FB pixel TP pixel
Mistrovské dílo s životním výkonem DiCapria. Historická novinka uhranula kritiky © Apple TV+

Mistrovské dílo s životním výkonem DiCapria. Historická novinka uhranula kritiky

Ambiciózní western Killers of the Flower Moon Martina Scorseseho s Leonardem di Capriem v hlavní roli uvidíme letos na Apple TV+. V premiéře byl snímek uveden na festivalu v Cannes, kde jej první diváci řadí mezi okamžitou americkou klasiku.

22. 5. 2023 17:00 | Filmové novinky

Společnost Apple chystá tento rok uvést na své platformě ambiciózní historické drama Killers of the Flower Moon s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Před uvedením na Apple TV+ bude snímek režisérské legendy Martina Scorseseho dostupný od 6. října v široké distribuci v kinech v USA, v Česku pak bude film k vidění od 19. října. Očekávané dobové drama Killers of the Flower Moon si právě v Cannes odbylo slavnostní premiéru a první diváci a kritici se již vyjádřili k jeho kvalitám. Zatímco v Cannes byl rovněž debutující nový Indiana Jones byl přijat rozpačitě, Scorseseho novinka naopak sklízí ve valné většině pochvalné reakce a většinově snímek hodnotí jako mistrovské dílo.

Server Rotten Tomatoes dosud nasbíral 31 recenzí, z nichž je 97 % kladných. Průměrné skóre je pak úctyhodných 8.70 bodů z 10. Killers of the Flower Moon, který má monstrózních 206 minut, vypráví skutečný příběh odehrávající se v Oklahomě ve 20. letech minulého století, kde se udály vraždy Indiánů z kmene Osedžů, kteří nečekaně závratně zbohatli, protože se pod jejich pozemky objevila naleziště ropy. Někteří recenzenti píší, že kolosální délka filmu místy pokouší divákovu trpělivost, ale pokud vydržíte, budete odměněni zdrcujícím zážitkem. Killers prý patří mezi nejlepší Scorseseho film od Vlka z Wall Street, někteří jej řadí mezi okamžitou americkou klasiku.

Sledovat Scorseseho režijní mistrovství je podmaňující, stejně jako pozorovat skvostné herecké výkony všech zúčastněných. Zvláště pak souboj DiCapria a DeNira dává těmto velikánům šanci opět herecky vyniknout (a DiCaprio prý nikdy nehrál lépe), oběma legendám ovšem více než zdatně sekunduje Lily Gladstone, která si některé scény krade pro sebe. Killers of the Flower Moon je strhujícím způsobem intimní a působivý film, který až do svého konce působí jako otevřená rána amerických dějin. Scorseseho western okázale vystavuje chamtivost, rasismus, neokolonialismus a misogynii jako základní kameny americké společnosti. Již nyní diváci hodnotí Killers jako jeden z nejlepších filmů tohoto roku a žhavého kandidáta na Oscary.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Reklamy lidem nevadí. Netflix slaví úspěch nového tarifu a kopl si do konkurence
Reklamy lidem nevadí. Netflix slaví úspěch nového tarifu a kopl si do konkurence
22.05.2023 16:00:00 | Filmové novinky

Netflix má za sebou akci Upfront zaměřenou na reklamní partnery. Na té nejen oznámil prodloužení několika svých seriálových hitů, ale také ukázal čísla nového tarifu s reklamou. A není to vůbec zlé.

Disney Plus šetří: Smaže a rozprodá přes 50 filmů a seriálů, chystá zdražování
Disney Plus šetří: Smaže a rozprodá přes 50 filmů a seriálů, chystá zdražování
21.05.2023 10:47:00 | Filmové novinky

Je to jen pár měsíců, co se do radikálního ořezávání obsahu bolestivě opřelo HBO, za což od diváků schytávalo jednu virtuální facku za druhou. Nyní je ale na řadě spořivý Disney, který reaguje na malou návratnost své streamovací služby. Ve snaze získat finanční prostředky tudíž stahuje přes 50 filmů a seriálů, které se pokusí udat jinde.

Vetřelec vs. Predátor má vlastní seriál. Disney nechce, abychom ho viděli
Vetřelec vs. Predátor má vlastní seriál. Disney nechce, abychom ho viděli
21.05.2023 9:30:00 | Filmové novinky

Série Vetřelec a Predátor patří mezi rodinné zlato dnes již bývalého hollywoodského studia 20th Century Fox, které po přejmenování na 20th Century Studios spadá pod konglomerát Disney. Ten podle všeho vlastní i zcela dokončený desetidílný seriál, kde si obávaná monstra dávají pár facek. Zřejmě ho ale nikdy neuvidíme.

Žhavý kandidát na sci-fi roku: Lidstvo ve skvostném traileru válčí s umělou inteligencí
Žhavý kandidát na sci-fi roku: Lidstvo ve skvostném traileru válčí s umělou inteligencí
19.05.2023 15:30:00 | Filmové novinky

Po sedmi letech od premiéry Rogue One: Star Wars Story uvede režisér Gareth Edwards do kin svou dobrodružnou sci-fi novinku Stvořitel s Johnem Davidem Washingtonem v hlavní roli. Dle traileru se můžeme těšit na atmosférické, napínavé a vizuálně podmanivé dílo.