FB pixel TP pixel
Hollywoodští herci zuří. Studia je chtějí skenovat a nahrazovat umělou inteligencí © Netflix

Hollywoodští herci zuří. Studia je chtějí skenovat a nahrazovat umělou inteligencí

Hollywoodští herci jsou od pátku 14. července ve stávkovém režimu a nyní odhalili, která část navržené dohody s hollywoodskými studii je nejvíce dopálila. Podle hereckých odborů se filmové společnosti snaží herce okrást o jejich identitu bez jakékoli kompenzace.

Filmové novinky

Na první dobrou to zní jako zápletka z epizody seriálového hitu Netflixu Černé zrcadlo, podle hereckých odborů SAG-AFTRA jde však o tvrdou realitu dnešního Hollywoodu, když se jejich zástupci opřeli do filmových studií kvůli jejich návrhům na budoucí spolupráci. Zatímco organizace AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers), zastupující obry jako Disney, Warner Bros. či Netflix, tvrdí, že hercům dala revoluční nabídku ohledně ochrany před využitím jejich podoby umělou inteligencí, SAG-AFTRA tento návrh považuje za urážku. Přední vyjednavač za SAG_AFTRA, Duncan Crabtree-Ireland, dokonce řekl, že „pokud toto považujete za přelomový návrh, měli byste se znovu zamyslet.“ Dále popsal, že ve skutečnosti nabídka vypadala tak, že studia chtěla mít možnost naskenovat si za jednodenní plat herce ve vedlejších rolích (primárně komparzisty) a následně mít možnost jejich podoby využívat bez jejich dalšího souhlasu či jakékoli kompenzace v dalších projektech.

Využití umělé inteligence

Ostatně využití generativní umělé inteligence je středobodem sváru nejen u herců, ale také u scenáristů, kteří stávkují mimo jiné kvůli tomu, že jejich tvorba byla použita k tomu, aby se umělá inteligence učila, přičemž plánem studií podle nich je, aby AI sepisovala například první verze scénářů, které by byly následně scenáristy upravovány. Samozřejmě za nižší odměny. Scenáristům vadí, že hollywoodské filmové společnosti upřednostňují množství obsahu na úkor kreativity a kvality, přičemž AI chtějí využít jako cestu k úsporám.

AMPTP nicméně popsané detaily nabídnuté dohody hercům odmítá. Mluvčí organizace Scott Rowe řekl, že „tvrzení vedení SAG-AFTRA o opakovaném využití digitálních replik herců bez odměn a souhlasu je lží. Ve skutečnosti nabídka obsahuje právě to, že jde o sken pouze pro jeden projekt a při využití pro jakéhokoli další projekt je nutné získat souhlas herce za odměnu.“

Herecké odbory v USA zastupují okolo 160 000 herců, které většinou tvoří herci, které nevídáme na červených kobercích. Jedná se o herce, jimž nejsou nabízely desítky milionů dolarů za roli a jejich kontrakty vychází právě z podmínek, jež jsou pravidelně vyjednávány skrze odborové zastoupení SAG-AFTRA. Započatá stávka herců, kteří se přidali k již 3 měsíce stávkujícím scenáristům, je samozřejmě pro Hollywood velkým problémem. Nejenže se herci zastoupení SAG-AFTRA nemohou účastnit natáčení, nemohou projekty ani propagovat, účastnit se festivalů či akcí pro fanoušky.

Zdroj: The Verge / USA Today

Netflix opouští filmové hity. Loučí se Rychle a zběsile, historický Patriot a další
Netflix opouští filmové hity. Loučí se Rychle a zběsile, historický Patriot a další
16.07.2023 18:00:00 | Filmové novinky

Červenec se nám překlápí do druhé poloviny, což v případě Netflixu znamená hned dvě nepříjemnosti. Jednak už v polovině měsíce některé tituly zmizely z nabídky, další pak službu opustí právě s koncem července. Pojďme se podívat, které nejzajímavější tituly byste si měli dokoukat dřív, než katalog opustí.

První český fantasy seriál je konečně kompletně dostupný online
První český fantasy seriál je konečně kompletně dostupný online
14.07.2023 19:00:00 | Filmové novinky

Česká streamovací jednička Voyo do toho opravdu hodně šlape a v posledních měsících se snaží nabízet široké žánrové spektrum filmů a seriálů. Jedním z méně tradičních žánrů, které se streamovací služba spojená s TV Nova snaží blýsknout, je i nově kompletně dostupná fantasy minisérie Vědma.

Herci opustili natáčení a premiéry filmů. Začala největší válka o Hollywood za 60 let
Herci opustili natáčení a premiéry filmů. Začala největší válka o Hollywood za 60 let
14.07.2023 18:15:00 | Filmové novinky

Hollywood a jeho čelní představitelé odstartovali největší filmovou krizi od 60. let minulého století, když se zástupci hereckých odborů nedohodli se zástupci studií a streamovacích služeb na podobě dohody, která by hercům zajistila adekvátní podmínky do budoucna. Herci se tak připojili k již tři měsíce stávkujícím scenáristům.

Tuna akce a babička s rotačákem. Přehlížený superhrdina baví ve velkolepém traileru
Tuna akce a babička s rotačákem. Přehlížený superhrdina baví ve velkolepém traileru
13.07.2023 20:00:00 | Filmové novinky

Studio Warner Bros. má letos za sebou dva monumentální propadáky v podobě komiksových filmů Shazam!: Hněv bohů a Flash. A již za pár týdnů zkusí své štěstí potřetí, tentokrát se zcela novým a ve světě prakticky neznámým hrdinů. Ten ale paradoxně působí mnohem sympatičtěji než jeho známější předchůdci.