FB pixel TP pixel
Tolkien se násilí neštítil. Umučení ze seriálového Pána prstenů napsal mnohem brutálněji © Amazon Studios

Tolkien se násilí neštítil. Umučení ze seriálového Pána prstenů napsal mnohem brutálněji

Druhou řadu seriálu Pán Prstenů: Prsteny moci uzavřel z mnoha úhlů pohledu zřejmě vůbec nejlepší díl, který tvůrci za dosavadních 16 epizod dali dohromady. Ústřední hrdinové pokračovali ve snaze zničit Sauraona, avšak ne každému se podařilo střet s temným pánem přežít. Jedna z klíčových postav navíc v seriálu oproti zvěrstvům, která se jí přihodily v knihách, dostala od tvůrců ještě milosrdnou smrt.

Zajímavosti 8. 10. 2024 10:00 | Zajímavosti

Pozor: Následující řádky obsahují spoilery z 8. epizody 2. řady Prstenů moci a také Tolkienovy knihy Nedokončené příběhy.

Že by se ze všech postav dokázal konce druhé řady dožít zrovna nejslavnější elfský kovář Celebrimbor (Charles Edwards), bylo po předposledním 7. dílu více než nepravděpodobné. A byť tvůrci J. D. Payne a Patrick McKay jednoznačně ukázali, že pro ně Tolkienova předloha nepředstavuje ani zdaleka písmo svaté, tady výjimku neudělali.

Sauron (Charlie Vickers) i v Prstenech moci zdánlivě zlomeného Celebrimbora mučí, a nakonec elfího mistra smrtelně zraní kopím. A byť je jeho odchod svou krutostí více než zdrcující a zřejmě by obstál i v brutalitou proslulé Hře o trůny, tady ve skutečnosti showrunneři udělali krok zpátky. Kdyby se totiž rozhodli držet knih, čekala by na diváky v posledním díle ještě mnohem více šokující podívaná.

Sauron Celebrimbora v knize zneužil brutálním způsobem

Prakticky všechny události, k nimž ve druhé řadě došlo mezi Celebrimborem a Sauronem v přestrojení za Annatara, Tolkien popisuje ve své knize Nedokončené příběhy. Jejich sled je však lehce odlišný. Poté, co Celebrimbor díky spolupráci se Sauronem postupně uková tři elfské prsteny moci a posléze i sedm trpasličích a devět pro lidi, temný pán spokojeně Eregion opouští, aniž by mu zkřivil byť jen jediný vlásek. Míří přitom rovnou k Hoře osudu, aby zde ukoval Jeden prsten.

Po jeho odjezdu si však Celebrimbor uvědomí, kdo byl ve skutečnosti Annatar a jaké jsou jeho záměry. A jelikož původní tři prsteny pro elfy Celebrimbor vytvořil bez Sauronova zásahu a „s odlišnou mocí i účelem“ než je ovládnutí světa, svěří je do opatrovnictví velekráli Gil-galadovi (Benjamin Walker) a Galadriel (Morfydd Clark).

Tolkien se násilí neštítil. Umučení ze seriálového Pána prstenů napsal mnohem brutálněji © Amazon Studios

Když se Sauron o tom, co Celebrimbor s prsteny udělal, dozví, rozzuří se do běla a vyrazí Eregion se svou armádou obléhat. Když vnikne do města a zmocní se elfského kováře, započne ho mučit. Devět prstenů pro lidi v tomto případě má, avšak potřebuje zjistit, kam Celebrimbor schoval trojici určenou pro elfy. Během výslechu postupně tělo svého dřívějšího domnělého přítele plní orkskými šípy, avšak tak, aby ho nezabil.

Celebrimbor však nikdy nepodlehne a umístění prstenů neprozradí. Nakonec umírá na následky svých zranění. I v tomto případě nakonec Sauron použije kopí, ale k trochu jinému účelu. Když totiž vojska temného pána následně vyrazí do bitvy proti armádě Elronda (Robert Aramayo), zjistili zhrozeni elfové, že Sauron tělo Celebrimbora napíchnul na kopí a veze ho do bitvy jako svou válečnou standardu.

Vzhledem k tomu, že v seriálu Sauron po vraždě Celebrimbora pronásleduje Galadriel a zároveň se zmocňuje armády orků, nedokázali tuto scénu do děje dostat. Patrick McKay ji také odmítl vzhledem k tomu, jak osobním (byť zároveň toxickým) vztah obou postav během druhé řady byl. Naznačil však, že znepokojující použití těla slavného kováře by se čistě teoreticky mohlo objevit až ve třetí řadě.

Zdroj: Collider

Reklama  2 se líbí
Prodloužené verze Vetřelců nejsou lepší filmy. Dvojka je moc doslovná
Prodloužené verze Vetřelců nejsou lepší filmy. Dvojka je moc doslovná
21.08.2024 13:00:00 | Zajímavosti

Vetřelec je fenomén známý pro celou řadu trademarků. Jedním z nich je také fakt, že každý film z původní vetřelčí série s Ripleyovou se dočkal své rozšířené verze, kterou každý správný fanoušek slintajícího xenomorfa velebí a ctí. Koneckonců, prodloužená stopáž vnáší do notoricky známých sci-fi hororů zcela nové prvky, mění vyznění celých scén a dodává filmům novou perspektivu. Je to ale pro filmy jako takové dobře?

Hra o trůny nekončí! Blíží se 5 nových fantasy seriálů ze Západozemí a nejslavnější Targaryen
Hra o trůny nekončí! Blíží se 5 nových fantasy seriálů ze Západozemí a nejslavnější Targaryen
08.08.2024 14:30:00 | Zajímavosti

Rod Draka se navzdory pár zádrhelům zdá být poměrně důstojným nástupcem Hry o trůny. Služba Max (a také HBO) však nechce, abychom na další nálož fantasy ze Západozemí museli do budoucna vždy čekat celé dva roky. Chystá proto nemalou várku dalších spin-offů, z nichž dva už jsou stoprocentně potvrzené a další tři čekají na schválení.

Nejhorší konec od Hry o trůny: Rod draka se vysmál fanouškům. Celou dobu lhal
Nejhorší konec od Hry o trůny: Rod draka se vysmál fanouškům. Celou dobu lhal
05.08.2024 15:00:00 | Zajímavosti

Na základě traileru i dosavadního průběhu vše nasvědčovalo tomu, že finále 2. řady seriálu Rod draka přinese po slabší druhé polovině konečně další třaskavý posun války kupředu. Namísto toho však přišla další konverzační 70minutovka, která sice místy chytla za srdce, ale pocitově patřila o 1 až 2 díly nazpět.

Nejlepší díl Rodu draka odkryl zásadní detaily i změny vůči knize. Co jste přehlédli?
Nejlepší díl Rodu draka odkryl zásadní detaily i změny vůči knize. Co jste přehlédli?
09.07.2024 12:00:00 | Zajímavosti

Čtvrtý díl druhé řady Rodu draka aktuálně právem sklízí aplaus jako to nejlepší, co zatím seriál předvedl. Tanec draků je tady a první opravdový náznak krutých bitev draků i jejich jezdců na pozadí ohořelých těl a brnění obyčejných pěšáků stál za to. Mimo hlavní dění však epizoda přinesla několik menších, ale podstatných detailů, které byste si měli zapamatovat.