FB pixel TP pixel
Kompletní James Bond míří exkluzivně na Amazon. Má to ale tunu háčků © MGM

Kompletní James Bond míří exkluzivně na Amazon. Má to ale tunu háčků

Není žádným tajemstvím, že společnost Amazon koupila jednu z nejstarších hollywoodských společností Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) za sumu 8,5 miliardy dolarů. Koupě nebyla jednoduchá a zabrala poměrně dost času. Nyní ale Bezosova společnost hodlá těžit mimo jiné Jamese Bonda.

10. 4. 2022 8:20 | Filmové novinky

Amazon nedávno zveřejnil informaci, že naváže na původní plány MGM a rozjede práce na prvním projektu spojeném s Jamesem Bondem, 007's Road to a Million, který by měl divákům umožnit soutěžit v různých disciplínách inspirovaných filmovou sérií. Daleko zajímavější informací je však skutečnost, že Amazon na svou streamovací službu nasadí všech 25 oficiálních filmů s agentem 007. Jenže to má pár pořádných háčků.

Jsou práva globální?

V první řadě není zcela jasné, zda se bude jednat o práva globální, či regionální. Těšit se tak sice můžete na bondovky s Connerym, Moorem, Daltonem, Brosnanen, ale také na ty nejnovější s Craigem včetně Není čas zemřít, není ovšem stoprocentně jisté, že je uvidíme i u nás. Čekání tudíž může také vyjít zcela do prázdna. Jde o to, že informaci přinesla britská média a Amazon, ani kdokoli další zatím nevysvětlil, zda licence platí pouze pro Velkou Británii, USA, nebo i další oblasti, v nichž streamovací služba Amazon Prime Video působí. A to je dost zásadní problém. Magazín Empire kupříkladu vysloveně zmiňuje pouze britský trh a zrovna Amazon je velmi známý tím, že práva na filmy mnohdy pořizuje pouze pro určité trhy. A vlastníci práv na Bonda zase rádi do všeho mluví. Ostatně zarážející je další háček, který je s uvedením na Amazonu spojený.

Dočasná nabídka

Nabídka bondovské série na Amazon Prime Video totiž bude jen dočasná. S výjimkou Není čas zemřít, na které má mít Amazon licenci na 12 měsíců, by měly všechny dřívější bondovky zmizet za 2 měsíce od uvedení, které proběhne již 15. dubna. Pro Českou republiku navíc nejde o žádnou neviděnou bombu. Zatímco britská média oslavují, že se Bond dostane poprvé na SVOD a nebude nutné bondovky kupovat individuálně například skrze iTunes, což vám udělá slušnou díru do peněženky, v tuzemsku jsme bondovky na službě za předplatné viděli opakovaně díky HBO. To navíc nabídlo i neoficiální bondovky Casino Royale z roku 1967 a Conneryho Nikdy neříkej nikdy, takže nabídka vlastně byla dokonce lepší než ta aktuální na Amazonu.

Ohledně dostupnosti v Česku se každopádně budeme muset nechat překvapit. Není ovšem velkým překvapením, že Amazon nebude mít bondovky kompletně pod svou režií. Řada sérií, na která mělo distribuční práva studio MGM, je svázána komplikovanými licenčními právy a váže se na ně tuna producentských nároků, které komplikují jednoduché nasazení na streaming i vznik potenciálních dalších projektů. Limitovaný release ja pak z dlouhodobého hlediska také logický. Z Jamese Bonda se může opakovaně stát limitovaná událost, o které se bude mluvit. A mezitím se budou filmy nadále kupovat individuálně za výrazně větší částky, než které platíme v rámci služeb jako Netflix, Amazon či HBO.

Vojtěch Balák
Filmový a seriálový nadšenec, který se rád pohybuje v audiovizuálním světě a ještě raději o něm píše. Milovník hororů a sci-fi všeho druhu. Rád nahlédne i do komiksového světa, zvláště pak do toho plného živých mrtvých. Když zrovna nekouká na film, cestuje, fotí a dělá grafiku.
Netflix ruší další oblíbený fantasy seriál. Tvůrci už stihli reagovat
Netflix ruší další oblíbený fantasy seriál. Tvůrci už stihli reagovat
08.04.2022 11:00:00 | Filmové novinky

Rodinu Zámkových z populárního seriálového fantasy Zámek a klíč uvidíme v chystané třetí řadě naposledy. Netflix se totiž rozhodl v seriálu dále nepokračovat.

Nový trailer Doctora Strange vás dostane. Odhaluje zombies i masivní akci
Nový trailer Doctora Strange vás dostane. Odhaluje zombies i masivní akci
07.04.2022 14:40:00 | Filmové novinky

Doctor Strange se vrhne do nového dobrodružství již 5. května a zatím se zdá, že se bude jednat o opravdu velkolepou podívanou. Nová ukázka se nebojí machrovat s trikovými výjevy i variantami ústředního hrdiny.

HBO konečně doplňuje nabídku o největší filmové hrdiny
HBO konečně doplňuje nabídku o největší filmové hrdiny
07.04.2022 14:00:00 | Filmové novinky

HBO s měsíčním zpožděním konečně šlape do přidávání katalogového obsahu a přidává filmy, které si mnozí fanoušci přáli při spuštění. Nově dorazily starší snímky s Batmanem i Supermanem.

Definitivně poslední trailer na finále nejlepší kriminálky Netflixu je tu!
Definitivně poslední trailer na finále nejlepší kriminálky Netflixu je tu!
06.04.2022 15:45:00 | Filmové novinky

Krimi thriller Ozark řekne svým divákům letos poslední sbohem. Prvních sedm epizod nám Netflix naservíroval hned z kraje roku. Na druhou polovinu čtvrté řady si pak musíme počkat ještě necelý měsíc.