FB pixel TP pixel
Černý Harry, Ron či Hermiona? Nový Harry Potter hledá herce s talentem nehledě na barvu kůže © Warner Bros.

Černý Harry, Ron či Hermiona? Nový Harry Potter hledá herce s talentem nehledě na barvu kůže

Společnost HBO začala oficiálně hledat mladé herce pro nový seriál o Harry Potterovi. A protože půjde o novou a moderní adaptaci knih J. K. Rowlingové, nehledí se nutně na popisy postav v předloze. Klíčový je pro HBO talent, nikoli rasa, barva kůže či sexuální orientace.

Filmové novinky 10. 9. 2024 19:10 | Filmové novinky

HBO nehodlá brát ohledy na diváky, kteří mají problém s tím, že původně knižní postava vypadá na obrazovce jinak, než bylo popsáno. A už vůbec nehodlá řešit sexuální orientaci, genderovou identitu, postižení nebo etnickou příslušnost herců, které vybere pro role v novém seriálu o Harry Potterovi. Vyplývá to z poznámek pro zahájený castingu pro klíčové postavy očekávaného projektu, který překlopí knihy J. K. Rowlingové do nové podoby, která by měla setrvat na obrazovkách prakticky celou dekádu.

Casting, který si neklade limity

Otevřený casting byl oficiálně zahájen pro děti ve Velké Británii a Irsku v pondělí 10. září s tím, že jeho součástí jsou hlavní tři role v novém seriálu - tedy Harry, Ron a Hermiona. Popis castingových materiálů požaduje, aby dětem, které se obsazování účastní, bylo v dubnu 2025 mezi 9 a 11 lety. Připomeňme, že Daniel Radcliffe měl v čase obsazení do role 11 let, Emma Watson a Rupert Grint 10 a 12 let. Některým divákům se ale nebude líbit, že casting hlavních rolí si očividně neklade žádná omezení a doslova říká, že „Jsme věrní inkluzivnímu a diverzivnímu obsazování. Pro každou roli hlaste kvalifikované herce bez ohledu na etnicitu, pohlaví, postižení, rasu, sexuální orientaci, genderovou identitu, nebo jakoukoli jinou podstatu chráněnou zákonem, pokud není jasně řečeno jinak.“

Podobný přístup v obsazování jedné z hlavních rolí není pro sérii úplně nový. V divadelní hře Harry Potter a Prokleté dítě byla jako Hermiona obsazena Noma Dumzweni, která vzhledem rozhodně neodpovídala bílé ženě se zrzavými vlasy. Už tehdejší obsazení řadu diváků pobouřilo, sama spisovatelka Rowlingová přitom tvrdila, že barvu kůže u Hermiony nikdy nespecifikovala a není pro ni zásadní. Podobné rozhořčení části fanoušků zasáhlo i sérii Percy Jackson a Olympané, kde postavu Annabeth ztvárnila afroameričanka Leah Jeffries. Za tu se musel postavit sám autor předlohy Rick Riordan, pro něhož je barva pleti rovněž podružný atribut postav.

Zadání pro herce

Kandidáti na role každopádně musí poslat dvě videa, v nichž mluví svým přirozeným přízvukem. V prvním, které má být pod 30 vteřin, mají zahrát krátký příběh či báseň. Ale nic, co by se týkalo Harryho Pottera. V druhém, jež má mít délku do minuty, mají mluvit o sobě a svých bližních. Ať už jde o rodinné příslušníky či mazlíčky.

Za novým seriálem stojí spolutvůrci hitu Boj o moc Francesca Gardiner a Mark Mylod. HBO a služba Max plánují nový seriál jako věrnou adaptaci knih J. K. Rowlingové, což nebylo z povahy filmů a nutnosti krátit některé linie dosud možné.

Zdroj: Deadline

Reklama  853 zobrazení   122 se líbí
Hvězda Wednesday nechce ženského Bonda. Odmítá politickou korektnost a faleš Hollywoodu
Hvězda Wednesday nechce ženského Bonda. Odmítá politickou korektnost a faleš Hollywoodu
10.09.2024 18:00:00 | Filmové novinky

Poslední dobou vidíme trend, že hollywoodští herci se mnohem častěji nebojí říkat to, co si doopravdy myslí. Ať už je to George Clooney, Amandla Stenberg nebo Jenna Ortega. Právě hvězda Wednesday si v poslední době během press tour k pokračování Beetlejuice pouští pusu na špacír asi nejčastěji.

Spider-Man 4 je na spadnutí. Marvel našel nového režiséra mezi svými oblíbenci
Spider-Man 4 je na spadnutí. Marvel našel nového režiséra mezi svými oblíbenci
10.09.2024 17:40:00 | Filmové novinky

Přípravy na čtvrté pavoučí dobrodružství s Tomem Hollandem nabírají na obrátkách. Podle zákulisních informací má nový Spider-Man, jehož natáčení je naplánováno na začátek příštího roku, nového režiséra.

Invaze příšer na Zemi. Nové záběry z Venoma 3 slibují velkolepý závěr trilogie s Tomem Hardym
Invaze příšer na Zemi. Nové záběry z Venoma 3 slibují velkolepý závěr trilogie s Tomem Hardym
09.09.2024 18:00:00 | Filmové novinky

Už 24. října se vrací do kin antihrdina Venom a jeho lidský souputník Eddie Brock v podání Toma Hardyho. A protože studio Sony musí lákat na tenhle závěr trilogie, aby si konečně přišlo na pořádné peníze po selháních jako Madam Web, tlačí ještě před čtvrtečním trailerem krátké lákadlo, jež je plné akčních momentů a příšer.

Návrat Společenstva prstenu v novém filmu! Po Gandalfovi chce lovit Gluma i Legolas
Návrat Společenstva prstenu v novém filmu! Po Gandalfovi chce lovit Gluma i Legolas
09.09.2024 15:30:00 | Filmové novinky

Hvězdy Pána prstenů se nebrání opětovnému ztvárnění svých ikonických rolí. Krátce po potvrzení, že si Ian McKellen znovu zahraje Gandalfa, projevil nadšení z možnosti opět se objevit ve Středozemi i představitel Legolase Orlando Bloom.