FB pixel TP pixel
Divácký hit Šarlatán bude za Česko bojovat o letošního Oscara © TMDB

Divácký hit Šarlatán bude za Česko bojovat o letošního Oscara

Česká filmová a televizní akademie vybrala snímek, který se bude v letošním roce ucházet o slavného Oscara. Z 10 nominovaných snímků byl nakonec vybrán Šarlatán polské režisérky Agnieszky Holland. Ten se však ještě musí prosadit do nominací samotných amerických Akademiků.

České novinky

Příběh Šarlatána je inspirován skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška, na kterého se v průběhu několika desetiletí obracely s prosbou o pomoc tisíce lidí ze všech společenských vrstev včetně nejvýznamnějších osobností politického i kulturního života. Film měl letos premiéru na 70. ročníku Berlinale, odkud docházel s pozitivními hodnoceními recenzentů. Rovněž je letos mezi kandidáty na Evropské filmové ceny (spolu s Nabarveným ptáčetem Václava Marhoula) a nedávno získal v srbském Palić cenu za nejlepší režii. Nominace za Českou republiku však ještě neznamená i samotnou nominaci na Oscara. Tu má na starost americká Akademie (AMPAS). Pokud by se Šarlatán dostal do úzkého výběru nominovaných, účastnil by se odloženého ceremoniálu, jenž se bude příští rok konat netradičně 25. dubna.

 226 zobrazení   9 se líbí
KVIFF od 18.11. a bez onlinu? Zkornatělá organizace asi žije mimo realitu
KVIFF od 18.11. a bez onlinu? Zkornatělá organizace asi žije mimo realitu
11.10.2020 17:00:00 | České novinky

Tradiční podoba MFF v Karlových Varech se letos kvůli koronaviru nekonala a místo ní jsme se v létě dočkali přehlídky Tady Vary. Nyní se chystá 54 1/2. ročník karlovarského festivalu a člověk má dojem, že organizátoři žijí na jiné planetě než zbytek světa. Chtějí totiž festival pořádat fyzicky.

Podle české videohry Kingdom Come: Deliverance vznikne film či seriál!
Podle české videohry Kingdom Come: Deliverance vznikne film či seriál!
09.10.2020 9:00:00 | České novinky

Veleúspěšná počítačová hra Kingdom Come: Deliverance od společnosti Warhorse se dočká hrané adaptace. Práva na zfilmování koupil bývalý šéf mezinárodní produkce Netflixu a vše je zatím ve stádiu příprav.

Hitovka Ženy v běhu a dalších 11 českých filmů dorazilo nově na Netflix!
Hitovka Ženy v běhu a dalších 11 českých filmů dorazilo nově na Netflix!
08.10.2020 | České novinky

Spolupráce Netflixu a distribuční společnosti Bontonfilm utěšeně pokračuje, a díky tomu roste i počet českých filmů na Netflixu. Aktuálně je nabídka světového streamera bohatší hned o 12 českých snímků, z nichž se povětšinou jedná o divácké kinohity. A u některých si ani nebudete chtít vypíchnout oči hrůzou.

Dokumentární megahit V síti je konečně online? Tak to je pohoda!
Dokumentární megahit V síti je konečně online? Tak to je pohoda!
04.10.2020 13:00:00 | České novinky

Největší filmový hit posledních měsíců zamířil konečně na streamovací služby. Pokud jste dokument V síti minuli v kině, máte ideální možnost doplnit si vzdělání ohledně zneužívání dětí na internetu.