FB pixel TP pixel
Kdo jsou Eternals? Seznamte se s hrdiny mocnějšími než Avengers © Marvel Studios

Kdo jsou Eternals? Seznamte se s hrdiny mocnějšími než Avengers

Jelikož fanoušky Marvelu čeká s příchodem nové týmovky Eternals velký skok do neznáma, je načase si všechny ústřední postavy, za nimiž stojí samotný komiksový bůh Jack Kirby, představit.

Zajímavosti

Eternals se v komiksu objevili poprvé v roce 1976, krátce poté, co se jeden z největších komiksových autorů všech dob, Jack Kirby, vrátil do Marvelu ze své štace v DC. U konkurence během svého angažmá představil světu rasu Nových bohů a slavné postavy jako Darkseid, Orion nebo Big Barda, jelikož ale podobný koncept plánoval dříve i pro Marvel, není divu, že se po návratu ke "svému" nakladatelství pustil do nového vyprávění a budování mytologie. Už v prvních dílech skupinu Eternals představil jako výsledek genetických pokusů nejmocnější rasy vesmíru, samotných Nebešťanů. Rovněž také ukázal jejich věčný souboj s Deviants, další rasou vzniklou z pokusů Nebešťanů. Z Eternals se postupně stala pevná součást marvelovského vesmíru a někteří jejich příslušníci se později stali i členy samotných Avengers. V rámci Eternals také došlo k jistému rozdělení, když někteří z nich odešli na Saturnův měsíc Titan, díky čemuž se později zrodil i samotný Thanos. Do filmového zpracování si oscarová režisérka Chloé Zhao připravila trochu jiný pohled na nadlidskou rasu a čeká nás tak propojení se všemi možnými pozemskými mytologiemi. Pojďme se podívat, které postavy můžeme v novince, jež do kin dorazí 4. listopadu, očekávat.

Arishem

Kdo jsou Eternals? Seznamte se s hrdiny mocnějšími než Avengers © Marvel Studios

Ve filmu se konečně dočkáme i pravého Nebešťana (Ego z GotG vol. 2 promine). Arishem byl součástí první hordy, jež experimentovala na lidské populaci a vytvořila Eternals i Deviants. Na Zemi se pak několikrát vrátil a při čtvrtém návratu dokonce působil jako soudce celého lidstva. Nakonec byl přesvědčen, aby odešel, ale mocnou entitou v rámci Marvel univerza stále zůstává. Ve filmu se tedy můžeme těšit na jednu z nejmocnějších marvelovských postav.

Kro

Kdo jsou Eternals? Seznamte se s hrdiny mocnějšími než Avengers © Marvel Studios

Hlavním padouchem nového snímku bude Kro, deviantský vojevůdce a později i vůdce, který svého času pomohl Deviants obsadit skoro celou planetu Zemi. Kro umí měnit podobu a dlouhou dobu vládl Eternalům z jejich království Lemuria. Ve filmu bychom se měli dočkat jeho střetu s úhlavními nepřáteli Ikaridem a Sersi, důležitou roli v jeho příběhu podle traileru sehraje i bývalá milenka Thena.

Ikaris

Kdo jsou Eternals? Seznamte se s hrdiny mocnějšími než Avengers © Marvel Studios

Ikaris je pravděpodobně Eternal s tou nejpestřejší historií. Narodil se - stejně jako ostatní - už před miliónem let, do historie lidstva pak začal zasahovat v době, kdy při potopení Atlantidy a potopě světa pomáhal Utnapištimovi postavit archu. Spolu s ostatními Eternals poté pomáhal vybudovat základnu za polárním kruhem, odkud se ale pravidelně vracel do Řecka, kde například pomohl v Knóssu Théseovi udolat mínotaura a v Lerně zase Héraklovi/Herkulovi porazit devítihlavou hydru. V rámci Knóssu ještě společně se svým synem letěl k nebesům na mechanických křídlech vybudovaných Phastem, čímž dal vzniknout mýtu o Daidalovi a Ikarovi. Vzhledem k tomu, že jeho syn, Ikaris, během letu zemřel, začal do té doby bezejmenný Eternal používat jeho jméno. Ikaris poté ovlivnil tvorbu Leonarda Da Vinciho, v moderní době pak spojil síly s Black Boltem a jeho rasou Inhumans/Nelidí, kterým pomohl ukrýt se na Měsíci. Coby nejvýznamnější Eternal se stal i členem Avengers, kterým pomohl zastavit řádění Devianta Kroa i Thunderbolta Rosse alias Red Hulka. Jeho historie v marvelovském vesmíru je velice bohatá a vzhledem k tomu, že vládne několika nadlidským schopnostem, včetně samotného laserového pohledu ala Superman, má určitě v MCU budoucnost i po filmu Eternals.

Ajak

Kdo jsou Eternals? Seznamte se s hrdiny mocnějšími než Avengers © Marvel Studios

Hrdinný Ajak je jedním z největších hrdinů Eternals a bojoval už v Trójské válce, kde si jej Achájové pletli s Velkým Aiantem. Ve filmu se jej ale dočkáme v pozměněné podobě a v podání Salmy Hayek. Komiksový Ajak v průběhu dějin spojil síly i s bohem Thorem, později se ale odebral k dlouhému odpočinku. Z toho jej probral až Ikaris během čtvrté návštěvy Nebešťanů. Ajak se pak podílel i na porážce Skrullů během Tajné invaze, je tedy u něj/ní velký potenciál pro další projekty.

Thena

Kdo jsou Eternals? Seznamte se s hrdiny mocnějšími než Avengers © Marvel Studios

Původním jménem Azura, Thena se podobně jako ostatní Eternals narodila před miliónem let. Na rozdíl od ostatních se striktně nevymezovala proti Deviants a dokonce vroucně milovala generála Kroa, se kterým plánovala společnou budoucnost. Bohužel, kvůli častým tahanicím se jejich vztah několikrát rozpadl a Thena, jež coby mocná válečnice ovládla nejrůznější schopnosti, několikrát musela s Kroem i bojovat. Z jejích zásahů do lidských dějin a mýtů zmiňme vybudování spojenectví s Olympany, když se spojila s Athénou. Později na sebe roli Athény/Minervy dokonce vzala během druhé světové války, když takto pomáhala zastavit Kroa, který přijal roli podsvětního boha Háda/Pluta. Během čtvrté návštěvy Nebešťanů na Zemi se Thena odhalila světu a pomohla zastavit další Kroův útok, tentokráte na město New York. Thena patří mezi nejmocnější a nejinteligentnější Eternals, bude proto zajímavé sledovat, jak se se svou další komiksovou rolí sžije Angelina Jolie.

Sersi

Kdo jsou Eternals? Seznamte se s hrdiny mocnějšími než Avengers © Marvel Studios

Podle Kevina Feigeho by měla Sersi být hlavní hrdinkou nového snímku a nutno říct, že si tvůrci vybrali poněkud podivnou a netypickou postavu. Sersi, kterou si zahraje Gemma Chan (dříve se objevila jako Minn-Erva v Captain Marvel), začala v rámci lidské historie se zásahy už ve starověku. V dobách Odysseova putování zpět na Ithaku na sebe vzala podobu čarodějky Kirké a slavného hrdinu pořádně prozkoušela. Později byla přítomna požáru Říma i Merlinovu shromáždění rytířů Kulatého stolu. Sersi se vždycky vyznačovala hedonistickým způsobem života, vždy ale dokázala přijmout zodpovědnost a postavit se čelem všem hrozbám. Není divu, že se i ona později přidala k Avengers.

Gilgameš

Kdo jsou Eternals? Seznamte se s hrdiny mocnějšími než Avengers © Marvel Studios

Stejně jako ostatní byl Nebešťany stvořen před miliónem let, ovšem v té době nenosil žádné zapamatovatelné jméno. Až v dobách vzniku sumerské civilizace přijal jméno Gilgameš a stal se prvním starověkým hrdinou. Kromě svého tradičního sumerského příběhu zažil Gilgameš ve starověku celou řadu příhod a zlikvidoval řadu příšer i tyranů, přičemž pomáhal těm největším héroům, například Achilleovi, Aineiovi nebo biblickému králi Davidovi. Gilgameš pomáhal vystavět eternalské město Olympia a v moderní době se přidal k Avengerům, v jejichž středu si rozuměl hlavně s Herkulem, dalším starověkým héroem.

Phastos

Kdo jsou Eternals? Seznamte se s hrdiny mocnějšími než Avengers © Marvel Studios

Herec známý ze seriálu Atlanta nebo z konkurenční komiksovky Joker si v Eternals zahraje geniálního Phasta, tvůrce většiny moderních technologií, které nadlidská rasa používá. Phasta si mnozí prostí obyvatelé Země v průběhu historie pletli s antickým bohem Héfaistem (Vulkánem), neboť běžně třímá v rukou mocné kladivo, s kterým vyrábí mocné artefakty. Jeho nejslavnějším dílem byl mocný meč Eternala Kingo Sunena, který, podobně jako jiné výrobky, ukul ve své dílně v Porúří. V komiksech pak Phastos jednou dokonce uzavřel spojenectví i se samotným Thanosem, toho se ale ve filmu pravděpodobně nedočkáme.

Druig

Kdo jsou Eternals? Seznamte se s hrdiny mocnějšími než Avengers © Marvel Studios

Herec Barry Keoghan, kterého příští rok uvidíme i v další komiksovce The Batman, si v Eternals zahraje Druiga, pána plamenů a nočních můr a jedno z největších zklamání celé rasy Eternals. Druig v průběhu dějin na rozdíl od ostatních členů své rasy několikrát zasáhl do lidských dějin a například pomáhal Mongolům v útoku na Evropu a později dokonce vedl jedno oddělení KGB na Sibiři. Druig v moderních dobách přesídlil na severní pól a stal se hlavním polárním Eternalem a je znám i pod jmény jako Satan nebo Ivan Druig. Byť je považován za černou ovci celé rasy, během Phastova spojení s Thanosem stál na straně ostatních Eternals a pomohl šíleného titána zastavit.

Sprite

Kdo jsou Eternals? Seznamte se s hrdiny mocnějšími než Avengers © Marvel Studios

Ajak nebude jediným Eternalem, jež projde změnou pohlaví. I oblíbený šprýmař Sprite se v Zhaoině snímku změní na dívku. Komiksový Sprite každopádně ovládá umění iluzí, telekineze a létání a v průběhu historie se podílel například na tvorbě Shakespearových her a dokonce posloužil spisovateli J.M. Barriemu jako hlavní inspirace pro Petra Pana. V moderních dobách pomohl zastavit nečekané deviantské útoky a dokonce navštívil i trosky Lemurie, bývalého království Deviantů. Tato návštěva jej zlomila a od té doby se hodlal sám stát Deviantem. Jak se přetěžké role narušeného Eternala chopí herečka Lia McHugh?

Makkari

Kdo jsou Eternals? Seznamte se s hrdiny mocnějšími než Avengers © Marvel Studios

Dalším z Eternals, které čeká ve filmu změna pohlaví, je Makkari. Ve filmu si jej sice zahraje Lauren Ridloff, v dřívějších komiksech se ale vždy jednalo o muže, kterého si lidé v antice pletli s božstvy Hermem a Merkurem. Makkari totiž kromě nadlidské síly disponuje i superrychlostí a dokonce se účastnil velkých antických událostí jako Trójské války nebo obléhání Syrakús. V rámci Eternals patří mezi sortu vědců a své vědomostí získával nejen od mistra Ela, ale také od pozemských mudrců jako byli Platón nebo Archimédes. Makkari se po konci starověku na čas stáhl na Olympii do ústraní, ale nakonec se slavně vrátil v dobách druhé světové války, kdy pomáhal zastavit Kroa a po jejím ukončení například nastartoval kariéru Elvise Presleyho.

Kingo

Kdo jsou Eternals? Seznamte se s hrdiny mocnějšími než Avengers © Marvel Studios

Zatímco komiksový Kingo se ze sídla Eternals Olympie později přesunul do Japonska, jeho filmová inkarnace bude díky herci Kumailu Nanjianimu ryze indická. Kingo je jinak mocným eternalským bojovníkem, jenž používá výše zmíněný meč z Phastovy dílny a v průběhu historie byl přítomen několika velkých událostí - přihlížel válkám mezi samurajskými klany v Japonsku a také sledoval mongolský postup do Evropy. U Arishemova soudu pak spolu s ostatními Eternals pomohl zachránit lidstvo.

 16 808 zobrazení  
10 důvodů, proč je Benedict Cumberbatch naprosto boží
10 důvodů, proč je Benedict Cumberbatch naprosto boží
15.08.2021 14:00:00 | Zajímavosti

Pohrdavý Sherlock, skvělý Doctor Strange i dokonale odpudivý plukovník Marshall z Pokání. Uplynulá dekáda zaznamenala raketový start Benedicta Cumberbatche a my přinášíme 10 důvodů, proč tohohle britského elegána stále milujeme a vy byste měli taky.

Sólovka Flashe zničí filmy Zacka Snydera. Jakou roli sehraje Batman?
Sólovka Flashe zničí filmy Zacka Snydera. Jakou roli sehraje Batman?
29.07.2021 15:40:00 | Zajímavosti

Argentinský režisér Andrés Muschietti aktuálně v Británii dokončuje svůj snímek The Flash, který podle tvůrců z řad DC přinese svěží vítr do skomírajícího univerza DCEU. Na internetu se v poslední době objevila celá řada leaků, které vám přinášíme v ucelené formě.

Avengers 5: Co je zač a co umí nový arcipadouch, který nahradí Thanose?
Avengers 5: Co je zač a co umí nový arcipadouch, který nahradí Thanose?
20.07.2021 11:00:00 | Zajímavosti

Finále seriálu Loki nás připravilo na očekávaný příchod Thanosova nástupce. Novým nepřítelem, který nás bude provázet čtvrtou fází MCU, bude sám Kang Dobyvatel. Pojďme si slavného padoucha představit a probrat i jeho budoucnost v rozvětveném univerzu.

7 věcí, které zjistíte, nakoukáte-li Star Wars (i seriály) chronologicky
7 věcí, které zjistíte, nakoukáte-li Star Wars (i seriály) chronologicky
15.07.2021 17:00:00 | Zajímavosti

Co nás může naučit sledování Star Wars? Respektive, co nás může naučit, když si pustíme celé Star Wars po časové ose, přičemž nevynecháme ani seriály? Jen pozitivní to bohužel není.