnějším filmem historie. Z hlediska návštěvnosti ale králem ještě není a asi ani nebude.