FB pixel TP pixel
Největší akčňák roku upravil herce umělou inteligencí. Nikdy byste to nepoznali © Warner Bros.

Největší akčňák roku upravil herce umělou inteligencí. Nikdy byste to nepoznali

Režisér George Miller se při tvorbě akční novinky Furiosa: Sága Šíleného Maxe rozhodl k inovativnímu, ale kontroverznímu kroku. Využil umělou inteligenci k dokonalému propojení tváří hereček Alyly Browne a Anyi Taylor-Joy, které ztvárnily Furiosu v různých obdobích.

Filmové novinky

Přestože novinka George Millera Furiosa: Sága Šíleného Maxe je z hlediska tržeb z kin propadákem, divácké a kritické ohlasy jsou převážně nadšené. Snímek je mimo jiné chválen za velkolepý vizuál, a jak představitelka hlavní role Anya Taylor-Joy během svého vystoupení v The Kelly Clarkson Show prozradila, Miller k dosažení co nejhladšího vyprávění ve filmu aktivně využíval nástroje AI. Režisér chtěl, aby diváci nepoznali rozdíl mezi mladší a starší verzí Furiosy, což vyžadovalo složitou práci s vizuálními efekty. Anya Taylor-Joy se vyjádřila, že proto musela na dva dny podstoupit zvláštní procedury: „Byly to ty nejšílenější věci, které si dokážete představit. A pak smíchali naše obličeje dohromady,“ popsala natáčení, aniž by však prozradila detaily.

Díky umělé inteligenci se na začátku filmu mísí její tvář s tváří mladé verze Furiosy v podání Alyly Browne zhruba v poměru 35 ku 65 procentům. Postupně se tento poměr mění a v pozdější fázi, kdy je film připraven na úplný skok mezi nimi, je to zhruba 80 % Taylor-Joy a 20 % Browne. „Je to šílené,“ komentovala herečka výsledek. Přestože použití umělé inteligence v pátém díle ságy dopadlo skvěle, jde o kontroverzní téma. Sama Taylor-Joy upozorňuje, že se jedná o silný nástroj, který je třeba používat s rozvahou a se souhlasem všech zúčastněných.

Herečka zmínila i stávku v roce 2023, která se v tomto odvětví odehrála právě kvůli obavám z nekontrolovatelného využití AI. „Existuje důvod, proč náš průmysl stávkoval. Je to něco děsivého, a myslím si, že pokud to chcete použít, musíte být upřímní a vždycky k tomu mít souhlas,“ dodala Taylor-Joy. Furiosa je jen jedním z mnoha příkladů, jak AI může změnit filmový průmysl, a další filmy, jako například chystaný Here od technologického průkopníka Roberta Zemeckise, budou v tomto trendu pokračovat. Tom Hanks a Robin Wright ve filmu díky AI totiž výrazně zestárnou.

Zdroj: Movieweb

Historický hit Novy končí. Zlatou labuť nahradí detektivka s Donutilem
Historický hit Novy končí. Zlatou labuť nahradí detektivka s Donutilem
28.05.2024 17:30:00 | Filmové novinky

TV Nova a streamovací platforma Voyo se pomalu loučí s jedním ze svých největších hitů posledních let. Populární historické drama Zlatá labuť završí již 6. června svou pouť televizními obrazovky po třech vydařených řadách.

Netflix brzy smaže 3 vlastní filmy a seriály. Letos jich odstranil už devatenáct
Netflix brzy smaže 3 vlastní filmy a seriály. Letos jich odstranil už devatenáct
28.05.2024 15:20:00 | Filmové novinky

Netflix pravidelně odstraňuje ze své nabídky tituly, na které mu vyprší licence poskytnuté třetími stranami. Čas od času mu však vyprší práva i na tituly ze sekce Netflix Originals. Tedy na filmy a seriály, které mají cejch samotného Netflixu a jsou považované za jeho vlastní projekty. I na ty ale občas práva vyprší.

Mission: Impossible 8 v problémech. Nehoda ponorky, zoufající Cruise a rozpočet v extrému
Mission: Impossible 8 v problémech. Nehoda ponorky, zoufající Cruise a rozpočet v extrému
28.05.2024 14:13:00 | Filmové novinky

Toma Cruise a studio Paramount smůla neopouští. Po problémech s rozpočtem u poslední části série Mission: Impossible - Odplata se potýká s vážnými problémy i natáčení osmého dílu. Plánovaná premiéra je ohrožena kvůli technickým komplikacím s ponorkou a na place vládne dusná atmosféra.

Nejúspěšnější kriminálka Netflixu se vrací. Nový trailer slibuje nejnebezpečnější případ
Nejúspěšnější kriminálka Netflixu se vrací. Nový trailer slibuje nejnebezpečnější případ
27.05.2024 19:00:00 | Filmové novinky

Pokud jste si oblíbili detektiva Benoita Blanca v podání Daniela Craiga, máme pro vás skvělé zprávy. Série Na nože totiž bude pokračovat a konečně došlo na první, výhradně potvrzovací upoutávku. Ta slibuje nejnebezpečnější případ s morbidním nádechem.