FB pixel TP pixel
Vítězem Rodu draku je Criston Cole. Představitel milence hlavních hrdinek teď čelí šikaně diváků © Max

Vítězem Rodu draku je Criston Cole. Představitel milence hlavních hrdinek teď čelí šikaně diváků

Druhá řada seriálu Rod draka přinesla jeden relativně nečekaný odklon od své knižní předlohy. Tvůrci se rozhodli dřívějšího milence Rhaenyry Targaryen pro změnu spárovat s její blízkou kamarádkou z dětství Alicent Hightower. Co to znamená pro děj seriálu a jde opravdu o sexuální vrchol druhé řady?

Zajímavosti

Pozor: Následující řádky obsahují spoilery z 1. i 2. epizody druhé řady Rodu draka.
Je možné, že si to mnozí už nepamatují, ale v první řadě seriálu Rod draka byl Ser Criston Cole (Fabien Frankel) vyobrazen jako náhradní milenec princezny Rhaenyry Targaryen (tehdy Milly Alcock) poté, co se jí nepodařilo svézt svého strýce Daemona (Matt Smith). Seriál dokonce jasně naznačuje, že to byl právě Criston Cole, kdo Rhaenyru připravil o věneček.

Rhaenyra a Alicent jako queer hrdinky

Celý tenhle milenecký vztah je ale o to zamotanější, že tvůrci v první řadě zároveň naznačili jisté sexuální napětí i mezi Rhaenyrou a její blízkou kamarádkou Alicent Hightower (tehdy Emily Carey). Že je mezi oběma postavami něco víc než jen kamarádství a tíhnou k bisexuálním choutkám, pak potvrdily i obě herečky.

Emily se v reálném světě identifikuje jako queer se zájmeny „ona/oni“ a podle všeho tuto svou identitu promítla i do role Alicent. „Bylo to něco, co mi došlo hned když jsem si přečetla scénář z pohledu sebe jako queer ženy. Každá žena si podle mě vzpomene na nejlepší kamarádku, kterou měla, když jí bylo čtrnáct… je to vztah a blízkost, jako žádná jiná. Pohybujete se na hranici mezi platonickým a romantickým,“ popsala herečka rozhodnutí přidat do vztahu obou dívek sexuální napětí, s nímž souhlasila i Milly.

Vítězem Rodu draku je Criston Cole. Představitel milence hlavních hrdinek teď čelí šikaně diváků © Max

Jak víme, ve druhé řadě se starší verze Rhaenyry a Alicent rozhodně k žádnému láskyplnému dotýkání spíš nemají. A kabát převlekl i Ser Criston, kterého spekulace o tom, že synové Rhaenyry jsou nemanželští levobočkové, zarmoutily natolik, že opustil tábor Černých, aby se přidal k Zeleným a Alicent. Tvůrci v čele se showrunnerem Ryanem Condalem jim pak na rozdíl od knižní předlohy do druhé řady vložili velmi vášnivý, ale zároveň toxický románek.

Fanoušci knih se ptají, proč?

Šokovaní fanoušci se tak správně ptají, co zrovna tyhle dva přivedlo do stejné postele. Respektive nejdříve ke stejnému stolu, kde premiérový díl nabídl divákům orální sex, načež si oba v jeho závěru užívali dalších vášnivých hrátek, zatímco o pár metrů dál Krev a Sýr zrovna řezali hlavu malému dědici trůnu, šestiletému Jaehaerysovi, přímo v jeho postýlce. Ani druhá řada jejich vztah neopomněla, byť velmi dobře naznačila, že jde o vztah více než nezdravý. Leccos nicméně vypovídá i o obou postavách jako takových.

Do jisté míry jde totiž o důsledek jejich citů vůči Rhaenyře i vůči sobě samotným. Alicent byla podle všeho králi Viserysovi po celou dobu manželství striktně věrná. Nyní tak dost možná poprvé v životě zažívá namísto královských povinností sexuální autonomii. Cristona si však nevybrala jen tak náhodou. Byl to právě on, kdo do kamarádství obou dívek během jejich dospívání vrazil kůl, když s ním Rhaenyra začala tajně spát. Alicent mohla na svou blízkou kamarádku žárlit a zároveň jí závidět, že si může užívat, s kým se jí zamane.

Vítězem Rodu draku je Criston Cole. Představitel milence hlavních hrdinek teď čelí šikaně diváků © Max

Sex s Cristonem tak pro Alicent může být uspokojivý i díky pocitu, že nyní má vysněnou svobodu také, a navíc převzala své nynější rivalce jejího dřívějšího milence (pozorní diváci si navíc mohou všimnout, že si pár v druhé řadě užívá v bývalé komnatě Rhaenyry, což dělá tento kontext ještě peprnějším). Cole navíc navenek působí jako někdo čestný a oddaný, takže si Alicent zřejmě aspoň podvědomě namlouvá, že vlastně z pohledu morálky nic tak hrozného nedělá a i nadále zůstává počestnou královnou vdovou. Byť jej nyní zároveň tak trochu nenávidí za to, že se vmísil do přízně krále a připravil jejího otce o funkci druhého nejmocnějšího muže. Ani tato zášť však, jak jsme na konci druhého dílu viděli, nedokáže přemoci její touhu a chtíč.

Pro Cristona, který nyní patří k nejnenáviděnějším postavám a jehož představitel zažívá online šikanu na sociálních sítích, jde o poněkud přímočařejší vztah (když pomineme fakt, že do jisté míry plní příkazy své nadřízené). I on má pro Rhaenyru nemalou zášť. Zlomila mu srdce, a zatímco po ní v Rudé baště léta toužil, ona se provdala za jiného. A pak si navíc místo manžela užívala s dalším milencem, kterému dokonce porodila potomky. Alicent tak pro něj zřejmě je idealizovanou verzí Rhaenyry, kterou se mu už nikdy znovu nepodařilo svézt. Je hodná, neposkvrněná a může si do ní projektovat svou víru, že je stejným člověkem. Byť i on ve svém nitru ví, že už dávno o svou čest přišel a tajně se za to nenávidí.

Nedostatek nahoty nečekejte

Sečteno a podtrženo, jde o zvrácený, složitý a každopádně nezdravý vztah, z něhož je patrné, že jak Criston, tak Alicent se během svých sexuálních hrátek oba cítí tak trochu nemístně. Fanoušci šokujících sexuálních scén ze Západozemí se navíc určitě nemusí bát, že by jich druhá řada Rodu draka nepřinesla více. Kontroverzní erotika i nečekaná nahota je ostatně jedním z poznávacích znaků celé franšízy.

Zdroj: Business Insider, Collider

Reklama
Rod draka promarnil šanci na novou Rudou svatbu. Knižní verzi mstivé vraždy byste nevydýchali
Rod draka promarnil šanci na novou Rudou svatbu. Knižní verzi mstivé vraždy byste nevydýchali
18.06.2024 16:40:00 | Zajímavosti

Fanoušci Západozemí a děl z pera George R.R. Martina se dočkali. Po dvou letech je tady konečně pokračování prequelu Hry o trůny plné ohně a krve. První díly zatím sbírají u kritiků vlnu pozitivních recenzí a nutno podotknout, že tvůrcům se daří kvalitativně překonávat 1. sérii, a dokonce pokukovat na svého veleúspěšného předka.

Brutální a šokující dárek fanouškům. Návrat Rodu draka nadchl kritiky i přes změny
Brutální a šokující dárek fanouškům. Návrat Rodu draka nadchl kritiky i přes změny
12.06.2024 16:50:00 | Zajímavosti

Streamovací služba Max představí už za pár dní první díl druhé řady svého fantasy spektáklu Rod draka. Kritici a recenzenti ze všech koutů světa už měli možnost vidět prvních několik epizod a pějí na dračí ságu velkou chválu. Fanoušci brutální podívané plné intrik, krve, sexu a ohně prý nebudou zklamáni.

Takhle se zrodili Harry, Ron a Hermiona. Podívejte se na zlomový herecký test, který ovlivnil generaci
Takhle se zrodili Harry, Ron a Hermiona. Podívejte se na zlomový herecký test, který ovlivnil generaci
03.05.2024 14:30:00 | Zajímavosti

Již 23 let uplynulo od premiéry filmu Harry Potter a Kámen mudrců, který odstartoval velkou čarodějnou filmovou sérii. Zavzpomínejte na počátky dlouhé cesty v roztomilém videu ukazujícím záběry trojice hlavních hrdinů z první kamerové zkoušky, kde si zkouší své ikonické role.

Kultovní Hellboy slaví 20 let: Měl ho hrát Vin Diesel, zářil šíleně chladný Karel Roden
Kultovní Hellboy slaví 20 let: Měl ho hrát Vin Diesel, zářil šíleně chladný Karel Roden
10.04.2024 16:20:00 | Zajímavosti

Psal se rok 2004, když se do kin podíval snímek Hellboy režiséra Guillerma del Tora. Projekt vznikal v Praze a představy producentů se výrazně lišily od představ autora komiksů Mikea Mignoly a samotného režiséra. Ten zatrhl obsazení Vina Diesela a ideu hrdiny, který se na monstrum mění.