FB pixel TP pixel
KVIFF od 18.11. a bez onlinu? Zkornatělá organizace asi žije mimo realitu © TMDB

KVIFF od 18.11. a bez onlinu? Zkornatělá organizace asi žije mimo realitu

Tradiční podoba MFF v Karlových Varech se letos kvůli koronaviru nekonala a místo ní jsme se v létě dočkali přehlídky Tady Vary. Nyní se chystá 54 1/2. ročník karlovarského festivalu a člověk má dojem, že organizátoři žijí na jiné planetě než zbytek světa. Chtějí totiž festival pořádat fyzicky.

České novinky

Že nejsou organizátoři filmové festivalu v Karlových Varech zrovna flexibilní, to ví každý, kdo si chodí v prvním červencovém týdnu pravidelně stoupnout v 5 ráno před pokladny kin u budovy Thermalu. Nicméně pandemie koronaviru staromódnost KVIFFu odhaluje naplno. Přehlídka Tady Vary, která proběhla v červenci namísto 55: ročníku festivalu, alespoň nabídla možnost sledovat festivalové filmy napříč kiny v celé republice. Přijít však v druhém říjnovém týdnu, kdy bylo jasně patrné, že dojde alespoň k částečnému lockdownu, s oznámením, že se od 18. do 21. listopadu uskuteční 54 1/2. ročník festivalové přehlídky přímo ve Varech, na to musíte mít jako organizátor buď odvahy na rozdávání, anebo žít aktuálně na jiné planetě a hlavně v jiném státě.

Jestli totiž někomu a něčemu současná situace ohledně šíření viru COVID-19 nepřeje, jsou to kinaři a hromadné akce. Ostatně promítání v kinech jsou nyní minimálně na 14 dní přerušena a už v nastávajícím týdnu se očekávají další zpřísnění podmínek volného pohybu. Vzhledem k neustále rostoucím číslům nakažených je ovšem jasné, že za 14 dní se situace rozhodně neuklidní natolik, aby se provoz kin vrátil k letnímu relativnímu normálu a už vůbec ne, aby se mohly pořádat hromadné akce pro stovky či tisíce lidí. Proto se předpoklad organizátorů karlovarského festivalu musí každému logicky smýšlejícímu jedinci jako čiré bláznovství či šokující naivita. Obzvlášť když samotná tisková zpráva oznamuje, že festival počítá s omezením diváků v sále a pravidelnou dezinfekcí. Ano, v době, kdy je přes 8 tisíc nakažených denně a v době, kdy bylo zřejmé, že vládní opatření půjdou po letních měsících opět do extrému v podobě částečného lockdownu země.

KVIFF od 18.11. a bez onlinu? Zkornatělá organizace asi žije mimo realitu © TMDB

Jednání KVIFF posledních měsíců mi silně připomíná zkornatělost státní správy a vládní fungování obecně, kdy se namísto vymýšlení plánů, budování interních systémů a příprav všichni spokojili s představou, že už se na podzim nic hrozného stát nemůže. A pokud ano, zase se to postaru nějak zvládne. KVIFF měl - stejně jako jiné světové či tuzemské festivaly - možnost se alternativně připravit na online variantu, která by slíbených 30 filmů (včetně zrestaurovaného Kočáru do Vídně) zprostředkovala divákům v bezpečí domova. A mohla by klidně fungovat i s doprovodným programem, jako v případě projekcí Moje kino LIVE. Jenže to by se někdo musel snažit.

KVIFFu a jeho představitelům se ale asi nechtělo, a tak se nyní dozvídáme úsměvné důvody listopadového půlfestivalu, jehož fyzická existence je hájena slovy "není nezbytné ani v této době rezignovat na kulturní život". To vskutku není. Ale víte, co by bylo krásnější, než mít konečně možnost kupování vstupenek online přes GoOut? Vidět samotné filmy v prostředí, u kterého se nebudou muset diváci a jejich blízcí obávat, že skončí v karanténě a v horším případě na nejbližší JIPce. Na kulturní život se rezignovat nemusí, i ten by však měl být schopný přizpůsobit se době. Jenže zatímco zahraniční festivaly to pochopily a již nyní anoncují, že i další ročník proběhne na sítích (například festival South by Southwest), mezi filmovými producenty se mluví o aktuálních opatřeních na natáčecích placech jako o novém standardu na několik let. Tuzemský KVIFF se švejkovsky s rouškou pod nosem tváří, že filmový svět nevyletěl z kolejí a nemíří do propasti. PROBERTE SE!

 240 zobrazení   3 se líbí
Podle české videohry Kingdom Come: Deliverance vznikne film či seriál!
Podle české videohry Kingdom Come: Deliverance vznikne film či seriál!
09.10.2020 9:00:00 | České novinky

Veleúspěšná počítačová hra Kingdom Come: Deliverance od společnosti Warhorse se dočká hrané adaptace. Práva na zfilmování koupil bývalý šéf mezinárodní produkce Netflixu a vše je zatím ve stádiu příprav.

Hitovka Ženy v běhu a dalších 11 českých filmů dorazilo nově na Netflix!
Hitovka Ženy v běhu a dalších 11 českých filmů dorazilo nově na Netflix!
08.10.2020 | České novinky

Spolupráce Netflixu a distribuční společnosti Bontonfilm utěšeně pokračuje, a díky tomu roste i počet českých filmů na Netflixu. Aktuálně je nabídka světového streamera bohatší hned o 12 českých snímků, z nichž se povětšinou jedná o divácké kinohity. A u některých si ani nebudete chtít vypíchnout oči hrůzou.

Dokumentární megahit V síti je konečně online? Tak to je pohoda!
Dokumentární megahit V síti je konečně online? Tak to je pohoda!
04.10.2020 13:00:00 | České novinky

Největší filmový hit posledních měsíců zamířil konečně na streamovací služby. Pokud jste dokument V síti minuli v kině, máte ideální možnost doplnit si vzdělání ohledně zneužívání dětí na internetu.

Kino (zase) žije! Pandemické filmové online projekce se od října vrátí
Kino (zase) žije! Pandemické filmové online projekce se od října vrátí
28.09.2020 9:00:00 | České novinky

Vzhledem k neutěšené pandemické situaci, kdy se dají v následujících týdnech čekat další a další omezení pohybu a shlukování ve veřejných prostorech, bude od října obnoven projekt Moje Kino Live, který na jaře pomáhal zajistit kinařům příjmy ze vstupenek pomocí online streamů.