FB pixel TP pixel
Fantastický úspěch českých filmů na Netflixu. Bodují komedie i erotika, sci-fi pohořelo © CinemArt

Fantastický úspěch českých filmů na Netflixu. Bodují komedie i erotika, sci-fi pohořelo

Zatímco z kin čísla divácké návštěvnosti nalezneme poměrně snadno, streamovací služby bývají velkou neznámou. A to nejen pro obyčejné smrtelníky, ale i pro samotné tvůrce. Tedy až donedávna, kdy Netflix začal sdílet počet sledovaných hodin u svého obsahu.

Filmové novinky 25. 9. 2024 16:15 | Filmové novinky

Od prvního pololetí minulého roku Netflix pravidelně zveřejňuje hodinovou sledovanost u všech svých titulů. I když se jedná o mnohdy nepřehlednou tabulku o desítkách tisíc řádků, je tedy nyní možné díky jednoduchým počtům a dělení zjistit poměrně přesný odhad počtu diváků, či alespoň zhlédnutí. Náš sesterský analytický projekt Flixpatrol.com nově uvádí data zhlédnutí u každého titulu a zpřehledňuje tak celkovou databázi. Nyní zde můžeme nalézt zajímavá čísla týkající se českých titulů v první polovině roku.

Za prvních šest měsíců letošního roku přibylo do nabídky streamovacího giganta množství zajímavých titulů, od komedií jako Matka v trapu nebo Jedeme na teambuilding přes historická dramata jako Bratři až po umělecky ambiciózní projekty jako Její tělo nebo Manželé Stodolovi.

Číslům zhlédnutí mezi českými filmy dlouhodobě kraluje historický spektákl Jan Žižka. Jedná se však o film s mezinárodním přesahem, který je navíc dostupný v mnohem více teritoriích než další tituly. Srovnávat jej s jinými českými tituly tak úplně přesně nelze.

Úspěch Jedeme na teambuiilding

Nejúspěšnější českou novinkou je komedie Zuzany Mariankové Jedeme na teabuilding, která zaznamenala i v kinech velký úspěch. Zatímco na stříbrném plátně si film užilo téměř 280 000 diváků, dalších 1,2 milionu si film pustilo v pohodlí domova. O 200 000 zhlédnutí tak komedie překonala rekordmana minulého půl roku, Ostrov Rudolfa Havlíka. Na druhém místě je pak s obrovským odstupem 500 000 zhlédnutí debut Natálie Císařovské Její tělo. Film sledující skutečný osud skokanky do vody a pornoherečky Andrey Absolonové v kinech i přes atraktivní provokativní téma vcelku propadl, na obrazovkách byl však hitem. Na Netflixu si jej totiž pustil desetinásobek diváků, než jej zhlédl v kinech. První trojici uzavírá další z populárního komediálního žánru Matka v trapu. Rozpustilý snímek s Petrou Hřebíčkovou v hlavní roli zaznamenal na Netflixu okolo 600 000 zhlédnutí.

Shodně kolem 500 000 zhlédnutí zaznamenaly dva snímky o různých podobách lásky, které však nemohou být rozdílnější. Půl milionu diváků u obrazovek tak přilákali jak vraždící Manželé Stodolovi, tak zoufalá matka na mateřské dovolené ve filmu Jak přežít svého muže. Až za ně se zařadili dva z filmů, které se blýskli na udílení cen Český lev. Kolem 400 000 zhlédnutí zaznamenali jak Bratři, které v kinech zhlédlo okolo 120 000 diváků, tak drama Tancuj Matyldo, na které si v kinech zašlo 65 000 lidí.

Bod obnovy zklamal

Mezi pomyslné netflixovské propadáky se řadí překvapivě formálně ambiciózní Bod obnovy. Jiné sci-fi filmy a seriály se těší velké popularitě, snímek Roberta Hloze však zaznamenal pouhých 300 000 zhlédnutí. Suverénně největšími propadáky se ale stávají dva snímky starých bardů. Betlémské světlo a Tajemství a smysl života zhlédla shodně jen stovka tisíc diváků, a to i přes to, že se jedná o tituly dostupné na SVOD exkluzivně na Netflixu.

Opět tedy půlroční čísla dokazují, že úspěch v kinech neznamená úspěch na VOD a naopak. Naopak v minulém půlroce se v žebříčku TOP 10 objevilo vícero titulů dostupných na SVOD pouze exkluzivně na Netflixu.

TOP 10 CZ novinek na Netflixu

  1. Jedeme na teambuilding – 1,2 milionu zhlédnutí
  2. Její tělo – 700 000 zhlédnutí
  3. Matka v trapu – 600 000 zhlédnutí
  4. Manželé Stodolovi – 500 000 zhlédnutí
  5. Jak přežít svého muže – 500 000 zhlédnutí
  6. Tancuj Matyldo – 400 000 zhlédnutí
  7. Bratři – 400 000 zhlédnutí
  8. Grand Prix – 300 000 zhlédnutí – neexkluzivní SVOD
  9. Bod obnovy – 300 000 zhlédnutí
  10. Ženy a život – 300 000 zhlédnutí – neexkluzivní SVOD

Zdroj: Netflix / FlixPatrol

 14 294 zobrazení   2 se líbí
HBO slaví nový krimi hit. Sledovanost je nejvyšší od The Last of Us
HBO slaví nový krimi hit. Sledovanost je nejvyšší od The Last of Us
25.09.2024 15:30:00 | Filmové novinky

Minulý týden měl na streamovací platformě Max premiéru první díl komiksové gangsterky Tučňák s Colinem Farrellem v hlavní roli. Charismatický antihrdina si připisuje velký divácký úspěch. Sledovanost úvodní epizody byla nejvyšší od premiéry herního zombie hitu The Last of Us.

Hvězda Falloutu sériovou vražedkyní. Černohumorná krimi novinka má skvělý trailer
Hvězda Falloutu sériovou vražedkyní. Černohumorná krimi novinka má skvělý trailer
24.09.2024 17:00:00 | Filmové novinky

Již za několik dní se hvězda seriálu Fallout Ella Purnell objeví v černé komedii Sweetpea o proměně nenápadné mladé ženy v nebezpečnou sériovou vražedkyni. Trailer k ambiciózní minisérii slibuje kombinaci napětí, drsného humoru a překvapivých zvratů.

Netflix odhalí identitu vraha Zodiaca. Trailer slibuje unikátní nové důkazy a svědectví
Netflix odhalí identitu vraha Zodiaca. Trailer slibuje unikátní nové důkazy a svědectví
24.09.2024 16:00:00 | Filmové novinky

Netflix právě představil trailer k napínavé dokumentární sérii This is the Zodiac Speaking, která odhaluje nové důkazy a svědectví o identitě legendárního sériového vraha, jenž na konci 60. let děsil Ameriku. Jeho skutečná totožnost zůstává dodnes nevyřešenou záhadou.

Dystopický sci-fi hit Netflixu pokračuje. Odpudivá Díra vám obrátí žaludek
Dystopický sci-fi hit Netflixu pokračuje. Odpudivá Díra vám obrátí žaludek
23.09.2024 18:15:00 | Filmové novinky

Netflix ukázal plnohodnotnou upoutávku na očekávané pokračování svého nečekaného hitu Díra. Ten se stal svého času fenoménem streamovací služby, když ukázal fascinující dystopickou realitu s vězením, které by nikdo zažít nechtěl. Respektive nechtěl by být v jeho spodních patrech.