FB pixel TP pixel
10 důvodů, proč je Keanu Reeves naprosto boží © 20th Century Fox / Netflix / Warner Bros.

10 důvodů, proč je Keanu Reeves naprosto boží

Neo, John Wick nebo Constantine… všichni hrdinové mají společné husté černé vlasy a potutelný úsměv Keanu Reevese. Tenhle kanadsko-libanonský herec je prostě dobrák od kosti a my jej naprosto zbožňujeme. Přinášíme deset důvodů, po kterých ho budete milovat taky.

12. 1. 2022 11:00 | Zajímavosti

Věří ve své tvůrce

Ani milionové kontrakty nezabránily Keanu, aby zůstal nohama na zemi a moc dobře si uvědomoval, jak obtížnou a velkou práci na filmovém place vykonávaji ti, kteří se pohybují za kamerou. Především pak ocenil práci stohlavého týmu, který se podílel na sérii Matrix, jež jej vynesla do hvězdných výšin. Téměř tři čtvrtiny svých sedmdesátimilionových výdělků z cyberpunkové série dal členům make-up týmu a trikařům, každému z kaskadérského týmu pak zakoupil vlastní motocykl Harley Davidson. No nebyla by to radost s ním pracovat?

Díky němu můžeme koukat na nejlepší chemii na plátně vůbec

Když se na konci Nebezpečné rychlosti díváme na romantický polibek plný vášně mezi střepinami rozbitého skla, něco nám říká, že vzájemnou náklonnost se Sandrou Bullock hraje rodák z Bejrútu až moc přesvědčivě. Tehdy mladičká dvojice vycházejících hvězd však vášeň nemusela hrát. O více než dvacet let později oba přiznali v talk show Ellen Degeneres, že měli jeden na druhého crush, jen si to nikdy neřekli! Jaká škoda, přišli jsme tak asi o jeden z nejzajímavějších párů Hollywoodu. Alespoň ty romantické pohledy v rozjetém autobuse nám zůstanou navždy.

Rád se obětuje pro své kolegy

Nejenže Keanu dokáže ocenit práci celého štábu a na penězích mu úplně nezáleží, dokonce i rád finančně pomůže produkci, aby ve filmu mohli hrát opravdu jen ti nejlepší. Ne náhodou s ním hraje v Ďáblově advokátovi Al Pacino a v Náhradnících Gene Hackman, bez Reevese by se tam totiž těžko objevili. Když se mladý herec doslechl, že jejich účast je nad produkčním budgetem, neváhal se vzdát části svého honoráře, aby se s nimi mohl na plátně potkat. Byl ochoten udělat cokoliv, aby si mohli ve filmu zahrát herecké extratřídy. Naštěstí řešení bylo jednoduché a díky jeho štědrosti si dodnes můžeme užívat herecké výměny mezi mladým ambiciózním právníkem a samotným ďáblem.

Má rád rychlá kola

Ne nadarmo daroval kaskadérskému týmu z matrixovské ságy právě motocykly Harley Davidson, sám na nich velice rád brázdí silnice. V roce 2007 se potkal s Gardem Hollingerem, který pro něj na míru upravil několik harleyů včetně oblíbeného modelu Dyna Wide Glide. O čtyři roky později po Hollingerově naléhavém přemlouvání spolu založili značku motorek Arch motorcycles. Dnes se malá kalifornská firma pyšní unikátními modely vyšší kubatury, které jsou následně upraveny zákazníkům na míru dle vlastních potřeb a tužeb.

Dokázal, že škola není vše

Keanu nebyl úplně nejpoctivější student, především pak na střední škole, kterou nakonec ani nedokončil a raději se vydal do Hollywoodu pokoušet štěstí s herectvím. Během teenagerských let strávených v Torontu vystřídal čtyři střední školy a z jedné byl dokonce vyloučen. Situaci už jen s úsměvem komentuje: „Byl jsem jen trochu moc rozevlátý a příliš často si pouštěl pusu na špacír. Obecně jsem nebyl nejostřejší tužka v penále… asi jsem jim jen překážel." Co k tomu dodat, jsme vlastně rádi, že se nakonec nevydal na akademickou dráhu.

Má velké srdce a rozdá se pro všechny

Když jeho milovaná sestra Kim onemocněla leukémií, rozhodl se všeho nechat, na nějaký čas pozastavit své projekty a jel se o ni starat. Od té doby pravidelně věnuje milionové částky na výzkum rakoviny, její léčbu a též dětským nemocnicím. Před několika lety dokonce založil i vlastní nadační fond, který podporuje léčebné výzkumníky. Fond však nenese Reevesovo jméno, aby byl ušetřen mediální masáže a mohl se v klidu věnovat svému účelu.

Umí si ze sebe udělat srandu

Už podle jeho vyjádření o střední škole můžeme tušit, že se představitel Vyvoleného nebere tak úplně vážně a jeho historky a vtipy baví celý internet. Jednou například při své návštěvě Číny poctivě sdílel veškeré své zážitky se svým cestovním parťákem, což by nebylo tak divné, kdyby to nebyl červený plyšový dinosaurus. Když před pár lety koloval internetem meme s jeho smutným výrazem na lavičce, sám jej dokonce označil za skvělý vtip, který jej výborně pobavil.

Vydal vlastní sbírku poezie

Přestože se odmalička potýká s dyslexií, ani to mu nezabránilo vydat vlastní knihu. Óda na štěstí je sbírka lehkonohé poezie, která čtenáři připomíná, že není úplně nutné brát se ve všech situacích vážně. Kniha balancuje na hraně humoru, sarkasmu i vážnosti a přechází od vtipu k patosu a zpět. Každodenní situace doplňují malby od ilustrátorky Alexandry Grant a Keanu je na společný výtvor náležitě hrdý.

Dokazuje, že nikdy nesmíme ztrácet naději

Život nebyl z osobního hlediska k herci úplně přívětivý. Otec opustil rodinu, když byly malému Keanu teprve tři roky, jeho nejlepší přítel zemřel na předávkování, jeho sestra dlouho a těžce bojovala se zhoubnou nemocí. Největší ránu mu však zasadil život na přelomu milénia. Na Štědrý den roku 1999 se mu narodila mrtvá dcera a o rok a půl později jeho přítelkyně tragicky zahynula při automobilové nehodě. Dnes však Keanu šťastně žije s umělkyní Alexandrou Grant, se kterou se seznámil při práci na své knize, a dokazuje, že vždy se nakonec vše zlé v dobré obrátí.

Nedělá rozdíly

Již v dětství, asi právě i díky kanadskému prostředí, propadl Keanu lásce k hokeji, která jej ani po letech neopustila. Když se ve svých 20 letech přestěhoval do Los Angeles jako neznámý mladík, na ulici se seznámil s partou hokejistů a lední sport s nimi provozuje dodnes. Jindy zas prokázal svou velkorysost, když svezl stopařku více než 80km úplně jiným směrem, než měl původně namířeno. Jednou dokonce jen tak strávil noc z mužem bez domova, aby nebyl sám. Dodnes jezdí převážně městskou dopravou a vždy pouští ženy si sednout. Neustále dokazuje, že hvězdný status je nic oproti srdečnému chování. No není prostě boží?!


5 největších nesmyslů z 2. řady Zaklínače, které se neodpouští
5 největších nesmyslů z 2. řady Zaklínače, které se neodpouští
6. 1. 2022 17:30:00 | Zajímavosti

Byť dokázala 2. řada Zaklínače v mnoha ohledech posunout laťku vzhůru a oproti jedničce se zlepšit (vizuální stránka, kostýmy, nové známé lokace, CGI, lineární děj), v celé řadě aspektů naopak přišlo zklamání. Mnohdy vskutku nečekané. Co všechno fanoušky nadzvedlo ze sedaček?

5 filmů Marvelu, které změní celý Multivesmír. Co přijde po Spider-Manovi?
5 filmů Marvelu, které změní celý Multivesmír. Co přijde po Spider-Manovi?
21. 12. 2021 16:00:00 | Zajímavosti

V kinech aktuálně září Spider-Man a zdá se, že Marvel Studios hodlají pokračovat v experimentech a zavléct nás do nejzazších koutů svého vesmíru.

Potitulkové scény Spider-Man: Bez domova: Co znamenají do budoucna?
Potitulkové scény Spider-Man: Bez domova: Co znamenají do budoucna?
17. 12. 2021 17:00:00 | Zajímavosti

Dokoukali jste posledního Spider-Mana a potřebujete vysvětlit, co se stalo v posledních scénách během závěrečných titulků? Vše podrobně vysvětlíme, spoilerům se ale logicky nevyhneme.

10 důvodů, proč je Jason Momoa naprosto boží
10 důvodů, proč je Jason Momoa naprosto boží
23. 11. 2021 7:00:00 | Zajímavosti

Khal Drogo, Arthur Curry a Duncan Idaho. Všechny je spojuje jedno jméno a jedna z největších (doslova dvoumetrová) postav Hollywoodu - Jason Momoa. Přes své drsné vzezření se však jedná o jednoho z největších miláčků filmového průmyslu a my vám přinášíme desítku důvodů proč.