FB pixel TP pixel
Žhavý kandidát na sci-fi roku: Lidstvo ve skvostném traileru válčí s umělou inteligencí © 20th Century Studios

Žhavý kandidát na sci-fi roku: Lidstvo ve skvostném traileru válčí s umělou inteligencí

Po sedmi letech od premiéry Rogue One: Star Wars Story uvede režisér Gareth Edwards do kin svou dobrodružnou sci-fi novinku Stvořitel s Johnem Davidem Washingtonem v hlavní roli. Dle traileru se můžeme těšit na atmosférické, napínavé a vizuálně podmanivé dílo.

19. 5. 2023 15:30 | Filmové novinky

Režisér Gareth Edwards, který stojí za trojicí výrazných sci-fi snímků Zakázaná zóna, Godzilla a Rogue One: Star Wars Story se po několika letech zdánlivého klidu připomněl svým fanouškům a přichází s novým projektem Stvořitel, jehož první ukázka je právě k dispozici. Edwards zůstává věrný sci-fi žánru, když se v novince podíváme do postapokalyptického světa zničeného válkou mezi lidmi a umělou inteligencí. Filmem nás provede bývalý agent speciálních jednotek Joshua (John David Washington), který truchlí kvůli zmizení své ženy a má za úkol vypátrat a zabít Stvořitele - nepolapitelného architekta pokročilé umělé inteligence. Nakonec však musí čelit dilematu, zda zabít, nebo chránit umělou inteligenci v podobě dítěte.

Snímek mimo jiné zkoumá morální a etické volby vztažené na umělou inteligenci a možné důsledky vytvoření nové formy života. Tato témata jsou ovšem rozvíjena v rámci epických akčních scén s dechberoucími vizuálními efekty a podmanivě nasnímanými celky s vtahující atmosférou. Krom Washingtona, který kombinaci charismatu, emocionální hloubky a fyzičky uplatnil v hitech BlackKkKlansman či Tenet, se ve Stvořiteli setkáme s Gemmou Chan, Allison Janney, Ralphem Inesonem nebo Kenem Watanabe. V českých kinech bude film k vidění od 5. října, v těch amerických o týden dříve.

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Zbytečný a zdaleka nejhorší. Indiana Jones 5 je podle recenzí zklamáním roku
Zbytečný a zdaleka nejhorší. Indiana Jones 5 je podle recenzí zklamáním roku
19.05.2023 15:00:00 | Filmové novinky

Pátý a zřejmě i poslední Indiana Jones, v němž se objeví Harrison Ford, má za sebou slavnostní premiéru v Cannes. Studio Disney a produkční společnost Lucasfilm si ale zřejmě představovaly jiné přijetí. Recenze jsou totiž (pod)průměrné.

Nejočekávanější historický film roku v prvním traileru. DiCaprio řeší sériové vraždy indiánů
Nejočekávanější historický film roku v prvním traileru. DiCaprio řeší sériové vraždy indiánů
18.05.2023 17:00:00 | Filmové novinky

Apple konečně ukázal první upoutávku na nový film Martina Scorseseho, v němž hlavní roli ztvární Leonardo DiCaprio. Ten se přimotá k podivným úmrtím indiánů poté, co na svém území objeví ropu.

Hiddlestonův Loki zná nové datum premiéry. Marvel mění strategii uvádění epizod
Hiddlestonův Loki zná nové datum premiéry. Marvel mění strategii uvádění epizod
18.05.2023 16:05:00 | Filmové novinky

Po období nejistoty, kdy se na Disney+ rušila data premiér letošních seriálů MCU, bylo konečně odhaleno přesné datum vydání druhé řady Lokiho i novinky Echo. Dočkáme se jich později, než bylo dříve slíbeno.

Indiana Jones na českém Disney Plus? Ano, ale v osekané podobě proti USA
Indiana Jones na českém Disney Plus? Ano, ale v osekané podobě proti USA
18.05.2023 15:40:00 | Filmové novinky

Studio Disney sice oznámilo, že na své platformě Disney Plus uvede kompletní sérii s Indiana Jonesem včetně dlouho nedostupného seriálu Mladý Indiana Jones, nové detaily od českého zastoupení však přináší špatnou zprávu.