FB pixel TP pixel
Devadesátková Mumie nepatří ani po 20 letech mezi dobrodružné vykopávky © TMDB

Devadesátková Mumie nepatří ani po 20 letech mezi dobrodružné vykopávky

Vítejte v roce 1999. Digitální efekty se pořád ještě rozkoukávají, herecká kariéra Brendana Frasera je na vzestupu a do kin právě 7. května vstupuje filmová Mumie, o které si dnešní Tom Cruise může nechat jenom zdát.

Tipy na film 7. 5. 2019 12:00 | Tipy na film

Indiana Jones a prokletí neděsivé mumie

Devadesátková Mumie nepatří ani po 20 letech mezi dobrodružné vykopávky © TMDB

Abychom ale k onomu předloňskému remaku s Tomem Cruisem v hlavní roli nebyli úplně nefér, nápad udělat z původně hororové Mumie dobrodružný blockbuster ve stylu Indiany Jonese se před dvaceti lety mohl zdát podobně bizarní jako nedávná snaha založit na ní rádoby-superhrdinský sdílený vesmír. A to obzvlášť když původní klasiku z roku 1932 chtěly na začátku 90. let adaptovat takové hororové ikony jako tvůrce Hellraisera Clive Barker nebo praotec filmového zombie žánru George Romero. Americký režisér Stephen Sommers, u kterého celý projekt nakonec skončil, ale přitom správně odhadl, že sápající se umrlec omotaný v toaletním papíře už dnes kdo ví jak strašidelný není a vedle hororu tak bude třeba se opřít i o jiné žánry.

To ale zároveň neznamená, že by devadesátková Mumie neměla své hororové momenty. Pravda, není jich sice tolik, v kontrastu se zbytkem děje ale zase vyniknou o to víc a filmu zároveň dodají určitou váhu a naléhavost. Jinak se ale zbytek snímku opravdu nese spíše ve stylu Spielbergova Indiany Jonese, což ale přitom k jejímu zasazení do třicátých let minulého století tak nějak sedí a skvěle tím podtrhuje nejen jeho dobrodružnou atmosféru, ale i řadu precizně vygradovaných komediálních momentů těžících zejména ze situačního humoru a interakce hlavních postav.

Sehraní sympaťáci na dobrodružné výpravě

Devadesátková Mumie nepatří ani po 20 letech mezi dobrodružné vykopávky © TMDB

A konkrétně zdejší ústřední herecké trio je zcela jistě tím nejsilnějším článkem celé Mumie. Zatímco Brendan Fraser tu exceluje jako Rick O'Connell, švihák s prořízlou pusou ve stylu Hana Sola nebo hrdinů Errola Flynna, přičemž mu film dodává i jistou dávku sympatické zranitelnosti, indiana-jonesovské zapálení pro archeologii tu naopak přebírá roztomile nevinná a naivní Evelyn v podání Rachel Weisz. Hlavní trojici pak uzavírá John Hannah jako Evelynin bratr Jonathan, který si na celé expedici za hledáním prastaré egyptské hrobky snaží jenom namastit kapsu.

Všichni tři se pak, ještě po boku testosteronem napěchovaných amerických kovbojů (své zasazení do 30. let Mumie vtipně využívá i k pomrkávání na nejrůznější kulturní a společenské stereotypy), vydávají do bájného města Hamunaptra, kde brzy – v pravděpodobně záměrném odkazu na hororovou klasiku Evil Dead Sama Raimiho – dojde omylem po čtení z Knihy mrtvých k oživení mumifikovaného kněze Imhotepa (Arnold Vosloo), který má ve světě živých své vlastní nevyřízené účty.

Nestárnoucí staromilská podívaná

Devadesátková Mumie nepatří ani po 20 letech mezi dobrodružné vykopávky © TMDB

Z hlediska digitálních efektů si Mumie možná nezadá třeba se Skrytou hrozbou nebo Matrixem ze stejného roku, její využití CGI je ale ještě relativně sporadické a ani dnes vyloženě neruší – obzvlášť když zbytek filmu odsýpá jako dobře namazaný stroj, který prakticky nemá jediné hluché místo. Mumie je prostě krásný příklad hollywoodského blockbusteru z doby, kdy se filmy ještě nestačily uměle nadýmat přehršlem digitálních akčních scén nebo snahou budovat rozšířená univerza a ve výsledku ho tak táhne jenom starý dobrý zajímavý příběh a sympatické postavy, které tu navíc mají i nějaký ten skutečný vývoj. A když si k tomu všemu navíc přidáte ještě i parádní soundtrack od Jerryho Goldsmithe, Mumie ani po dvaceti letech jakoby skoro vůbec nezestárla.

Po velkém finančním i kritickém úspěchu si Mumie vysloužila dvě pokračování a hned pět spin-offů s Králem Škorpionem (první v hlavní roli s Rockem, další už bez něj), přičemž o pár let později dostal Sommers na hraní i další licencovaná monstra Universal Pictures pro jeho filmový kočkopsí dort Van Helsing s Hughem Jackmanem. Upřímně ale spíš než kterýkoliv z těchto filmů, nebo nedej bože onu předloňskou komiksovou Mumii, si radši běžte pustit nějakou tu novinku s Brendanem Fraserem (jako například seriály Doom Patrol či Trust), který po několika letech těžkých osobních problémů začal zase ve velkém hrát a my bychom mu to nemohli přát víc.

© TMDB

Mumie (1999)

The Mummy | USA | 1999 | Dobrodružné filmy | Hledání pokladu

Neotvírejte hrobky starých egyptských vládců, mohlo by se vám to vymstít. Mohl by o tom vyprávět dobrodruh O'Connell, který se připlete do zničujícího úřadování oživlé egyptské mumie.

 71 %
Filmtoro
Filmtoro
Verdikt

V době premiéry vykrádačka Indiana Jonese. Dnes již dobrodružná klasika s frajerským Brendanem Fraserem a krásnou Rachel Weisz.

Sledovat Online na Amazon Prime Video  Amazon Prime Video | od 8. 3. 2024
Sledovat Online na Google Play  Google Play | od 8. 3. 2023
Sledovat Online na iTunes  iTunes | od 4. 12. 2022
Sledovat Online na O2TV  O2TV | české titulky | český dabing | od 1. 3. 2024
 258 zobrazení   78 se líbí
Filmtoro
Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Zimohrad špatně
Hra o trůny: 50+1 věc, které byly na Bitvě o Zimohrad špatně
02.05.2019 12:00:00 | Tipy na film

Poslední dny ukazují, že 3. díl Hry o trůny rozdělil fanoušky na ty, kteří si jen chtěli užít bitvu a CGI draky, a na ty, kteří seriál sledují od prvního dílu, možná četli i knihy a vůbec nechápou, proč byla celá bitva prošpikovaná tolika nesmysly. Kolika přesně? Nebyl žádný problém najít jich 51.

Všechny odkazy a pomrknutí, které jsme našli v Avengers: Endgame
Všechny odkazy a pomrknutí, které jsme našli v Avengers: Endgame
02.05.2019 | Tipy na film

Jako každý film od Marvelu, i Avengers: Endgame je prošpikovaný tunou odkazů na komiksy, jiné filmy a plnotučnou historii svých akčních postaviček. Pokusili jsme se film rozebrat na šroubky a dát dohromady všechny jemné detaily, kterých jste si v kině možná nevšimli.

5 romantických novinek (nejen) na prvomájový večer
5 romantických novinek (nejen) na prvomájový večer
01.05.2019 | Tipy na film

Až si 1. května odbudete povinný polibek pod rozkvetlou třešní a možná i procházku parkem, co se takhle k večeru usadit před obrazovku a dopřát si trochu filmové romantiky. S našimi tipy rozhodně chybu neuděláte.

Pojďme si rozebrat největší WTF momenty Avengers: Endgame
Pojďme si rozebrat největší WTF momenty Avengers: Endgame
28.04.2019 | Tipy na film

Avengers: Endgame je bez diskuze spektákl, který plní sny mnoha fanoušků a minimálně při prvním zhlédnutí dokáže strhnout svou velkolepostí, emocionálními momenty i cestováním do superhrdisnké minulosti. Ačkoli se nám ale film líbil, existuje řada momentů, nad nimiž zůstává rozum stát.