FB pixel TP pixel
Potter už netáhne. Fantastická zvířata 4 jsou ohrožena nejen kvůli tržbám © Warner Bros.

Potter už netáhne. Fantastická zvířata 4 jsou ohrožena nejen kvůli tržbám

Od premiéry třetího dílu kouzelnického dobrodružství Fantastická zvířata uplynuly téměř dva týdny. Ze zveřejněných kinotržeb je jasné, že se Brumbálovým tajemstvím oproti svým předchůdcům v temných sálech příliš nedaří. Jaké jsou důvody slabší návštěvnosti a vznikne vůbec čtvrtý díl?

26. 4. 2022 10:40 | Filmové novinky

Když v roce 2011 skončila hyperúspěšná filmová série Harry Potter, producenti z Warner Bros. a autorka předlohy J.K. Rowling se rozhodli potěšit fanoušky i své peněženky a nabídnout jim další příběhy z bohatého kouzelnického světa. Nová série Fantastická zvířata s Eddiem Redmaynem v hlavní roli vzala světová kina útokem a došla si pro krásných 814 milionů dolarů. Druhý díl již mírně propadl, ale stále dosáhl na lukrativních 654 milionů. Bohužel pro Warnery, třetí díl s podtitulem Brumbálova tajemství úspěch svých předchůdců nezopakuje. Po deseti dnech v kinech totiž přepočítává globálních 280 milionů dolarů, což jsou oproti prvnímu dílu poloviční čísla. Jaké jsou příčiny zjevného neúspěchu?

Jedním z důvodů může být samozřejmě covid. První dva díly startovaly ještě v předpandemických časech a s určitým úbytkem diváků tak šlo počítat. K tomu můžeme připočíst i vzrůstající nelibost části fanoušků vůči J.K. Rowlingové a jejím útokům na trans komunitu. Také připomeňme, že ve filmu účinkuje Ezra Miller, který v poslední době neustále žehlí nepříjemné skandály, zvláště jeho dvě zatčení na Havaji kvůli napadení a výtržnostem byly mediálně zhusta propírány. Zapomínat bychom také neměli na vykopnutí Johnnyho Deppa a jeho nahrazení Madsem Mikkelsenem, z čehož měla část fanoušků trpko v ústech. No, a sestupná kvalita trilogie, v níž je pro diváka těžké se napojit na postavy a podlehnout obývanému světu, asi mnoho nových diváků také nepřidá. Výše uvedené důvody poměrně jasně naznačují, že šance, že vznikne čtvrtý díl, je v tuto chvíli poměrně nízká. Mediální skandály by Warneři asi unesli, finančně ztrátový projekt už je ale v hollywoodu neodpustitelný. Obzvlášť když i před premiérou zněly od insiderů hlasy, že studio bude tržby velmi bedlivě sledovat před tím, než další potenciální díl schválí. Zdá se, že miliardy utržené z merchandisingu někdy nejsou všechno.

Zdroj: Bleeding Cool

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Netflix zrušil fantasy pokračování s Willem Smithem. Fackování za to nemůže
Netflix zrušil fantasy pokračování s Willem Smithem. Fackování za to nemůže
25.04.2022 12:00:00 | Filmové novinky

Když měl před pěti lety na Netflixu premiéru atraktivní fantasy thriller Bright s Willem Smithem v hlavní roli, pokračování vypadlo jako jistá záležitost. Nyní Netflix oznámil, že dává od projektu ruce pryč.

Boží sci-fi seriál Netflixu láká na 3. řadu v extrémním traileru
Boží sci-fi seriál Netflixu láká na 3. řadu v extrémním traileru
19.04.2022 12:00:00 | Filmové novinky

Povídková sci-fi Love, Death, Robots míří do třetího dějství a Netflix láká na novou řadu nápaditým trailerem, který vám udělá průřez předchozími částmi a ještě se pasuje mezi nejcennější díla streamovacího obra. Zaslouženě.

Na Netflix míří Klaun zabiják. Podívejte se na mrazivý trailer
Na Netflix míří Klaun zabiják. Podívejte se na mrazivý trailer
19.04.2022 9:00:00 | Filmové novinky

Na Oscara nominovaný dokumentarista a režisér Joe Berlinger bude po úspěšné sérii zkoumající sériového vraha Teda Bundyho vyšetřovat případ dalšího nechvalně proslulého zabijáka.

První trailer Thora 4 ukazuje hubnutí, olympské bohy i ženského Thora
První trailer Thora 4 ukazuje hubnutí, olympské bohy i ženského Thora
18.04.2022 19:00:00 | Filmové novinky

Marvel konečně vypustil trailer na již čtvrté sólové dobrodružství severského boha hromu. Thor: Láska jako hrom slibuje jízdu podobnou Ragnaroku plnou mnoha návratů i příchodu dalších bohů do rozrůstajícího se multivesmíru MCU.