FB pixel TP pixel
Hra o Trůny: Co znamenají kruhové symboly a jak bude Noční král poražen? © TMDB

Hra o Trůny: Co znamenají kruhové symboly a jak bude Noční král poražen?

Závěr 1. dílu 8. řady Hry o trůny opět zažehl vášnivou diskuzi na téma symbolů, které za sebou Noční král nechává. Všechny vypadají podobně, viděli jsme je již na celé řadě míst seriálu a všechny jsou vždy vytvořeny tak, aby je lidé bez problémů našli a viděli. O co mu ve skutečnosti jde?

Filmové novinky

Abychom mohli pochopit, co je motivací Nočního krále, nesmíme se zaměřovat pouze na jeho aktuální činy, ale zároveň na historii. Jedině tak můžeme zjistit, co doopravdy chce.

Když se podíváme na činy Nočního krále od útoku na členy Noční hlídky po zničení Zdi, je z nich patrná určitá kultura a strategie. Pojďme se vrátit do pilotního dílu. Bílí chodci jsou tím prvním, co diváci po úvodní znělce vidí. Stane se však něco zvláštního – Bílý chodec záměrně nechá někoho přežít. Hodí k jeho nohám hlavu jeho kamaráda, jako by ho chtěl varovat a vyzýval ho, aby utíkal na jih a řekl všem, že Bílí chodci jsou zpět.

Z tohoto chování můžeme usuzovat, že Bílí chodci a Noční král něco chtějí. Kdyby jim šlo pouze o zničení lidí, zaútočili by nečekaně a bez předchozího varování. Skoro to vypadá, že se snaží obyvatele Západozemí varovat, že možná na něco zapomněli. A ať je to cokoliv, má to co do činění se symboly, které za sebou zanechávají.

Hra o Trůny: Co znamenají kruhové symboly a jak bude Noční král poražen? © TMDB

Symboly mající tvar spirály se datují zpět k Dětem lesa, které je vyobrazovaly kolem svých stromů srdce. Noční král tyto symboly ve svém konání napodobuje, což značí, že disponuje vyšší formou inteligence a Bílí chodci jako druh vyvinuli určitou formu kultury. Napovídají však něco i o jeho záměrech a o tom, co chce. A nejde jen o symbol spirály. Noční král používá řadu dalších symbolů, které reprezentují jeho minulé i současné záměry.

Jiné variace symbolu spirály jsme mohli vidět v jeskyni, kde si je prohlíželi Jon a Daenerys. Některé jsou detailnější, jiné jednodušší. Všechny však v jádru vyjadřují „narození“. Narození ledu a ohně. Jeden symbol jsme viděli, když byla zrozena Daenerys společně se svými draky.

Hra o Trůny: Co znamenají kruhové symboly a jak bude Noční král poražen? © TMDB

I sám Noční král nosí na hrudi symbol. Přívěšek ve tvaru šípu. A stejně jako spirála vyjadřuje Děti lesa, šíp vyjadřuje dračí sklo, které bylo zabodnuto do jeho srdce. Navíc se tvar přívěšku podobá symbolu z 1. dílu, který Bílí chodci záměrně zanechali v lese (viz. video výše).

Hra o Trůny: Co znamenají kruhové symboly a jak bude Noční král poražen? © TMDB

Všechny tyto symboly tedy reprezentují především Nočního krále a kulturu, kterou si Bílí chodci vyvinuli. Zároveň ale slouží jako varování, které lidem posílá. Spirálovité symboly se vztahují i k transformaci dětí na Bílé chodce. Když si Bílí chodci berou Crasterovy děti do Zemí věčné zimy, jsou zde pokládány do středu kruhu tvořeného ledovými sloupy, které nápadně připomínají kamenné sloupy používané Dětmi lesa.

Noční král zřejmě úspěšně opakuje jejich rituály při rození dalších Bílých chodců pro svůj druh (nebo záměr). Zároveň to ukazuje na výrazný rozdíl mezi tím, kdy Noční král transformuje dotekem dítě na Bílého chodce a když pouze oživuje mrtvé lidi pro svou armádu.

Legenda říká, že Noční král byl naposledy zahnán zpět na sever takzvaným Azor Ahai, který jej porazil s pomocí ohnivého meče. Můžeme ale tento mýtus brát doslova? Když se podíváte na Nočního krále a jeho armádu dnes, máte pocit, že jej dokáže porazit jeden muž s ohnivým mečem? Dává to smysl? Ne.

Hra o Trůny: Co znamenají kruhové symboly a jak bude Noční král poražen? © TMDB

Noční král reprezentuje absolutní smrt. Čím víc lidí zabije, tím víc členů získá jeho armáda. Je nezastavitelnou silou. A propos, proč se vrací na jih až nyní? Proč zrovna teď? Proč se nevrátil v dobách, kdy v Západozemí nebyli žádní draci ani žádný Tříoký havran? Opět – pokud by mu šlo pouze o rozsévání smrti a vyhubení lidí, mohl jih napadnout v mnohem příhodnější dobu. Když si ale dáme dohromady všechny předchozí dílky, začíná to dávat smysl.

Noční král totiž reprezentuje víc než jen smrt, protože tu mohl přinést už mnohem dříve. Noční král něco chce. Proto lidem poskytuje symboly, aby se na ně mohli podívat, vyložit si je a pochopit, jaká je jeho skutečná motivace. Pravdou totiž je, že Nočního krále nelze porazit. Můžete mu pouze dát to, co chce. Zatím to opravdu nevypadá, že Noční král pochoduje na jih jen proto, aby se nechal porazit a zahnat zpět na sever dalším mužem nebo ženou s ohnivým mečem. Počkal si tisíce a tisíce let na ten správný okamžik, protože nyní nastala chvíle, aby se vrátil na jih a dostal, co mu bylo slíbeno.

A Noční král moc dobře ví, že to, co mu bylo slíbeno, na jihu opravdu je. Sdílí totiž řadu schopností se zelenověštci. Velmi pravděpodobně se dokáže - stejně jako Bran - vtělit do osob či zvířat (v jeho případě mrtvých) a kontrolovat je. Mrtvé pouze nekřísí, jejich oči zmodrají, protože se do nich vtěluje. Je vtělený do každého z nich, a proto je dokáže plně ovládat. Tato schopnost je prolnutá se zelenými sny.

Proto se Noční král na Brana díval v jedné z jeho vizí, a dokonce se ho dokázal dotknout. Existuje totiž i v této alternativní realitě. Z toho lze usuzovat, že může také vidět minulost, přítomnost i budoucnost. Proto se rozhodl vydat na jih právě teď. Ví, že to, co chce, se nyní na jihu nachází. A proto se od prvního dílu snaží lidem tuto informaci sdělit. Varuje je před svým příchodem. Od jeho posledního příchodu však uběhly tisíce let a je patrné, že lidé a Noční král už ztratili své pradávné spojení a vzájemně se nechápou. Mnoho informací se s postupem času ztratilo. Je tedy na živých, aby pochopili, co chce, jinak nikdo z nich nepřežije.

Nyní to nejdůležitější – co Noční král chce? Už jsme si řekli, že příběh o porážce Nočního krále tak úplně nedává smysl. V centru této legendy je Azor Ahai, který se neúspěšně pokoušel stvořit absolutní zbraň proti Nočnímu králi. Nedařilo se mu to, dokud svůj meč nebodl do srdce své ženy (v legendě Nissa Nissa) a nevytáhl Světlonoš. Tak se zrodil meč, který porazil Nočního krále. Tento příběh však obsahuje až příliš mnoho náboženských stereotypů. Skoro to vypadá, že byl záměrně upraven tak, aby v něm lidé vypadali jako ti nejlepší a vítězové. Časem se z něj stala tradiční legenda s typickým pohádkovým koncem.

Hra o Trůny: Co znamenají kruhové symboly a jak bude Noční král poražen? © TMDB

Co když ale Světlonoš ve skutečnosti nebyl meč, nýbrž dítě? Co když byla Nissa Nissa tou správnou ženou, se kterou chtěl mít dítě? A ono dítě bylo Světlonošem, obětí, kterou Noční král chtěl, aby se vrátil zpět na sever. Jinými slovy toto dítě bylo „princem, který byl slíben“. Není to zachránce, je to oběť. Je to princ, který byl slíben Nočnímu králi. Z děje víme, že Noční král vyhledává děti s targaryenským původem. Děti Crastera v sobě podle řady teorií měly krev Targaryenů. A z náboženství víme, jak důležitý je led a oheň.

Hra o Trůny: Co znamenají kruhové symboly a jak bude Noční král poražen? © TMDB

Možná proto se celá tato sága nazývá Píseň ledu a ohně. Je o tom kousku mezi těmito dvěma živly, který je v důsledku vyvažuje. Dítě ohně je obětí (a životem), která musí být Nočnímu králi, ledu a smrti, podstoupena, aby byl zachován mír a rovnováha. Proto zanechává symboly. Ví, že je načase, aby mu lidé splatili svůj dluh a on získal prince, jenž mu byl slíben.

Hra o Trůny: Co znamenají kruhové symboly a jak bude Noční král poražen? © TMDB

V historii existují i další insignie, které tuto interpretaci podporují. Asi nejdiskutovanějším je erb Targaryenů, který velmi nápadně připomíná právě onen symbol spirály. Možná, že původně šlo o spirálu, která se časem pouze vyvinula do symbolu tříhlavého draka, který si však stále zachovává rysy spirály. Co když tento symbol stál u samotného zrodu Targaryena s ohnivou krví v žilách, jehož údělem a povinností je být nakonec obětován a uvržen do spirály Nočního krále za účelem záchrany živých.

Všechny tyto informace se navíc shodují s aktuálními proroctvími a věštbami, které jsme doposud viděli ve spojení s našimi dvěma hlavními postavami – Jonem a Daenerys.

Proneslo je hned několik různých zástupců Rudého boha: Rudá kněžka Kinvara z chrámu ve Volantisu věří, že Daenerys je tou, která dokáže porazit a zastavit Nočního krále.

Pak je tady Melisandra, která si sice původně vybere Stannise, ale při zpětném pohledu všechna její proroctví sedí na Jona. Prohlásí, že „kdokoliv je zachráncem neboli princem, který byl slíben, bude králem, který zradí své muže a svou rodinu. A to je cena za výhru ve válce. A opravdová válka je na severu.“

Další představitel Rudého boha Thoros z Myru také předpověděl něco zajímavého: „Podle věštby bude náš šampion znovuzrozen, aby probudil draky z kamene a znovu stvořil meč Světlonoš, který před tisíci lety porazil temnotu. Pokud jsou staré příběhy pravdivé, jde o strašnou zbraň stvořenou za pomoci milujícího srdce manželky. Ale velká moc si žádá velkou oběť. Aspoň v tomto má Pán světla jasno.“

Hra o Trůny: Co znamenají kruhové symboly a jak bude Noční král poražen? © TMDB

Zatímco slova Melisandry sedí na Jona, tyto lze aplikovat na Daenerys, která byla znovu zrozena ohněm a probudila draky ze zkamenělých vajec. A ona bude tím, kdo stvoří Světlonoše, což v této interpretaci neznamená meč, ale dítě. Dítě z linie Targaryenů. Dítě, které vznikne z jejího srdce, a tedy z nejintimnějšího lidského aktu. Avšak jak hovoří proroctví, stvoření mocného Světlonoše si žádá velkou oběť – obětování prince, jenž byl slíben, Nočnímu králi, aby byla Dlouhá noc ukončena.

Nakonec to vše zapadá. Daenerys se bude muset tragicky vzdát svého dítěte a Jon (pravoplatný král) bude nucen zradit všechny a všechno, na čem mu záleží včetně vlastního dítěte, aby uspokojil Nočního krále. Což zapadá i do jeho charakteru. Jon se odjakživa snažil přinést mír mezi dvě rozpolcené strany. Ať už to bylo mezi Divokými a Noční hlídkou, nebo mezi Cersei a Daenerys. Nyní je jeho úkolem přinést mír mezi lidi a Bílé chodce.

Hra o Trůny: Co znamenají kruhové symboly a jak bude Noční král poražen? © TMDB

Protože jediným způsobem, jak porazit Nočního krále, je skrz mír. A jediným způsobem, jak dosáhnout míru, je dát mu to, co chce, což je princ, jenž byl slíben, což by mohl být potomek Jona a Daenerys. Anebo – možná sledujeme zrovna toto období Západozemí z nějakého důvodu. Možná nyní k žádnému míru nedojde a Jon a Daenerys nějakým způsobem Nočního krále porazí a tím „rozbíjí zaběhnuté kolo osudu“ a cyklus obětí Nočnímu králi.

Ať už to dopadne jakkoliv, je na základě pozadí příběhu a jeho historických faktů téměř jisté, že Noční král pochoduje na jih z konkrétního důvodu, kterým není pouze zabíjení a šíření smrti. Je to inteligentní bytost, která komunikuje prostřednictvím symbolů, používá promyšlenou strategii a má zájem o konkrétní věc. Nyní zbývá jediné – lidé musí toto všechno rozluštit a pochopit… než bude pozdě.

 9 145 zobrazení   160 se líbí
Zaklínače uvidíme na Netflixu již koncem letošního roku!
Zaklínače uvidíme na Netflixu již koncem letošního roku!
17.04.2019 16:30:00 | Filmové novinky

Báli jste se, že se Geralt z Rivie objeví na Netflixu až v příštím roce? Můžete být klidní. Netflix prozradil, že monstra půjdou pod zaklínačskou čepel ještě letos.

Natáčení seriálového Pána prstenů začne již v létě. Co o něm víme?
Natáčení seriálového Pána prstenů začne již v létě. Co o něm víme?
17.04.2019 12:00:00 | Filmové novinky

Natáčení Pána prstenů pro televizní obrazovky by mělo začít ještě letos. Místo na Nový Zéland se však štáb v srpnu vydá do Skotska, konkrétně do města Leith.

Sedmilhářky: Hit HBO má nový trailer, datum premiéry 2. řady a Meryl Streep
Sedmilhářky: Hit HBO má nový trailer, datum premiéry 2. řady a Meryl Streep
16.04.2019 13:45:00 | Filmové novinky

Oblíbené drama HBO má konečně datum premiéry druhé série. Sedmilhářky se na obrazovky vrátí 9. června a aby se nám čekalo lépe, přihodila HBO i nový teaser trailer.

Star Wars seriál Mandalorian má nové fotky a unikl i trailer
Star Wars seriál Mandalorian má nové fotky a unikl i trailer
15.04.2019 15:45:00 | Filmové novinky

Víkendový event Star Wars Celebration v americkém Chicagu byl velmi plodnou událostí pro chystaný seriál ze světa Star Wars Mandalorian, který by se měl na konci letošního roku objevit na streamingové platformě Disney+. Kromě série nových fotografií se dostal ven i pirátský záznam traileru.