FB pixel TP pixel
Hra o trůny nekončí! Blíží se 5 nových fantasy seriálů ze Západozemí a nejslavnější Targaryen © HBO / Max

Hra o trůny nekončí! Blíží se 5 nových fantasy seriálů ze Západozemí a nejslavnější Targaryen

Rod Draka se navzdory pár zádrhelům zdá být poměrně důstojným nástupcem Hry o trůny. Služba Max (a také HBO) však nechce, abychom na další nálož fantasy ze Západozemí museli do budoucna vždy čekat celé dva roky. Chystá proto nemalou várku dalších spin-offů, z nichž dva už jsou stoprocentně potvrzené a další tři čekají na schválení.

Zajímavosti 8. 8. 2024 14:30 | Zajímavosti

Domov Hry o trůny, streamovací služba Max, se ještě před koncem této série nijak netajil tím, že by na svůj historický úspěch rád navázal dalšími příběhy, které George R. R. Martin ve svém světě napříč jeho košatou historií stvořil. A zatímco první chystaný prequel scenáristky Jane Goldman, v němž hrála Naomi Watts, nakonec skončil v koši, druhý Rod draka již dostal zelenou a zatím se odměňuje relativně solidními výsledky.

Studio Warner Bros. si je moc dobře vědomo, že Hra o trůny a její vesmír patří k tomu nejlukrativnějšímu, co ve své nabídce má. A co víc, Martinovy detailní knihy naplněné světem, jež působí i na papíře jako živý, v sobě skrývají nespočet příběhů, které lze skrz adaptace odvyprávět. A jelikož se Rod draka ani po čtyřech letech a dvou řadách neukázal být absolutním propadákem, ve frontě za ním už na svou šanci zazářit čeká hned několik titulů, jež mají ambici vzít fanoušky ještě hlouběji do historie Západozemí. Tady je jejich přehled:

1. Rytíř sedmi království

Hra o trůny nekončí! Blíží se 5 nových fantasy seriálů ze Západozemí a nejslavnější Targaryen © Max

Jednoznačně nejblíže své premiéře je aktuálně další prequel Hry o trůny nazvaný Rytíř sedmi království, jež vychází z Martinovy novely Potulný rytíř (1998). V té je hlavním hrdinou Dunk, bývalý panoš, jemuž se dostalo té cti, že ho jeho pán, potulný rytíř, ser Alrlan z Pennytree, krátce před svou smrtí pasoval na rytíře. Z Dunka se tak rázem stává Duncan Vysoký, kterému osud nadělí i nového panoše, holohlavého chlapce jménem Egg.

Hlavní děj se pak točí okolo dobrodružného putování této dvojice napříč Západozemím v době, kdy nad Sedmi královstvími stále pevnou rukou vládne rod Targaryenů. Děj se totiž časově odehrává zhruba 90 let před tím, než se do pohybu dají události, jež známe z 1. série Hry o trůny. Příběhy Dunka (Peter Claffey) a Egga (Dexter Sol Ansell) mají navíc šanci stát se další rozsáhlou sérií. Původní kniha totiž zaznamenala takový úspěch, že k ní Martin dopsal ještě dvě další pokračování, Přísežný meč (2003) a Tajemný rytíř (2010).

Rytíř sedmi království už světu ukázal nejen první snímky z natáčení, jež nedávno začalo v irském Belfastu, ale Max už nedočkavým fanouškům přidal i první pohyblivé obrázky, které naznačují, co můžeme od chystaného prequelu čekat. Kromě hlavních hrdinů nebudou mezi postavami chybět třeba Ser Lyonel Baratheon i zástup tehdy živých Targaryenů včetně vládnoucího krále Maekara Targaryena, jeho syna Aeriona Targaryena či Baelora Targaryena. K ruce tvůrcům je pak podle všeho jako vždy i sám George R.R. Margin, aby se ujistil, že adaptace jeho knihy neskončí katastrofou.

Rytíř sedmi království by podle všeho měl mít premiéru někdy v roce 2025, takže by fanouškům měl maličko ulehčit – a snad i zpříjemnit – čekání na předposlední třetí řadu Rodu Draka.

2. Aegonovo dobytí Západozemí

Hra o trůny nekončí! Blíží se 5 nových fantasy seriálů ze Západozemí a nejslavnější Targaryen © Max

Také druhý prequel Hry o trůny, který na Maxu aktuálně dostává své již reálné obrysy, už dostal zelenou a zavede nás ještě mnohem dále do historie než Rod Draka, byť ani zde nebudou chybět blonďatí poloblázni se slabostí pro incest a draky. Jeho středobodem by totiž měl být legendární Aegon Dobyvatel, který 300 let před událostmi Hry o trůny dorazil z Valyrie na Dračí kámen a odtud si pak s pomocí trojice bájných draků a svých dvou manželek postupně podrobil téměř celé Západozemí.

O spin-offu okolo Aegona Dobyvatele se spekuluje již delší dobu, v dubnu 2023 se dokonce mluvilo o možnosti, že příběh vznikne jako filmová adaptace. HBO však nakonec zvolilo opět seriálovou verzi pro televizi. Žádné bližší informace však zatím k dispozici nejsou včetně toho, kdo by si role legendárních Targaryenů, kteří rodu skrz oheň a krev zajistili moc nad kontinentem. Pokud je dnes Rod Draka vnímán jako luxusní dračí podívaná, pak Aegon Dobyvatel by potenciálně mohl přinést dračí podívanou, z níž se budou fanouškům doslova ježit chlupy.

3. The Golden Empire

Hra o trůny nekončí! Blíží se 5 nových fantasy seriálů ze Západozemí a nejslavnější Targaryen © Max

Už i Hra o trůny by se měla dočkat spin-offu, který bude mít animovanou podobu – avšak stále cílenou na dospělé diváky. Jak naznačuje jeho zatím oznámený název, mělo by se týkat Zlatého císařství Yi Ti, které se nachází na dalekém východě Essosu. A byť je jeho historie podle všeho dlouhá a košatá, příliš mnoho o ní není známo – mimo knihu Svět ledu a ohně, popisující historii Sedmi království, se o ni příliš mnoho z Martinových knih nedozvíme.

Je tak velmi pravděpodobné, že spin-off The Golden Empire by se vzhledem ke své geografické poloze zabýval společností, která je diametrálně odlišná od té představené ve Hře o trůny a Rodu Draka. Od svého oznámení před třemi lety však detaily o jejím dalším vývoji chybí. George R.R. Martin nicméně veřejně přiznal, že koncepty kreseb pro sérii viděl a velmi se mu líbily. A je zřejmě bez diskuze, že žádný spin-off nevznikne ani nebude vznikat bez jeho dohledu a souhlasu. Zda nakonec Max svůj první animovaný počin z tohoto světa představí, však ukáže až čas, neboť oficiálně zatím série od streamovací služby palec nahoru nedostala.

4. Mořský had

Hra o trůny nekončí! Blíží se 5 nových fantasy seriálů ze Západozemí a nejslavnější Targaryen © Max

Další zamýšlená animovaná série, která nyní podle všeho v útrobách Maxu vzniká, by měla být de facto spin-offem spin-offu. Hlavní postavou seriálu má totiž být Corlys Velaryon, známý též jako Mořský had, kterého v Rodu Draka hraje Steve Toussaint. A hlavní náplní jeho velké plavby, jež předcházely občanské válce Targaryenů a při nichž si vybudoval svou pověst legendárního mořeplavce i získal nemalé bohatství. Odvážil se totiž plout dál, než mnozí jiní a mimo Essos, známý i z Hry o trůny, navštívil třeba také zmíněné císařství Yi Ti.

Série Mořský had byla podle všeho původně plánovaná jako hraná, avšak George R.R. Martin na svém blogu napsal, že pokud nakonec dostane zelenou, půjde kvůli problémům s rozpočtem pouze o animovaný titul. Opět tak potvrdil, že v zákulisí všechny vznikající seriály bedlivě kontroluje. Již potvrzeným členem tvůrčího týmu série je také Bryan Heller, který se ještě pro HBO spolupodílel na tvorbě historické série Řím.

5. 10 000 Ships

Hra o trůny nekončí! Blíží se 5 nových fantasy seriálů ze Západozemí a nejslavnější Targaryen © Max

Poslední zatím známý spin-off, který rovněž prozatím existuje pouze na papíře a možná na pár konceptuálních kresbách, má prozatímní název 10 000 Ships, tedy deset tisíc lodí. Měl by zpracovat příběh princezny Nymerie z Rhoyne. Země Rhoynar, jež byla kdysi dávno jedním z klenotů Essosu, než ji však během rhoynských válek celou zdevastovala Valyrie. A právě tehdy se princezna Nymeria rozhodla shromáždit všechny dostupné lodě a odvézt své lodě vstříc bezpečí a nové svobodě.

Legenda praví, že tehdy velela celkem 10 000 lodí, které dopluly nejdříve do Letního moře a po pár letech hledání nového domova nakonec zakotvily v Dorne. Příběh princezny Nymerie patří k nejpopulárnějším legendám Západozemí, a i když se odehrál tisíc let před událostmi Hry o trůny, má s nimi spojení. Zlovlk Aryi Stark totiž dostal své jméno právě po této princezně. Max v posledních letech i o tomto spin-offu mlčí a známo je jen tolik, že by jej měla psát Amanda Segel (Lovci zločinců).

Je dost možné, že Max chce zpočátku vsadit na spin-offy točící se primárně kolem Targaryenů, které jsou z jeho pohledu bezpečnější sázkou na úspěch. A až pokud uspějí, pustí se do hlubších vod Martinovy tvorby a dalekosáhlé historie jeho světa.

Zdroje: Screen Rant, Variety, Entertainment Weekly, A Wiki of Ice and Fire, Not a Blog

Reklama
Nejhorší konec od Hry o trůny: Rod draka se vysmál fanouškům. Celou dobu lhal
Nejhorší konec od Hry o trůny: Rod draka se vysmál fanouškům. Celou dobu lhal
05.08.2024 15:00:00 | Zajímavosti

Na základě traileru i dosavadního průběhu vše nasvědčovalo tomu, že finále 2. řady seriálu Rod draka přinese po slabší druhé polovině konečně další třaskavý posun války kupředu. Namísto toho však přišla další konverzační 70minutovka, která sice místy chytla za srdce, ale pocitově patřila o 1 až 2 díly nazpět.

Nejlepší díl Rodu draka odkryl zásadní detaily i změny vůči knize. Co jste přehlédli?
Nejlepší díl Rodu draka odkryl zásadní detaily i změny vůči knize. Co jste přehlédli?
09.07.2024 12:00:00 | Zajímavosti

Čtvrtý díl druhé řady Rodu draka aktuálně právem sklízí aplaus jako to nejlepší, co zatím seriál předvedl. Tanec draků je tady a první opravdový náznak krutých bitev draků i jejich jezdců na pozadí ohořelých těl a brnění obyčejných pěšáků stál za to. Mimo hlavní dění však epizoda přinesla několik menších, ale podstatných detailů, které byste si měli zapamatovat.

Vítězem Rodu draku je Criston Cole. Představitel milence hlavních hrdinek teď čelí šikaně diváků
Vítězem Rodu draku je Criston Cole. Představitel milence hlavních hrdinek teď čelí šikaně diváků
26.06.2024 12:40:00 | Zajímavosti

Druhá řada seriálu Rod draka přinesla jeden relativně nečekaný odklon od své knižní předlohy. Tvůrci se rozhodli dřívějšího milence Rhaenyry Targaryen pro změnu spárovat s její blízkou kamarádkou z dětství Alicent Hightower. Co to znamená pro děj seriálu a jde opravdu o sexuální vrchol druhé řady?

Rod draka promarnil šanci na novou Rudou svatbu. Knižní verzi mstivé vraždy byste nevydýchali
Rod draka promarnil šanci na novou Rudou svatbu. Knižní verzi mstivé vraždy byste nevydýchali
18.06.2024 16:40:00 | Zajímavosti

Fanoušci Západozemí a děl z pera George R.R. Martina se dočkali. Po dvou letech je tady konečně pokračování prequelu Hry o trůny plné ohně a krve. První díly zatím sbírají u kritiků vlnu pozitivních recenzí a nutno podotknout, že tvůrcům se daří kvalitativně překonávat 1. sérii, a dokonce pokukovat na svého veleúspěšného předka.