FB pixel TP pixel
Velké změny u Duny! Druhým filmem nic neskončí, nový plán je ambiciózní © Warner Bros.

Velké změny u Duny! Druhým filmem nic neskončí, nový plán je ambiciózní

Ačkoli se letos v listopadu dočkáme zakončení původní knihy Duna spisovatele Franka Herberta, režisér Denis Villeneuve potvrdil, že alespoň v jeho hlavě rozhodně nepůjde o konec ságy Paula Atreida. Velkolepé plány má ostatně i HBO.

Filmové novinky

Doposud se o tom pouze spekulovalo, ale magazín Deadline nyní potvrdil, že druhá Duna nebude posledním dílem série. Režisér Denis Villeuneuve hodlá v příběhu Paula Atreida pokračovat i za hranicí první knihy Franka Herberta a jak již mnohokrát v minulosti naznačil, jeho příběh zakončí adaptací knihy Spasitel Duny, v níž se Paul stává v podstatě božskou bytostí a neomezeným vládcem světa. Nic ale netrvá věčně a i vůdce Fremenů může potkat pád z piedestalu.

Spasitel Duny

Třetí film není sice schválený studiem Warner Bros., pakliže však nepůjde v kinech o komerčně neúspěšný projekt (což se nepředpokládá), je jasné, že Duna bude mít dveře i nadále otevřené. Scénář by pak znovu napsal Villeneuve spolu se scenáristou Jonem Spaihtsem, přičemž cílem by bylo definitivně uzavřít linie Paula jakožto hlavního hrdiny původní knihy. Pakliže by vznikly jakékoli další adaptace Herbertových knih, ty už by se soustředily na další generaci. Ostatně HBO již zahájilo natáčení seriálové Duny, která se měla natáčet dokonce v Česku, kvůli problémům s pobídkami ale ze zdejšího natáčení sešlo. Ta má na Villeneuveovu sérii přímo navazovat nejen dějem, ale i vizuálem, což před několika měsíci vedlo ke kreativním rozporům s tvůrci, kteří si – podle dostupných informací – šly mnohem více vlastní cestou.

Filmová adaptace Spasitele Duny sice bude první svého druhu, neboť David Lynch zpracoval pouze první Herbertovu knížku, nicméně televizní diváci si velmi dobře pamatují minisérii Děti Duny, která příběh přivedla alespoň na malé obrazovky a mnohým poprvé představila Jamese McAvoye a samozřejmě památný soundtrack od tehdy prakticky neznámého Briana Tylera.

Zdroj: Collider

Kazma odhalil filmovou One Man Show. Falešným trailerem naštval Spáčilovou
Kazma odhalil filmovou One Man Show. Falešným trailerem naštval Spáčilovou
04.07.2023 16:30:00 | Filmové novinky

Kazma konečně odhalil dlouho očekávanou filmovou verzi svojí oblíbené One Man Show a nebyl by to tenhle vtipálek, aby si z diváků a filmových kritiků trochu nevystřelil. Původně totiž lákal na film o nacistech.

Čeští filmaři přišli o natáčení se Schwarzeneggerem i Dunu. Obrat průmyslu ale trhá rekordy
Čeští filmaři přišli o natáčení se Schwarzeneggerem i Dunu. Obrat průmyslu ale trhá rekordy
03.07.2023 16:00:00 | Filmové novinky

I když měl audiovizuální průmysl v Česku loni rekordní obrat, podle producentů hrozí krize. Kvůli pozastaveným pobídkám se k nám nakonec nepodívá Arnold Schwarzenegger, ani štáb seriálové Duny.

Vřískot 6 míří překvapivě na Netflix. Streamer odhalil další filmové hity na červenec
Vřískot 6 míří překvapivě na Netflix. Streamer odhalil další filmové hity na červenec
03.07.2023 15:45:00 | Filmové novinky

Netflix chystá na červenec nejen své původní filmy a seriály, ale samozřejmě uvede i řadu zakoupených titulů od konkurence. Nové přírůstky tak dostanou nejen fanoušci hororů či superhrdinů, ale i fandové Tomáše Magnuska.

Proč Indyho syn není v novém filmu? Režisér vysvětlil nejsmutnější scénu
Proč Indyho syn není v novém filmu? Režisér vysvětlil nejsmutnější scénu
02.07.2023 16:45:00 | Filmové novinky

Režisér James Mangold se konečně vyjádřil k tomu, proč se v novém filmu o Indiana Jonesovi neobjevuje jeho syn Mutt. Filmové vysvětlení absence Jonesova potomka je bez diskuze nejdojemnějším momentem celého filmu.