FB pixel TP pixel
Největší novinka Netflixu končí po první řadě. Víme, proč ji zrušil © TMDB

Největší novinka Netflixu končí po první řadě. Víme, proč ji zrušil

Netflix oznámil, že nákladná adaptace komiksu Jupiter's Legacy nedostane přímé pokračování. Seriál, který stál 200 milionů dolarů, se tak řadí mezi největší propadáky Netflixu vůbec a my máme v ruce statistiky, které naznačují, proč Netflix nechtěl pokračovat.

Filmové novinky

Měla to být velká komiksová sága, která napodobí úspěch The Umbrella Academy či filmových Avengers a zrodí pro Netflix novou frančízu, kterou bude možné těžit po následující roky. Ostatně Netflix měl s adaptací děl scenáristy Marka Millara velké plány, když chtěl postupně zadaptovat spoustu dalších komiksů v rámci jeho Millarworldu. Nyní ale musí streamovací služba značně kostrbatě přehazovat výhybky, protože od obří komiksovky Jupiter's Legacy dává do budoucna ruce pryč. A je vcelku komické sledovat, jak se Mark Millar na sociálních sítích vykrucuje a tváří se, že se seriál někdy v budoucnu vrátí. Faktem ale je, že seriál s rozpočtem 200 milionů dolarů na 8 epizod dal svým hercům volno a v nejbližší době je nehodlá využít. Místo toho se začíná připravovat spin-off Supercrooks ze stejného vesmíru, který se očividně pokusí o jakýsi polorestart. Respektive půjde o nový seriál, který se jen sem tam bude tvářit, že má s Jupiter's Legacy něco společného. Proč se ale Netflix odhodlal ke zrušení své velké novinky, do které tolik investoval? Důvodů je víc.

Přehnané náklady na výrobu

Největší novinka Netflixu končí po první řadě. Víme, proč ji zrušil © TMDB

Už jsem to vlastně naznačil, ale seriál Jupiter's Legacy stál 200 milionů dolarů, což při počtu 8 epizod dělá 25 milionů na epizodu. Museli byste být včerejší, aby vám nedošlo, že se někde zatraceně plýtvalo penězi, protože takovéto náklady neměla ani Hra o trůny, která přitom vypadala výrazně epičtěji než Jupiter's Legacy. Vizuálně navíc novinku Netflixu trumfuje i takový Superman a Lois, který aktuálně můžete sledovat na HBO. Netflix jako by Millarovu světu věřil až moc a choval se při financování projektu jako ožralý milionář. Přitom odmyslíme-li si těch pár akčních scén, jedná se do velké míry o interiérovku, která má mnohdy velmi viditelné greenscreeny a ani ta akce není bůhví co. Vždyť první velká bitva se odehraje de facto na zeleném paloučku a efekty jiskření a pulsujícího silového pole vám dnes na srovnatelné úrovni zvládají i nezávislí trikaři na YouTube.

Start daleko za očekáváními

Náklady projektu jsou ale pouze jednou částí skládačky, mnohem větším problém pro Netflix musel být vesměs chabý start. Jasně, v čase premiéry jsme i na naší datové platformě Flixpatrol slavili první víkend Jupiter's Legacy na Netflixu téměř se salvou rachejtlí. Jenže ďábel se skrývá v detailech a ačkoli seriál startoval jako číslo 1 ve 48 zemích a v dalších 31 se dostal do TOP10, je dobré si uvědomit, že streamovací gigant je zvyklý na úplně jiná čísla. Taková Armáda mrtvých dosáhla první den na první pozici v 80 zemích (druhý den už v 82) a seriálový Lucifer dosáhl na 66 zemí již se svou pátou řadou, která má své věrné fanoušky. Od očekávané novinky se tudíž musí čekat mnohem víc.

A situace je ještě smutnější, jakmile začneme Jupiter's Legacy srovnávat v rámci premiérového dne, protože teprve tam se ukazuje, jak špatný nástup tahle novinka Netflixu měla. Pokud si odmyslíme v v tomto seznamu na Flixpatrolu veškeré filmy, abychom se vyhnuli srovnání jablek a hrušek, zjistíme, že Jupiter's Legacy často zválcovala kdejaká seriálová šmudla. Anebo byste snad čekali, že si na komiksové hrdiny vyšlápnou před premiérou neznámí Bridgertonovi, Winx Saga: Osud, a fantasy Světlo a stíny bude v celkovém seznamu o 20 příček v popředí? Vždyť na Millarův komiks si vyšlápli i Příležitostní detektivové z Baker Street, které Netflix kvůli neuspokojivým výsledkům před pár týdny rovněž zrušil a to se rozhodně nejednalo o takto nákladnou produkci. Jupiter's Legacy má mimochodem stejný "front-loading" jako třeba Ragnarök: Konec světa, což je - ruku na srdce - nesrovnatelně titěrná evropská produkce.

Výmluvné jsou pak i celé květnové statistiky, ve kterých Jupiter's Legacy nedokázal trumfnout ani polskou novinku Sexify, ani španělskou krimi Nevina. A to není už jen smutné, to je rovnou k pláči. Obzvlášť když mu na záda dýchala v té době již několik týdnů odpremiérovaná fantasy Světlo a stíny, jejíž budget má být podle dostupných zdrojů zhruba pětinový. A připomeňme, že první řada Zaklínače stála 80 milionů dolarů. Nemusíte být zrovna raketový inženýr, aby vám došlo, že tady se náklady a očekávání nestřetávají s realitou.

Recenze byly mizerné

Největší novinka Netflixu končí po první řadě. Víme, proč ji zrušil © TMDB

A pak je tu samozřejmě poslední hřebíček do rakve v podobě diváckého přijetí. Ačkoli diváci obecně seriál označují za průměr až lehký nadprůměr, recenzenti nenechali na Jupiter's Legacy nit suchou a novinka si ostré výtky slízla hlavně za pomalé tempo, nepříliš velkou originalitu a hlavně přeplácanost. Situaci navíc moc nepomohl ani závěrečný cliffhanger, který nyní činí z první řady seriálu v podstatě nepoužitelný polotovar, který nemá smysl vůbec dokoukávat.

Pokud bych se měl navíc závěrem vrátit ke statistikám, o něčem vypovídá skutečnost, že samotný Netflix nikde neprezentoval svá interní data o nástupu seriálu. Přitom Netflix se velkými úspěchy vždy rád pochlubí, jako když vytruboval do světa, že Armádu mrtvých za první týden vidělo 72 milionů uživatelských účtů. Otázkou potom zůstává, jaké další interní data Netflix ohledně seriálu vlastní. Dá se totiž s jistotou předpokládat, že první řada (pardon, první svazek) musela mít extrémní diváckou úmrtnost. Ostatně sám jsem se prokousal zhruba ke čtvrté epizodě a následně jsem se přesunul o položku dál. A kolik takových uživatelů se celosvětově rozhodlo stejně? Ani nemluvě o tom, že Jupiter's Legacy prakticky vůbec netrendoval na sociálních sítích. Pokud Netflix viděl, že má první řadu problém dokoukat většina uživatelů, kteří si seriál naladili o prvním víkendu a zároveň se o seriálu nemluví, není se čemu divit, že tenhle ambiciózní podnik raději rychle rozprášil. Ano, zkusí to teď znovu se seriálem o padouších. Ale pod jiným brandem a tudíž de facto s novým seriálem. Tak hodně štěstí.

 13 414 zobrazení  
První krátký trailer na dvojku Shazama je tady. Odhalen je nový kostým!
První krátký trailer na dvojku Shazama je tady. Odhalen je nový kostým!
04.06.2021 17:00:00 | Filmové novinky

Komiksovka Shazam patří mezi ty pozitivněji laděné komiksové adaptace od DC. A ačkoli film nebyl vyloženě megahit, přesto dostane pokračování, ve kterém se opět vrátí Zachary Levi jako titulní hrdina. A nyní máme před sebou první nové záběry.

Na Netflix míří mysteriózní novinka režiséra Everestu a další dvě novinky
Na Netflix míří mysteriózní novinka režiséra Everestu a další dvě novinky
04.06.2021 7:00:00 | Filmové novinky

Pokud máte rádi záhady a mystéria, na Netflix se v dohledné době dostanou tři projekty z nejrůznějších koutů světa, které s těmito elementy pracují. Podívejte se na jejich ukázky.

Nejzábavnější postava Armády mrtvých se vrátí. O čem bude její prequel?
Nejzábavnější postava Armády mrtvých se vrátí. O čem bude její prequel?
03.06.2021 7:00:00 | Filmové novinky

Připravovaný prequel Snyderovy Armády mrtvých nesoucí název Army of Thieves se bude točit kolem oblíbené postavy Ludwiga Dietera. Co všechno o chystané novince víme?

Finální trailer na horor V zajetí démonů 3 je tady! A spolu s ním i strach
Finální trailer na horor V zajetí démonů 3 je tady! A spolu s ním i strach
02.06.2021 17:00:00 | Filmové novinky

Ed a Lorraine Warrenovi jsou zpátky a tentokrát budou řešit případ vraha, který tvrdil, že byl posednut ďáblem. Události třetího V zajetí démonů opět vychází ze skutečných událostí.