FB pixel TP pixel
Co může za propadák X-Men: Dark Phoenix? Konečně známe odpovědi © TMDB

Co může za propadák X-Men: Dark Phoenix? Konečně známe odpovědi

Poslední štace slavných mutantů pod záštitou studia 20th Century Fox se vůbec nepovedla. Kritiky jsou zdrcující a tržby doslova tragické. Web Deadline a jeho špioni v kuloárech objevili, co se tentokrát pokazilo.

Filmové novinky

Zbytečný dovětek série

Finanční specialisté odhadují, že až se sečtou kompletní tržby X-Men: Dark Phoenix, budou producenti tratit nehezkých 100-120 milionů dolarů. Dark Phoenix sice otevřel v globálním měřítku se 140 miliony, jenže to při srovnání s filmy jako X-Men: Budoucí minulost či Logan: Wolverine činí prakticky polovinu tehdejších tržeb. I nepříliš úspěšný předchozí film s podtitulem Apokalypsa utržil alespoň 166 milionů. Analytici se domnívají, že za dalším poklesem tržeb může být skutečnost, že diváci měli pocit, že se s mutantími hrdiny před odchodem k Disneymu a do Marvel Cinematic Universe již rozloučili. Ostatně týmovka Budoucí minulost spojila původní trilogii s omlazenými verzemi slavných hrdinů a westernově laděný Logan působil jako definitivní tečka a rozloučení s mutanty, jak jsme je dosud znali, když ve filmu zemřel jak Charles Xavier (Patrick Stewart), tak sám Wolverine (Hugh Jackman).

Přepisování, přetáčení a vůbec neprofesionální vývoj filmu

Podle Deadline Dark Phoenix mediálně rozhodně neprospěl jakýsi frankensteinovský přístup Foxu k tvorbě x-menovských filmů v posledních letech. Již Budoucí minulost a Apokalypsa měly být doslova šité horkou jehlou a legrace prý byla i na place, odkud měl režisér Bryan Singer doslova utíkat (pokud se zrovna dostavil) a film tak za něj často točil kameraman Newton Thomas Sigel či střihač a skladatel v jedné osobě John Ottman.

Co může za propadák X-Men: Dark Phoenix? Konečně známe odpovědi © TMDB

V případě Dark Phoenix začaly problémy již ve stadiu konceptu filmu, kdy byl film původně plánován jako dvoudílný, aby studio v pozdní fázi pre-produkce obrátilo a začalo požadovat jediný film, jenž shlukne jeden z největších komiksových eventů v historii X-Menů do dvou hodin. Scenárista a režisér Simon Kinberg, jenž měl po svých záskocích při natáčení Fantastické čtyřky a dlouholetém podílu na předchozích X-Menech najít podporu mezi herci, souhlasil s přepisem a nastartoval tak precedens, který již nedokázal zastavit.

Nesmyslné změny premiéry

Foxové totiž získali nad filmem totální kreativní kontrolu a žádost o přepsání dvou filmů do jednoho nebyl rozhodně poslední požadavek. Studio se totiž velmi obávalo testovacích projekcí, jež byly opakovaně tragické. Divákům se například v jedné z verzí nemělo vůbec líbit, že Jean Grey (Sophie Turner) zemřela. A rovněž vyjadřovali zklamání z toho, že na konci filmu nebojovali všichni X-Meni proti velké hrozbě stejně jako v předchozích filmech. Zdroje Deadline pak popírají, že by měly přetáčky filmu cokoli společného s tím, že Marvel paralelně chystal zápletkově i koncepčně podobnou Captain Marvel. Avšak co si budeme povídat, kombinace za lidi se maskujících mimozemšťanů, mocně obdařené létající hrdinky a původní konec zahrnující Jean Grey stojící proti armádě mimozemšťanů Captain Marvel vážně silně evokuje.

Problém byl prý rovněž v tom, že Foxové své poznámky dodávali až příliš pozdě, a tak se produkce filmu nedala již zásadněji pozměnit. Kinberg se navíc měl projevit jako vrchní kývač na cokoli, co studio řeklo, ačkoli to šlo proti jeho původním nápadům. Zkrátka a dobře nechtěl ohrozit své dlouholeté vztahy se studiem, pro které produkoval řadu projektů.

Co může za propadák X-Men: Dark Phoenix? Konečně známe odpovědi © TMDB

Masivní zásahy do již natočeného filmu si pak logicky vyžádaly mnohé přesuny dat premiéry, kdy se Dark Phoenix distribučně dostal až za premiéru právě Captain Marvel, čímž ztratil punc „prvního marvelovského filmu s ženskou hrdinkou v hlavní roli“ a navíc musel čelit přesycení komiksového katalogu, kdy bylo publikum dokonale vymačkáno již uvedením Captain Marvel a hlavně Avengers: Endgame.

Zmatené marketingové veletoče

Nikterak pocitu marnosti tvůrců nepomohl ani extrémně zmatený marketing, v němž jako by jednotlivé sektory Foxů vůbec nekomunikovaly. Jako příklad bohatě postačí, že dva dny po uvedení druhého traileru byl film znovu odložen z února až na červen. Nejvtipnější na tom všem je, že podle informací Deadline v té době opravdu panoval v kancelářích Foxu totální zmatek, neboť se již naplno měnila struktura společnosti při slučování s Disneym.

Marketéři se měli měnit doslova ze dne na den a jednotlivá oddělení si neměla vůbec předávat informace. Častokrát se tak stalo, že lidé pracovali se zastaralými údaji (například datem premiéry), případně se na schůzce setkali s úplně jiným týmem než o pár týdnů dříve. Interní zdroj měl Deadline sdělit, že marketingové oddělení dokonce ani jednou nezmínilo konkurenci animáku Tajný život mazlíčku 2. Jiný zdroj se pak nezdráhal označit vizuální materiály Dark Phoenix za tragické, neboť udělaly ze Sophie Turner vzhledově neatraktivní zombie.

Co může za propadák X-Men: Dark Phoenix? Konečně známe odpovědi © TMDB

A ačkoli se častokrát spekulovalo o tom, že Disney bojoval za to, aby Dark Phoenix nebyla uvedena do kin, opak je prý pravdou. Disney se měl aktivně snažit film prodat publiku skrze své televizní sítě. Avšak pracoval s filmem, jenž jednak nezapadal do Disneyho konceptu a rovněž si nesl samé negativní konotace. V zásadě se tak Disneymu a Foxu nepovedlo zopakovat to, co předvedlo konkurenční Sony s Venomem. Ten sice získal rovněž mizerné reakce a dlouhodobě se mluvilo o nepodařenosti filmu s Tomem Hardym v hlavní roli (i sami herci film před uvedením sestřelovali). Jenže marketing lákal na zábavnou a nekorektní jízdu a dobré datum premiéry mimo silnou konkurenci pomohlo film pevně zasadit na diváckou mapu.

Co bude dál?

Foxové se tak s X-Meny rozloučili značně rozpačitě jako studio, které sérii, jež nastartovala boom moderních komiksových filmů, doslova vydojilo a dovedlo do bodu krajního diváckého nezájmu. Je nyní na Marvelu a jeho lodivodovi Kevinu Feigem, aby tuhle káru znovu roztlačil. Při pohledu na nejnovější inkarnaci Spider-Mana, jíž Disney obrodil po zoufalé The Amazing Spider-Man sérii se však dá tušit, že X-Meni v řadách MCU načerpají ztracené síly a povstanou... jako onen bájný fénix.

 1 168 zobrazení   18 se líbí
Netflix koupil adaptaci herní pecky The Division s Jakem Gyllenhaalem
Netflix koupil adaptaci herní pecky The Division s Jakem Gyllenhaalem
11.06.2019 16:00:00 | Filmové novinky

Netflixu se podařilo získat distribuční práva k adaptaci videohry s názvem Tom Clancy’s The Division. Film podle hry společnosti Ubisoft bude režírovat David Leitch (John Wick) a zahrají si v něm hollywoodské hvězdy Jessica Chastain a Jake Gyllenhaal.

První pohled na seriál Loki naznačuje, že bůh lsti se vydá do minulosti
První pohled na seriál Loki naznačuje, že bůh lsti se vydá do minulosti
10.06.2019 17:00:00 | Filmové novinky

Oficiální fotografie z Walt Disney Company's Investor Day ukazuje nejen logo chystané série Loki, ale i první záběr/art ze seriálu Disney+, který se bude točit primárně okolo Thorova lstivého bratra a zřejmě zamíří do roku 1975.

Komiksový seriál Swamp Thing skončí první sérií navzdory skvělým recenzím
Komiksový seriál Swamp Thing skončí první sérií navzdory skvělým recenzím
10.06.2019 15:00:00 | Filmové novinky

Po odvysílání první epizody zrušila streamovací služba DC Universe navzdory velmi kladným hodnocením seriál Swamp Thing. Ostatní původní projekty DCU jsou však prozatím v bezpečí.

Karetní legenda Magic: The Gathering dostane seriál od tvůrců Avengers
Karetní legenda Magic: The Gathering dostane seriál od tvůrců Avengers
10.06.2019 12:00:00 | Filmové novinky

Bratrské duo Russových, proslavené svou spoluprací se studiem Marvel, pro které zrežírovalo čtyři superhrdinské velkofilmy včetně Avengers: Endgame, se nyní spojilo s Netflixem na přípravě animované adaptace oblíbené karetní hry Magic: The Gathering.