FB pixel TP pixel
Tohle! Je! Žižka! Česká historická řežba má první akční trailer © Bioscop

Tohle! Je! Žižka! Česká historická řežba má první akční trailer

Po letech odkladů se suverénně nejdražší český film v září letošního roku konečně vřítí do našich i světových kin. Velkofilm Jan Žižka z dílny Petra Jákla ml. v prvním traileru nabízí pohled na české země v době chabé vlády Václava IV. i jejich hvězdné hollywoodské obyvatelstvo.

6. 5. 2022 8:00 | Filmové novinky

Jan Žižka byl poprvé oznámen v roce 2013 a režisér Petr Jákl mladší od začátku preferoval, aby se role největšího tuzemského vojevůdce chopil zahraniční herec. Po letech ve vývojovém pekle se nakonec hlavního partu chopil Ben Foster, kterého doplnili další zahraniční herci jako Michael Caine, Matthew Goode nebo Til Schweiger. Ve filmu se podíváme do dob mládí Jana Žižky z Trocnova. V dobách posledních let vlády slabého krále Václava IV. (Karel Roden) se množí násilí a bezpráví. Proto Lord Boreš (Caine) požádá Žižku (Foster) o pomoc a nastolení vlády nového panovníka. Film sleduje málo probádané období života slavného vojevůdce před jeho slavnými vítězstvími nad křižáky během husitských válek.

Snímek dorazí do kin po celém světě 8. září letošního roku. Jeho náklady se vyšplhaly na půl miliardy korun, tedy zhruba 23 milionů dolarů. V porovnání s hollywoodskou produkcí se tak jedná o poměrně levné dílo, v kontextu evropské tvorby ale už teď patří k nejdražším. Tak snad se to Jáklovi vrátí i s úroky!

Ondřej Novotný
Internetový pisálek, který se přes svůj blog a Ednu nakonec dostal i na Filmtoro. Povoláním zatím student, ve volném čase pak zaneprázdněný teoretik komiksových filmů a seriálů, který nevynechá ani jednu nerdskou diskusi. Mezi jeho filmové favority patří Star Wars, Indiana Jones a jakýkoli béčkový film se Sibyl Danning. Mimo film se intenzivně věnuje čtení nejrůznější literatury (převážně té německé), rád vyhledává kvalitní kebab po celé Praze a občas usedne v klubu Chocobamba při poslechu kvalitní žižkovské hudby.
Film roku? První recenze na Top Gun 2 slibují strhující zážitek
Film roku? První recenze na Top Gun 2 slibují strhující zážitek
05.05.2022 14:00:00 | Filmové novinky

Na losangeleském CinemaConu byl v předpremiéře promítnut jeden z letošních nejočekávanějších akčních blockbusterů Top Gun: Maverick s Tomem Cruisem v hlavní roli. První reakce extaticky hlásají, že taková akční pecka v kinech dlouho nebyla.

Nový trailer Obi-Wana Kenobiho ukazuje setkání s Darthem Vaderem
Nový trailer Obi-Wana Kenobiho ukazuje setkání s Darthem Vaderem
04.05.2022 15:00:00 | Filmové novinky

Nový seriál ze světa Star Wars odstartuje již 27. května. Nový trailer ukazuje hon na slavného rytíře Jedi ze strany Darth Vadera a jeho pohůnků.

Doctor Strange 2 je šíleně nápaditým hororem. Někteří recenzenti film nesnáší
Doctor Strange 2 je šíleně nápaditým hororem. Někteří recenzenti film nesnáší
03.05.2022 13:20:00 | Filmové novinky

Do kin právě vstupuje nový marvelovský blockbuster Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství, který režírovala hororová legenda Sam Raimi. Jak dopadl jeho návrat do vod komiksových spektáklů?

HBO se velkolepě loučí s Bondem. Do své nabídky přidává nejen Není čas zemřít
HBO se velkolepě loučí s Bondem. Do své nabídky přidává nejen Není čas zemřít
02.05.2022 18:00:00 | Filmové novinky

HBO mile překvapuje a do své nabídky kromě snímku Není čas zemřít, který uzavírá bondovskou ságu Daniela Craiga, přináší i další filmy s agentem 007. A nekončí ani u těch oficiálních.