FB pixel TP pixel
Herci opustili natáčení a premiéry filmů. Začala největší válka o Hollywood za 60 let © HBO Max

Herci opustili natáčení a premiéry filmů. Začala největší válka o Hollywood za 60 let

Hollywood a jeho čelní představitelé odstartovali největší filmovou krizi od 60. let minulého století, když se zástupci hereckých odborů nedohodli se zástupci studií a streamovacích služeb na podobě dohody, která by hercům zajistila adekvátní podmínky do budoucna. Herci se tak připojili k již tři měsíce stávkujícím scenáristům.

Filmové novinky

Odbory zastupující hollywoodské herce (SAG-AFTRA) včera oznámily po nedohodě se zástupci hollywoodských studií stávku, kterou zámořský filmový byznys nepamatuje. Respektive pamatuje, už od ní však uplynulo dlouhých 63 let. Tehdy se naposledy stalo, že by do společné stávkové pohotovosti nastoupili jak scenáristé, tak herci. Scenáristé vstoupili do stávky již před třemi měsíci, což doposud zastavilo pouze vývoj nových řad seriálů a budoucích filmů a pořadů. Stávkující herci jsou však pro hollywoodská studia nepřekonatelným problémem, neboť bez herců tak trochu neexistuje film, i když máte režiséra a dříve napsaný scénář. A ačkoli například natáčení seriálu Rod draka může pokračovat, protože v něm hrají herci z Velké Británie, na které se stávka nevztahuje a nemohou podle podmínek svých organizací ani vyjádřit stávkou podporu zámořským kolegům, většina Hollywoodu je aktuálně paralyzovaná.

Ohledně stávky scenáristů se v uplynulých dnech objevily informace od studiových insiderů hovořící o tom, že studia nemají zájem v brzké době se scenáristickými odbory vyjednávat. Jejich strategie má být „nechat scenáristy vyhladovět“, tedy dostat je do situace, kdy začnou ztrácet své byty a domy, protože nebudou schopní splácet své závazky bankám. Poté by studia přišla s nabídkou v očekávání, že scenáristé přistoupí i na pro ně nevýhodné podmínky. Stěžejními body pro obě stávkující skupiny, které nyní vyšly do ulic ruku v ruce, přitom jsou mimo jiné lepší platové podmínky, přerozdělování zisků mezi tvůrce pracující pro streamovací služby a užití umělé inteligence v kreativních oborech. Scenáristé mají pocit ohrožení svého oboru, neboť studia dlouhodobě projevují zájem nechat scénáře psát umělou inteligencí. Scenáristy by si pak najímali pouze na opravy takových textů, samozřejmě za sníženou odměnu. V případě herců pak došlo k pobouření, když studia zatoužila po tom, nechat herce skenovat pro budoucí využití jejich vzhledu – bez jakékoli další budoucí odměny v případě využití.

Zástupci scenáristických i hereckých odborů tyto nápady na budoucí spolupráci ostře odsoudili. Především prezidentka hereckých odborů SAG-AFTRA, Fran Drescher, se nedržela zkrátka a odmítla obdobné zacházení se členy jakkoli tolerovat. „Nemůžete změnit byznys tak, jak se změnil, a nezměnit i smlouvy,“ prohlásila. Zástupci studií naopak vyjádřili lítost nad tím, že odboráři odmítli další jednání, ještě více tak dle nich zkomplikují životy lidí, kteří jsou na filmovém průmyslu závislí. Ke stávce herců se však schylovalo již několik týdnů, když členové odborů vyjádřili většinovou podporu tomu, aby se nepřistupovalo na dle nich špatné podmínky ze strany studií. Ta se brání tím, že nabídka byla doslova přelomová ohledně umělé inteligence a obsahovala největší navýšení minimální mzdy za posledních 35 let. Prezidentka SAG-AFTRA má však o nabídce AMPTP, zastupující giganty jako Amazon, Apple, Netflix, Warner Bros. či Disney, pochyby a tvrdí, že o řadě požadavků se studia zcela odmítla bavit. „Nakonec lidé prorazili brány Versailles, a byl konec. Právě v tomhle bodě se nyní nacházíme... Stojíte na špatné straně historie a hanba vám,“ prohlásila během tiskové konference.

Nesmí hrát, ani promovat projekty

Herci během stávky nesmí nejen hrát, ale samozřejmě se i účastnit propagačních kampaní svých projektů. Nemohou tudíž dávat rozhovory, vyjíždět na setkání s fanoušky nebo se účastnit slavnostních premiér. To se ostatně ukázalo na premiéře filmu Oppenheimer, kde se herci v čele s Emily Blunt, Florence Pugh, Robertem Downey Jr. či Cillianem Murphym objevili nejprve na červeném koberci, ještě před vstupem do sálu však tato část delegace prostory opustila. Režisér Christopher Nolan následně vyjádřil hercům a scenáristům podporu. Je důležité si totiž uvědomit, že ne všichni hollywoodští scenáristé či herci jsou milionáři, většina z nich žije v obdobné mzdové rovině jako jiní pracující lidé a operují i s podobnými životními úsporami, které umožňují placení nájmů a dalších nutností jen na několik měsíců. Nikdo každopádně aktuálně nedokáže říct, jak dlouho krize potrvá. S největší pravděpodobností však půjde o týdny až měsíce, během nichž se budou filmové, seriálové a další projekty odsouvat, což bude stát spoustu peněz nejen tvůrce, ale samozřejmě i studia. Již brzy však absenci obsahu začnou pociťovat i diváci.

Zdroj: The Guardian / Deadline

Tuna akce a babička s rotačákem. Přehlížený superhrdina baví ve velkolepém traileru
Tuna akce a babička s rotačákem. Přehlížený superhrdina baví ve velkolepém traileru
13.07.2023 20:00:00 | Filmové novinky

Studio Warner Bros. má letos za sebou dva monumentální propadáky v podobě komiksových filmů Shazam!: Hněv bohů a Flash. A již za pár týdnů zkusí své štěstí potřetí, tentokrát se zcela novým a ve světě prakticky neznámým hrdinů. Ten ale paradoxně působí mnohem sympatičtěji než jeho známější předchůdci.

Bitka na vlaku v rychlosti 95 km/h? Tom Cruise v novém videu opět vyráží dech
Bitka na vlaku v rychlosti 95 km/h? Tom Cruise v novém videu opět vyráží dech
13.07.2023 19:30:00 | Filmové novinky

Tom Cruise je mistrem šílených kaskadérských kousků. Ať už jde o skok z více než 7000 metrů s minimem kyslíku nebo šplhání po nejvyšší budově světa. Ani sedmý díl Mission Impossible s podtitulem Odplata – První část není o takovouhle akční sekvenci ochuzen a v novém videu se můžete podívat na detaily z natáčení.

Cavillův Geralt se loučí. Trailer Zaklínače naznačuje tragickou smrt hlavního hrdiny
Cavillův Geralt se loučí. Trailer Zaklínače naznačuje tragickou smrt hlavního hrdiny
13.07.2023 19:10:00 | Filmové novinky

Tvůrci Zaklínače již před časem naznačili, že si hodlají v rámci budoucích řad Zaklínače pohrát s paralelními realitami, díky nimž by vysvětlili změnu obličeje Geralta z Rivie. Nový trailer naznačuje tragickou smrt milovaného protagonisty.

HBO ovládlo nominace na ceny Emmy. Válí The Last of Us, Pán prstenů je propadákem
HBO ovládlo nominace na ceny Emmy. Válí The Last of Us, Pán prstenů je propadákem
13.07.2023 17:55:00 | Filmové novinky

Po roce jsou zde opět nominace na televizní Ceny Emmy. Kabelovka a streamovací platforma HBO znovu potvrdila svou dominanci s celkovými 127 nominacemi. Navíc jí patří i první tři příčky mezi seriály s nejvíce obdrženými nominacemi.