FB pixel TP pixel
Hádky i vyhazovy. Tvorba Jupiter's Legacy ukazuje (ne)fungování Netflixu © TMDB

Hádky i vyhazovy. Tvorba Jupiter's Legacy ukazuje (ne)fungování Netflixu

S koncem seriálu Jupiter's Legacy se vyrojily nové zprávy, které nastiňují, jak probíhalo natáčení předraženého seriálu Netflixu. A není to hezké čtení.

Filmové novinky 13. 6. 2021 15:00 | Filmové novinky

Není pochyb o tom, že Netflix měl s nákupem Millarworldu, unikátního komiksového brandu tvůrce Marka Millara, velké plány a představoval si od něj svou vlastní frančízu ve stylu Avengers. Jenže jak ukazují nové informace deníku The Hollywood Reporter, od samého začátku produkci seriálu provázely spory a v Hollywoodu velmi oblíbené kreativní neshody, které vyústily dokonce ve vyhazovy a nabírání nových lidí, kteří měli svými tvůrčími zásahy celou věc nějakým způsobem zachránit.

Proč tak masivní rozpočet?

Jednou z věcí, nad kterou se musel snad každý divák podivovat, byla informace, že celá první řada seriálu stála podle všeho až 200 milionů dolarů, což je na seriál o 8 epizodách neskutečně přehnané číslo, které dalece přesahuje i částky za Hru o trůny. Podle zákulisních informací byl právě rozpočet prvním kamenem úrazu, protože Netflix chtěl na této položce dost šetřit. Tehdejší showrunner Steven DeKnight (pro Netflix dělal už Daredevila) měl od Netflixu požadovat alespoň 12 milionů dolarů na epizodu, streamer si ale stál za pouhými 9 miliony. DeKnightův odhad byl ale podle všeho správný, protože se produkce brzy dostala do situace, kdy šel rozpočet přes pomyslnou rudou čáru a do seriálu bylo nutné přilévat další a další peníze. Částka prý navíc měla být nakonec mnohem větší než prvně uváděných 12 milionů.

Hádky i vyhazovy. Tvorba Jupiter's Legacy ukazuje (ne)fungování Netflixu © TMDB

DeKnightova reputace navíc není zrovna taková, že se jedná nejmilejšího pána v místnosti, takže hlavouni Netflixu měli s producentem neustálé spory o směřování celého projektu a po překročení rozpočtu jim došla trpělivost. DeKnight byl odejit a na jeho místo nastoupil Sang Kyu Kim, který pracoval například na seriálu 24 hodin nebo Půjčovně masa. Situace měla být dokonce tak kritická, že DeKnightův nástupce dostal za úkol část epizod předělat, protože nesplňovaly představy Netflixu o kvalitě výstupu. Jenže ani to nestačilo a Sang Kyu Kim potřeboval další pomoc. K projektu byl tudíž přivolán Louis Leterrier, který stojí za seriálem Lupin anebo prequelem Temný krystal: Věk vzdoru.

Jenže ani Leterrier si podle všeho s již natočeným materiálem nevěděl příliš rady a na jakékoli další zásahy bylo již pozdě. I proto, že se Netflixu nechtělo lít do seriálu další peníze. Ostatně pokud už byl přešvihnutý původní rozpočet a dokonce i rozpočet, který tvůrci původně požadovali, měl Netflix zaděláno na extrémní propadák a jeho účetní na hodně náročné večerní šichty plné přeskupování "má dáti-dal". Podle zdrojů THR se náklady na natáčení vyšplhaly někam ke 130 milionům dolarů a další peníze spolklo zastavení produkce a šíleně dlouhá post-produkce, která měla probíhat podstatnou část loňského roku ve snaze udělat ze seriálu něco použitelného. Legrace je, že se tomuto mohl Netflix vyhnout, kdyby se původně shodl na vizi projektu a nalil do něj potřebné finance. Ostatně marvelovky stojí kolem 15 milionů na epizodu vcelku standardně, DeKnightův o 3 miliony nižší požadavek tedy nebyl na americkou produkci zase tak moc šílený. Že by si Netflix zvykl na levnější evropské seriály, které dokáží za pár šupů vytvořit srovnatelný megahit?

Špatné rozhodnutí někoho stojí hlavu

Komplikovanost vzniku Jupiter's Legacy nestála hlavu jen DeKnighta, který už si u Netflixu možná jen tak něco nenatočí. Vše odnesla i jistá Cindy Holland, kterou většina z vás nepochybně nezná, ale vězte, že se jednalo o viceprezidentku sekce zodpovědné za původní obsah Netflixu. Ta musela po všech sporech společnost opustit a byla nahrazena loni na podzim veteránkou Belou Bajaria, která obratem začala přehodnocovat všechny dosud schválené projekty své předchůdkyně. A jak už to v podobných případech bývá, noví lidé mají nové vize. Takže pakliže Jupiter's Legacy nesplňoval úplně přesně čísla, která si Netflix sliboval, musel být spolu s jinými projekty odstraněn.

Hádky i vyhazovy. Tvorba Jupiter's Legacy ukazuje (ne)fungování Netflixu © TMDB

Všechno výše uvedené je o to zábavnější sledovat, když znáte čísla agentury Nielsen, která se specializuje na sledovanost pořadů Netflixu. Ta již po oznámení zrušení seriálu uváděla, že měl Jupiter's Legacy lepší sledovanost v rámci zhlédnutých minut (696 milionů minut) než třeba Příběh služebnice (690 milionů minut). A nejnovější čísla z týdne od 10. do 16. května dokonce ukazují, že si komiksovka Netflixu polepšila a přeskočila lehce hodnoty 1 miliardy zhlédnutých minut, což je téměř dvojnásobek toho, co dokázal v tomto období právě Příběh služebnice či nový seriál Netflixu My jsme Upshawovi.

Co bude dál?

Není tedy pochyb, že za zrušením seriálu stály mimo jiné i tvrdé kreativní rozbroje a možná i absence vize pro nový seriál, který měl být do budoucna vlajkovou lodí a startem velké seriálové frančízy. Místo ní má nyní Netflix v ruce seriál s mizernými hodnoceními recenzentů a diváků a napříště zkusí štěstí se seriálem Supercrooks, jenž se bude odehrávat ve stejném světě, ale zaměří se na padouchy. Strategie je to vcelku logická, neboť se celá série nevyruší a půjde tak trochu o soft-reboot, který když uspěje, bude možné oba seriály v budoucnu provázat a dále rozvíjet. Až výsledky Supercrooks ale ukáží, jestli je vůbec o podobný obsah zájem a jak moc si budou lidé pamatovat, že Jupiter's Legacy nenaplnil očekávání, která do něj byla vložená.

 2 861 zobrazení  
První záběry 2. řady Zaklínače jsou tady! Plus další novinky Netflixu
První záběry 2. řady Zaklínače jsou tady! Plus další novinky Netflixu
11.06.2021 20:00:00 | Filmové novinky

Netflix dnes odhalil první záběry z druhé řady Zaklínače, které se věnují Ciri, která už není dívkou v nesnázích. Plus byl představen například Splinter Cell.

Netflix ukázal He-Mana, Resident Evil i nový projekt Zacka Snydera
Netflix ukázal He-Mana, Resident Evil i nový projekt Zacka Snydera
11.06.2021 19:30:00 | Filmové novinky

Streamovací gigant na akci Geeked Week prezentoval i své anime projekty, díky čemuž jsme se dozvěděli žhavé novinky z tvorby Kevina Smithe či Zacka Snydera.

Netflix odhalil mrazivý trailer na hororovou trilogii. Vrací se Outer Banks
Netflix odhalil mrazivý trailer na hororovou trilogii. Vrací se Outer Banks
10.06.2021 18:00:00 | Filmové novinky

Netflix pokračuje ve své akci pro geeky, při které hází do placu nové upoutávky. Aktuálně nejžhavějším zbožím jsou jednoznačně potenciální hitovky Ulice strachu a Outer Banks.

Apple chystá říznou sci-fi o invazi mimozemšťanů. Mrkněte na trailer
Apple chystá říznou sci-fi o invazi mimozemšťanů. Mrkněte na trailer
10.06.2021 17:00:00 | Filmové novinky

Na Apple TV+ se za nedlouho dočkáme nové, skvěle vypadající sci-fi série Invasion, která zprostředkuje pohled na invazi mimozemšťanů perspektivou různých postav z odlišných částí planety.